Auto magazin

Abarth 850 TC slavi 60. rođendan

Abarth 850 TC slavi 60. rođendan
21.06.2021.

1

Skraćenica „TC“, od Turismo Competizione, povezana je sa korenima brenda Abarth. Prvi automobil koji je nosio to ime je bio Fiat-Abarth 850 TC, koji sada slavi 60. godišnjicu

Ova godina označava 60. godišnjicu modela Fiat-Abarth 850 TC, prvog Škorpiona koji je nosio Turismo Competizione skraćenicu, otkrivajući svoj dvostruki karakter samim imenom. Danas, isti istorijski nazivi – Turismo i Competizione – predstavljaju obeležja dve verzije novog modela Abarth 595, ikone brenda Škorpion koji savršeno otelotvoruje dve duše brenda: stil i performanse

Abarth 850 TC iz 1961. godine, rađanje legende brenda sa značkom Škorpiona

Tokom 1960-ih godina i ekonomskog čuda tog doba, Fiat je poveo Italiju na put modelima 500 i 600. Karlo Abart je sa oba ova modela uspeo da proizvede praktične automobile visokih performansi koji su potukli svoje protivnike na evropskim stazama, time stvarajući legendu brenda Škorpion.

Februara 1961. godine, osnivač brenda napravio je jednu od najsrećnijih transformacija u svojoj karijeri: Fiat-Abarth 850 TC. Za početnu tačku je uzeo model Fiat 600 D, koji je imao 4-cilindarski redni motor od 767 cc, povećavajući prečnik klipa na 62,5 mm, hod klipa na 69 mm, i zapreminu motora na 847 cc.

Abarth 850 TC

Novi klipovi su povećali stepen kompresije na 9:2:1 i – zahvaljujući usvajanju nove, snažnije bregaste osovine, Solex karburatora od 32 mm, novog filtera vazduha, druge radilice i izduvnog sistema pogodnog za sportsko upotrebu – motor je postizao 52 KS pri 5.800 o/min.

Ovaj moćniji automobil je mogao da postigne 140 km/h, tako da je bilo potrebno raditi na sistemu kočenja, gde su diskovi zamenili doboše na prednjim točkovima. Model 600 kojeg je modifikovao Abarth uskoro menja svoj izgled: ispod prednjeg branika su postavljeni hladnjaci ulja; a onda da bi se sve snažniji motor još više rashladio, gepek je podupiračima držan uspravno, najavljujući ono što će postati zadnji spojler, još jedna tipična karakteristika uzbudljivog Abarth vozila.

Abarth 850 TC

Uspesi na stazi su ubrzo usledili, posebno u teškim trkama izdržljivosti, koje su naglasile performanse modela 850 TC i njegove dalje evolucije, poput modela 1000 i Radiale, ali i pouzdanost majstorskog rada brenda Abarth. Kako bi se ovo ilustrovalo, mora se pomenuti 1961 500 km, trka na legendardnoj Nirburgring Nordšlajfe stazi u Nemačkoj.

Kako bi se proslavio ovaj poduhvat, napravljeno je posebno izdanje. Poznato kao Fiat Abarth 850 TC Nürburgring, ubrzo ga je pratila nova verzija još jačih performansi, 850 TC Corsa/65. Pored osvojenih sportskih nagrada, Abarth 850 TC je takođe hvaljen zbog njegove unutrašnjosti, koja je imala Jaeger instrument tablu i aluminijumski volan sa tri kraka.

Abarth 850 TC

Sa industrijskog gledišta, proizvodnja modela 850 TC je omogućena kroz sporazum sa kompanijom Fiat, koja je obezbedila proizvodnju brojnih modela 600 D posebno namenjenih za Abarth radionice na bulevaru Corso Marche u Torinu, gde su usavršavani.

Zaista, skraćenica „TC“ ima i svoju sopstvenu priču. Ne samo da podseća na svog prethodnika 850 TC, nego je i kasnije dobila tehničko značenje, na primer u modelu Abarth Ritmo TC 125: u stvari, skraćenica TC („Twin Cam“ u ovom slučaju) se odnosila na dvostruku bregastu osovinu u motoru.

Abarth 595 Turismo i Abarth 595 Competizione, odvažni u svojim performansama i prefinjeni u svom stilu

Modeli Abarth 595 Turismo i Abarth 595 Competizione, danas predstavljaju svojevrstan omaž Fijatu 600 850 TC, a kasnije i 1000 TC. Dostupni su kao hečbek i kabriolet sa električnim krovom.

Abarth 850 TC

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Golf nikada nije bio tako skup i nije bio premium auto. Koncept sa njim je [...]

Ovakvi automobili mogu da prođu samo ako države ili bolje veći gradovi zabrane vozila na [...]

Kako mogu da vas kontaktiram [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad