Auto magazin

I Renault predstavio novi logotip

I Renault predstavio novi logotip
15.03.2021.

Posle serije nekoliko proizvođača automobila koji su promenili svoje logotipe, usledio je identičan potez Renoa. Kao što smo i očekivali, reč je o dvodimenzionalnom logotipu, baš kao kod konkurenata…

Novi logotip prvobitno je predstavljen u januaru, tokom predstavljanja nove strategije Renaulution,  i već tada je krasio prednju masku modela Renault 5 Prototype. Svojim inovativnim, živopisnim i savremenim dizajnom odražava Renaultov „Novelle vague“, zaokret kojim marka unosi savremenost u automobilsku industriju, pozicionirajući se kao tehnološka i uslužna marka koja se zasniva na čistoj energiji.

renault logoDok je prethodni logotip (predstavljen 2015.) bio vizuelno složeniji, a njegovi obrisi ponekad nejasni u manjim dimenzijama, novi dizajn romba veoma je jasan i prepoznatljiv u svim dimenzijama i načinima izrade – bio logotip izvezen, prošiven ili ugrađen na prednji kraj automobila. Ravan dizajn je u skladu sa duhom vremena, iako Renault već odavno neguje tradiciju logotipa oštrih linija, počevši od verzije iz 1946. do novog 3D logotipa koji je 1992. dizajnirao Style Marque. Ali, Renault nije nostalgičan za sedamdesetima. „Novelle vague“ je izraz savremenosti marke i okrenutosti tehnološkom napretku.

Renaultov logotip u obliku romba odnosno dijamanta je jedan od najlegendarnijih i najprepoznatljivijih u automobilskom svetu.

renault logoPrvi logotip u obliku romba pojavio se na modelu 40CV predstavljenom 1925. Njegov dizajn je od tada neznatno izmenjen kako bi se prilagodio različitim modelima.

Posle nacionalizacije Renaulta i nastanka kompanije Regie Nationale des Usines Renault (RNUR), 1946. godine, nastaje logotip čistih i oštrih linija. Od 1959. natpis „Régie Nationale” je uklonjen sa logotipa Renault, a sam logotip modernizovan je novim fontom. Zatim je 1972. predstavljen vrlo upečatljiv logotip koji su zajedno dizajnirali modernista, slikar i vajar Yvaral i njegov sin Victor Vasarely. Taj logotip se zadržao na prednjim maskama Renaultovih modela punih 20 godina, a 1978. upotpunjen je fontom Wolffa Olinsa.

Godine 1992. Style Marque je odlučio da pojača 3D efekt legendarnog dijamanta upotrebom hromiranog okvira koji se savršeno slagao sa fontom Wolffa Olinsa, zadržanog sve do 2004.

Dijamant se zatim našao unutar žutog četvorougaonika, a pratio ga je i novi font. Tri godine kasnije, 2007., natpis je postavljen unutar žutog četvorougaonika, tik ispod dijamanta.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Logotip je posljednji put promenjen 2015. godine, a obeležili su ga novi dizajn i font koji je razvio Renaultov dizajnerski studio u saradnji sa kompanijom Interbrand.[/vc_column_text][vc_video link=”https://youtu.be/_NavPSCV2lw”][/vc_column][/vc_row]

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Pozdrav imam Nissan qashqai 1.6 diesel automatik 2017 god prešao 88000 kilometara koje ulje da [...]

Nekim vozačima ovakvi sistemi su itekako potrbni. Uspalvaju se u vožnji, pričaju, gube koncentraciju. Za [...]

Neka od ovih vozila, pre svega Mercedes i Golf kod nas se ne smatraju old [...]

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Preuzmite Auto magazin za android