Auto magazin

Kia gradi fabriku za sisteme gorivnih ćelija

Kia gradi fabriku za sisteme gorivnih ćelija
26.03.2021.

1

Iz Kije, koja je deo automobilske grupacije Hyundai Motor Group (u nastavku Grupacija), nedavno su javili da su u kineskom gradu Guangdžou položili kamen temeljac za fabriku HTWO, koja je njihova prva fabrika izvan Južne Koreje, namenjena izradi sistema gorivih ćelija.

Fabrika u Guangdžou-u namenjena je razvoju tehnologije vodonika

Grupacija je privržena izgradnji proizvodnog i prodajnog čvorišta ‘HTWO Guangzhou,’ čije ime je u skladu sa podbrendom sistema gorivih ćelija. HTWO je izvedenica iz ‘H2’, molekule vodonika, i ujedno predstavlja engleske reči ‘Hydrogen’ (vodonik) i ‘Humanity’ (čovečanstvo), glavne stubove poslovanja Grupacije na području gorivih ćelija.

Završetak izgradnje HTWO Guangzhou u drugoj polovini 2022. godine

HTWO Guangzhou će graditi u distriktu Guangdžou, delu kineske provincije Guangdong. Na području velikom čak 20,7 hektara će u drugoj polovini 2022. godine završiti izgradnju fabrike, pored koje će biti i centar za inovacije.

HTWO Guangzhou će godišnje proizvoditi 6.500 sistema gorivih ćelija, uz postepeno povećanje kapaciteta u skladu sa tražnjom na kineskom tržištu

Planirana je godišnja proizvodnja 6.500 jedinica, dok je cilj postepeno povećanje proizvodnih kapaciteta u skladu sa tražnjom na kineskom tržištu i s obzirom na tamošnja vladina usmerenja.

Grupacija namerava postati vodeća u postizanju ugljenične neutralnosti zahvaljujući povećanju proizvodnje vrhunskih sistema vodonikovih gorivih ćelija koji će služiti kao izvor energije u različitim industrijama.

Izgradnja održivog vodonikovog društva

2018. godine Grupacija je najavila da će do 2030. godine povećati svoje ukupne godišnje proizvodne kapacitete na 700.000 sistema vodonikovih gorivih ćelija, što je deo srednjoročnog i dugoročnog plana za vodonikovu tehnologiju ‘Fuel Cell Vision 2030’.

Pomoću strateških partnerstava sa kompanijama sa područja vodonika, energije i logistike Grupacija namerava proširiti svoje poslovanje na području gorivih ćelija, sa naglaskom na razvoju društva zasnovanog na vodoniku i izgradnji temelja podbrenda HTWO, gde će se fokusirati na glavna tržišta — Južnu Koreju, Evropu, Kinu i SAD.

Kia već od 1997. godine razvija vozila na gorive ćelije

Kijin razvoj vozila na gorive ćelije, za koje je izvršni direktor Kijine evropske centrale Emilio Erera rekao da su »sledeća velika stvar«, traje od 1997. godine. 2004. predstavljen je Sportage FCEV, a 2008. godine veliki sportski terenac Borrego FCEV.

Prvo komercijalno predstavljanje modela Kia Sportage FCEV i Sorento FCEV predviđeno je već 2022. godine.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]