Auto magazin

Kako zaštititi bicikliste i pešake u gradskom saobraćaju

Kako zaštititi bicikliste i pešake u gradskom saobraćaju
06.09.2018.

Volvo Trucks je postavio bezbednost kao jednu od svojih osnovnih vrednosti tokom svoje 90-godišnje istorije i zauzima višestrani pristup u bezbednosti u saobraćaju.

Prostire se preko više sfera, od istraživanja bezbednosti u saobraćaju, preko razvoja bezbednosnih tehnologija za vozila, kao što su podrška za ostajanje u pravoj traci (Lane Keeping Support) i upozorenje na čeoni sudar sa kočenjem u iznenadnim situacijama (Forward Collision Warning with Emergency Brake), do obuke vozača i razvoja i proizvodnje bezbednijih vozila.

Drugi važan deo posla predstavljaju programi podizanja svesti o bezbednosti u saobraćaju, kao što su “Zaustavi se, pogledaj i mahni” i “Vidi i budi viđen”, koji su namenjeni deci i biciklistima.

Sada mnogi gradovi žele da se suoče sa ovim problemom i na širem frontu. Desetine velikih gradova širom sveta zauzelo je pristup “vision zero” kada je reč o povredama u saobraćaju.

auto magazin srbija volvo trucks

Na primer, u Londonu gradska transportna služba, “Transport za London”, ima za cilj da do 2041. Godine ozbiljne povrede i smrtne slučajeve na svojim putevima svede na nulu i da se 80% svih putovanja stanovnika Londona izvodi pešice, biciklom ili korišćenjem javnog prevoza.

Da bi ostvario svoju viziju, grad London sprovodi veliki broj mera za poboljšanje bezbednosti na putevima, od smanjenja ograničenja brzine do poboljšanja sprovođenja zakona, kao i rekonstrukcije ulica i najopasnijih raskrsnica u gradu.

”Transport za London” je postavio smanjenje opasnosti na putevima u sam centar donošenja odluka i blisko sarađuje sa ugroženim korisničkim grupama puteva i proizvođačima vozila, uključujući i Volvo Trucks.

auto magazin srbija volvo trucks

Jedna od najvažnijih inicijativa koje je kompanija “Transport za London” pokrenula je razvoj prvog Standarda direktne vidljivosti (Direct Vision Standard – DVS) za teška vozila u gradu.

Prema nacrtu predloga, sva vozila s masom većom od 12 tona moraće da poseduju visok nivo direktne vidljivosti iz kabine ili druge ekvivalentne mere bezbednosti kako bi radili u Londonu od 2020. godine.

Obezbeđivanje odlične vidljivosti u vozilima je važan deo filozofije bezbednosti kompanije Volvo Trucks.

Posebno je važno kod razvoja i proizvodnje vozila za gradske sredine, kao što je slučaj kod poboljšane Volvo FE Low-Entry Cab linije vozila, koja ima izuzetno nisku šasiju i mogućnost uvećanja prozora koji pokrivaju veći deo vrata kabine.

Dodatni prozori pružaju vozaču direktnu vidljivost sa bočne strane vozila.

auto magazin srbija volvo trucks

Kamioni koji se kreću u gradovima takođe treba da postanu sigurniji pomoću bolje tehnologije za otkrivanje ugroženih korisnika puteva koji se nalaze oko vozila.

U projektu Xcycle, koji finansira Evropska unija, Volvo Trucks sarađuje sa tehnološkim kompanijama i istraživačkim institutima, a jedna od tehnologija uključuje sistem detekcije biciklista.

U budućnosti možemo očekivati više bezbednosnih zahteva. Do 2023. godine Evropska komisija bi trebalo da implementira tehnološke standarde za otkrivanje ugroženih korisnika puteva

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Pozdrav imam Nissan qashqai 1.6 diesel automatik 2017 god prešao 88000 kilometara koje ulje da [...]

Nekim vozačima ovakvi sistemi su itekako potrbni. Uspalvaju se u vožnji, pričaju, gube koncentraciju. Za [...]

Neka od ovih vozila, pre svega Mercedes i Golf kod nas se ne smatraju old [...]

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Preuzmite Auto magazin za android