Auto magazin

Kia EV6 donosi novu dizajnersku filozofiju

Kia EV6 donosi novu dizajnersku filozofiju
15.03.2021.

Kia Corporation danas je pokazala prve fotografije eksterijera modela EV6, prvog isključivo baterijskog električnog vozila (BEV), a do kraja meseca predviđena je i svetska premijera

Filozofija se temelji na 5 stubova: odvažnost prirode, radost sa razlogom, snaga progresa, tehnologija za život i napetost za spokoj

EV6 je nastao u skladu sa Kijinom novom dizajnerskom filozofijom Spajanje suprotnosti, koja traži inspiraciju u kontrastima koje nalazimo u prirodi i čovečanstvu. U središtu dizajnerske filozofije je novi vizuelni identitet, koji koristi pozitivne sile i prirodnu energiju, sa kontrastnim kombinacijama oštrih stilskih elemenata i kiparskih oblika.

EV6 sa dizajnom karakterističnim za krosovere, a napravljen na Kijinoj novoj modularnoj platformi za električna vozila (E-GMP), postao je Kijino prvo isključivo baterijsko električno vozilo na koje je uticala nova dizajnerska filozofija koja utelovljava Kijin prelazak na elektrifikaciju.

Kia EV6Dizajn eksterijera EV6: visokotehnološki detalji

Eksterijer EV6 je impresivan prikaz ‘snage napretka’, jer upravo sa ovim modelom Kia doživljava svoj vrhunac evolucije snage dizajna.

Napred su karakteristična dnevna svetla elegantnog, modernog izgleda. Ta svetla predstavljaju deo ‘digitalnog tigrovog lica’, dizajnerskog nastavka duha Kijine ‘tigrove maske’ elektrifikovanog doba. Oblik svetala uključuje i ‘sekvencionalno’ dinamično osvetljavanje. Ispod toga nalazi se otvor za protok vazduha, koji vizuelno širi prednji deo vozila i naglašava high-tech izgled. Kao deo optimizacije protoka vazduha na prednjem delu vozila vazduh prolazi ispod ravnog dna vozila sa ciljem pružanja optimalne aerodinamike.

Kia EV6Bočni profil pokazuje krosoverima inspirisanu dizajnersku estetiku, koja je moderna, elegantna i aerodinamična. Ista je u suprotnosti sa oštrim crtama i visokotehnološkim detaljima koji stvaraju utisak napetosti u dizajnu. Nazad nagnuto vetrobransko staklo pruža dinamičnost i aerodinamičnost, dok odvažna ramena dodaju volumen. Karakterna crta, koja ide uzduž dna vrata, krivi se prema gore i ide prema zadnjim blatobranima, čime vizuelno produžava profil vozila.

Zadnji deo, delimično konstruisan zbog dostizanja vrhunskih aerodinamičnih performansi, donosi padajući C stub sa crnim sjajnim umecima, koji vizuelno šire prozor. Iznad toga je krovni spojler koji vazduh potiskuje prema dole ka donjem spojleru smeštenom iznad jedinstvenih svetala.

EV6 je plod zajedničkog rada sva tri Kijina dizajnerska studija koji se nalaze u Namjangu (Južna Koreja), Frankfurtu (Nemačka) i Irvajnu (Kalifornija, SAD).

Kia EV6Moderna i prostrana unutrašnjost zahvaljujući Kijinoj prvoj EV platformi (E-GMP)

Untrašnjost vozila, koje će postati predstavnik Kijine EV ere, postavljena je na Kijinoj prvoj namenskoj platformi za električna vozila, koja pruža više prostora u odnosu na pređašnje EV modele, koji su nastali na postojećoj platformi za vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Dizajn unutrašnjosti modela EV6 donosi inovativnu upotrebu prostora i stvara jedinstven doživljaj prostora i vožnje.

Jedan od najneobičnijih elemenata nove unutrašnjosti je zakrivljeni visokorezolucioni audio vizuelni i navigacioni (AVN) ekran. Jednostavan oblik širokog zakrivljenog ekrana i tanka armaturna ploča pružaju osećaj otvorenosti. Ekran, koji se proteže od upravljačkog obruča do sredine vozila, ispred vozačevih očiju prikazuje podatke sa instrumenata, dok su infoteinment i navigacioni podaci dostupni iznad centralne konzole. Širok ekran vozaču nudi izuzetan doživljaj, dok minimalan broj fizičkih tastera nudi neometano i umirujuće iskustvo vožnje.

Kia EV6Ispod AVN ekrana su prekidači za upravljanje klima uređaja sa heptičkim prekidačima, dok je ispod toga armaturna ploča, koja je nagnuta prema prednjem delu vozila što putnicima na prednjim sedištima pruža osećaj prostranosti i otvorenosti. Tanka, lagana i savremena te moderno tapacirana sedišta su vizuelno zanimljiva, a zbog upotrebe tkanine od prerađene plastike izgledaju robusno.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]EV6 premijerno će biti predstavljen krajem marta na specijalnom onlajn događaju.[/vc_column_text][vc_video link=”https://youtu.be/gqrfx2GzOYE”][/vc_column][/vc_row]

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Citroen c-elysse 1.2 VTI motor 82KS na koliko hiljada km predjenih treba menjati zupcasti kais( [...]

Poštovani imam problem sa blokiranjem prednjeg točka na mecedesu b klase .pritisak kočenja tog točka [...]

Svi više vole klasične benzinske motore. Države moraju da pseognu za veoma restriktivnim merama ako [...]

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesuje me jaris hibrid 1.5 litar motor koliko ce kostati dobija li se sunvencija I [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad