Auto magazin

Karavan za poželeti: Peugeot 308 SW

Karavan za poželeti: Peugeot 308 SW
22.06.2021.

Evo pravog dokaza da klasičan automobil može da bude lepši od SUV-a, da ima bolje vozne karakteristike od njega, da je prostraniji i ekološki prihvatljiviji.

Potpuno novi Peugeot 308 je predstavljen pre nekoliko meseci, a sada stiže i njegova karavan verzija. Ovo je drugi karavan u Peugeot familiji, s obzirom da isti oblik karoserije ima i 508. Po svoj prilici, 208 se više neće praviti kao karavan.

Peugeot 308 SW

Peugeot 308 SW je konstruisan na povećanoj EMP2 platformi. To znači da je od hečbeka duži, od čega je 55 milimetra otišlo na produžavanje međuosovinskog rastojanja koje sada iznosi 2732 mm. Istovremeno, veći je i zadnji prepust i to za 21 mm.

Sve ovo je dovelo do ozbiljnijeg povećanja unutrašnjeg prostora, pre svega na zadnjim sedištima gde ima više mesta za noge. Kao što se i očekivalo, prrtljažnik je premašio brojku od 600 litara.

Peugeot 308 SW

Preciznije, ima 608 litara korisne zapremine u standardnoj verziji bez elektrifikacije, dok kod hibrida ima 548 litara.

Čivena iCockpit komandna tabla može da se pohvali sada već tradicionalnim trodimenzionalnim digitalnim instrumentima u vidu displeja dijagonale 10 inča. Ista je dijagonala i multimedijalnog displeja.

Peugeot 308 SW

Ambijentalno osvetljenje je samo deo opreme koja utiče na ukupan ugođaj putnika, kao i premijum ozvučenje marke Focal sa 10 zvučnika i pojačalom snage 690 vati.

Što se tiče sistema bezbednosti, vozač može da računa na poluautonomnu vožnju drugog nivoa. Ponuda motora je ista kao i kod hečbeka, što znači da kupci mogu da računaju i na benzince i na dizelaše.

Peugeot 308 SW

Istina, u pitanju je samo jedan idzelm, zapremine 1,5 litara 130 konjkih snaga. Istu snagu ima i 1,2 turbo-benzinac, mada je dostupan i u slabijoj verziji ood 110 konja. Osim manuelnog, može da se poruči i osmostepeni automatski menjač.

Naravno, ništa bez elektrifikacije. U ponudi su dva hibrida, oba sa pogonom na prednjim točkovima. Hybrid 180, kako mu i samo ime kaže, ima 180 konjskih snaga, dok Hybrid 225 raspolaže sa 225 konja.

Peugeot 308 SW

Oba imaju istu bateriju od 12,4 kWh i isti elektro-motor od 110 konja. Razlika je u snazi 1,6 turbo-benzinca, koji dolazi sa 150 i 177 konja.

Predviđena autonomija samo na struju je do 60 kilometara po WLTP protokolu. Punjenje do 100% kapaciteta je moguće zanešto manje od dva sata u kombinaciji sa opcionim punjačem od 7,4 kW. Na standardnoj, kućnoj utičnici, punjenje traje oko sedam sati.

Peugeot 308 SW

Novi Peugeot 308 SW će se praviti u Pežoovoj fabrici u Muluzu, na granici sa Švajcarskom. Računa se da će oko 70% kupaca biti pravna lica.

Peugeot 308 SW Peugeot 308 SW

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Pozdrav imam Nissan qashqai 1.6 diesel automatik 2017 god prešao 88000 kilometara koje ulje da [...]

Nekim vozačima ovakvi sistemi su itekako potrbni. Uspalvaju se u vožnji, pričaju, gube koncentraciju. Za [...]

Neka od ovih vozila, pre svega Mercedes i Golf kod nas se ne smatraju old [...]

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Preuzmite Auto magazin za android