TEST: Honda CR-V Hybrid AWD Executive

1

Elektro-stimulans

Honda ima veliko iskustvo sa hibridnim pogonom. Razvijala je svoje sisteme za mnoge prethodne modele a na red za elektrifikaciju stigao je i CR-V

Honda već neko vreme prodaje potpuno novu generaciju SUV modela CR-V. U odnosu na prethodni je dosta porastao, pa je sada među najvećima na tržištu.

Promena koju je doneo novi model je i to što nema više dizela u ponudi. Pod haubom je novi 1,5 turbo-benzinac u dva nivoa snage, u zavisnosti od toga da li je reč o verziji sa prednjim ili sa pogonom na sva četiri točka.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveU samom startu predviđen je i hibrid, što je bio razlog da ga testiramo i to u varijanti sa pogonom na sva četiri točka.

Verujemo da se mnogi i dalje protive ideji da njihov auto pokreće elektro-motor, ali moramo da priznamo da najdominantniji utisak posle vožnje CR-V-a hibrid ostavljaju upravo vozne karakteristike. Potrošnju da i ne pominjemo.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveU ponudi su tri paketa opreme i dve vrste pogona. Kome nije potreban 4×4 pogon, treba reći da verzija sa prednjim ima bolja ubrzanja do „stotke“ i to za oko pola sekunde.

Za razliku od nekih konkurenata koji imaju dva elektro-motora, CR-V hibrid ima jedan, snage 184 „konja“.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveTakođe, Honda ne sabira snage benzinca i elektro-motora, niti deklariše ukupnu snagu sistema.

Jednostavno se navodi da dvolitarski benzinac ima 145 KS i atkinsonov ciklus, sa kompresijom od 13,0:1. Menjač je CVT, što je standard za puni hibrid.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveU odnosu na klasične verzije, hibrid se izgledom ne razlikuje previše. Najveće izmene su u unutrašnjosti, gde odmah u oči pada ručica menjača.

Zapravo, ono što je menja – „P-R-N-D“ položaji se biraju pritiskom na tastere, što se u praksi pokazalo kao praktično rešenje a i lepo izgleda.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveDrugačija je i instrument tabla. Simetrično sa pokazivačem preostale količine benzina je pokazivač napunjenosti baterija.

U suštini, ovaj podatak ni kod jednog klasičnog hibrida nije od preterane koristi, osim kada želite da koristite čisto električni mod.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveA i tada je pitanje da li ćete samo na struju moći da pređete kilometar i po ili dva, ponekad i manje. Ovde nema pokazivača temperature rashladne tečnosti, ali ni još jednog bitnog elementa.

Digitalnim instrumentima dominira brzinomer i pokazivač trenutne snage koja se zahteva od sistema, međutim, na njemu nema oznake do koje granice možete da pritiskate pedalu gasa a da se ne uključi benzinski motor. Krenuli smo odmah da isprobamo mogućnosti.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveHibridi su čuveni po tihom radu prilikom umerenih ubrzanja, čak i kada je benzinac aktivan. Možemo da kažemo da je CR-V tiši nego što je to uobičajeno, pre svega zbog toga što pri umerenim ubrzanjima benzinac ne podiže obrtaje, već radi na oko 1300 o/min.

Zvučna izolacija je dobra, pa je sve što osećate to da auto glatko klizi. Dodatnu dozu „neprirodnosti“ i vožnje po „letećem ćilimu“ donose visokoprofilne gume, pa se može reći da je „CR-V“ jedan od najudobnijih SUV modela današnjice. Na primer, kaldrma se skoro i ne oseća.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveOno što posebno fascinira kod hibrida su veoma snažna i trenutna međuubrzanja. To ga čini idealnim automobilom za gradsku vožnju, s obzirom da su prestrojavanja laka i bez ikakvog stresa. Dovoljno je da nagazite pedalu gasa i auto će poleteti.

Ovde nema „otimanja“ volana, s obzirom da je reč o 4×4 verziji, pa je prenos snage na podlogu optimalan.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveMeđuubrzanja su snažna i na magistralnim putevima, pa su preticanja opuštena i u ovom slučaju. Auto-put je već druga priča.

Do 130 km/h hibrid može da se pohvali srčanošću, ali preko toga već pokazuje limite. Sve preko 150 km/h već nije prijatno za uši, s obzirom na to da benzinac radi na dosta visokim obrtajima.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveU pitanje se dovodi i ekonomičnost, jer prosek očekivano raste sa brzinom. Pri 130 km/h troši optimalnih 7,5 l/100 km, što uopšte nije loše ako se ima u vidu da je CR-V veliki auto sa solidnom čeonom površinom i ne baš malom masom.

Bez obzira na visoko odstojanje od tla, moramo da pohvalimo minimalno naginjanje u krivinama za jedan SUV.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveHonda ima i čuvenu nelinearnu letvu volana koja omogućava da volan bude vrlo direktan – što ga više okrećete, točkovi se brže zakreću. Od kraja do kraja ima svega 2,3 kruga.

Uprkos hladnom vremenu koje je iziskivalo duži rad benzinca u odnosu na toplo vreme, zabeležili smo prosek potrošnje od 7,2 l/100 km.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveTestirali smo adaptivni tempomat po gradu koji je dobro pratio vozilo ispred, sa potpuno samostalnim zaustavljanjem i ponovnim kretanjem.

Jedini problem je bio kada bi neko poželeo da se ubaci ispred nas, tada smo morali da predviđamo situaciju i kočimo.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveInače, CR-V ima i sistem za aktivno održavanje sredine saobraćajne trake, koji, naravno, može i da se isključi.

Test primerak ima najviši paket opreme Executive, kome fali još samo masaža u sedištima i hlađenje, pa da utisak bude potpun.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveLajsne u vidu imitacije drveta ostavljaju dobar utisak, mada su materijali birani prema ukusu Amerikanaca, gde je ovaj auto jedan od omiljenih.

U tom kontekstu ima manje mekih površina nego što su Evropljani navikli. Za neke će skromno delovati i multimedijalni displej sa Garmin navigacijom ne baš velike rezolucije.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveSa druge strane, Honda CR-V može da se pohvali praktičnom kabinom, sa mnogo pregrada i ostava za sitnice.

Najviši paket ima i grejač vetrobrana, kao i hed-ap displej u vidu stakla koje se podiže i spušta. Ozvučenje je kvalitetno iako nije brendirano, a panoramski krov se otvara, što je još jedan plus.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveSpisak standardne opreme je zaista bogat, pogotovo u osnovnom paketu koji sadrži većinu najnovijih bezbednosnih sistema.

Sa prednjim pogonom može da se nabavi od 36.990 evra. Kod hibrida nema verzije sa sedam sedišta jer su baterije smeštene neposredno ispod prtljažnika.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveS obzirom da je za hibride ukinut porez na upotrebu motornog vozila, treba računati na 11.790 dinara jeftiniju registraciju za one sa benzincima do 2,0 litre.

Osim toga, trebalo bi da se od države dobije i 2.500 evra subvencije prilikom kupovine… Na kraju, ako ekologiju i uštede stavimo po strani, hibrid je možda čak i lepši za vožnju u odnosu na 1,5 turbo-benzin.

Test Honda CR-V Hybrid AWD Executive Tačno je da se ukusi razlikuju, ali trenutna reakcija hibrida na komandu gasa i tišina u vožnji su nešto čemu je teško odoleti…

Aleksandar Bursać

Test Honda CR-V Hybrid AWD Executive
Honda upozorava na nadolazeći saobraćaj sa zadnje strane prilikom isparkiravanja u rukverc
Toplina hibrida

S obzirom na niske temperature, stalno smo koristili grejače sedišta i volana. Možda je nekima bitno, tek Honda greje ceo obruč upravljača, za razliku od nekih kod kojih se greju samo leva i desna strana gde se najčešće drže ruke tokom vožnje.

Odmah je do izražaja došla još jedna bitna odlika hibrida – grejanje kabine vrlo brzo po startovanju motora počinje da radi.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveMože i nisko sedenje

Honda ne bi bila Honda kada ne bi malo sportskog karaktera ubacila i u SUV model – sedište vozača može dosta nisko da se spusti.

Električne komande omogućavaju i podešavanje nagiba dela na kome se sedi a tu su i dve memorije položaja. Ko voli bež kožu moraće da doplati 500 evra.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveKočenje „motorom“

Dok neki hibridi imaju poseban položaj menjača u kome se snažnije koči elektro-motorom u smislu većeg intenziteta rekuperacije, Honda je smislila da tu funkciju preuzmu tasteri na volanu, koji kod standardnih modela služe za manuelnu promenu stepena prenosa kod automatskih menjača.

Ovde se ne menjaju brzine, već ima nekoliko nivoa kočenja elektro-motorom, što je prava stvar za spuštanje na nizbrdicama. Tako se štede kočnice od pregrevanja a istovremeno se i puni litijumska baterija.

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveHonda CR-V Hybrid AWD Executive

Benzinski motor: zapremina 1993 ccm, snaga 107 kW (145 KS) pri 6200 o/min, maks. o. moment 175 Nm pri 4000 o/min, menjač automatski, CVT

Elektro motor: snaga 135 kW (184 KS), maks. o. moment 315 Nm pri 4000 o/min

Dimenzije: 4600/1855/1689 mm, međuos. rastojanje 2662 mm, klirens 192 mm, prtljažnik 497/1638 l, rezervoar 57 l, pneumatici 235/60 R18, masa 1726 kg

Performanse: maks. brzina 180 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,2 s, WLTP potrošnja 5,5-9,0 l/100 km, WLTP emisija CO2 126 g/km

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveOprema

Standard: hed-ap displej, 9 zvučnika, kontrola mrtvog ugla, nadgledanje unakrsnog saobraćaja, automatsko kočenje, upozorenje na sudar, praćenje vozila ispred pri malim brzinama, asistiranje u saobraćajnoj traci, prskalice farova, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, panoramski krov sa otvaranjem, el. preklopivi retrovizori, kamera za vožnju unazad, adaptivni tempomat, automatski klima-uređaj sa dve zone, grejači prednjih i zadnjih sedišta, grejač volana, prednji i zadnji parking senzori, senzor za kišu i svetla, alu-felne 18 inča, el. parking kočnica, LED glavna svetla

Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveTest Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveTest Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveTest Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveTest Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveTest Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveTest Honda CR-V Hybrid AWD Executive Test Honda CR-V Hybrid AWD ExecutiveTest Honda CR-V Hybrid AWD Executive

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring