Auto magazin

Kia HabaNiro ljući od papričice

Kia HabaNiro ljući od papričice
29.04.2019.

Kia Motors je nedavno na salonu u Njujorku predstavila svoju viziju budućnosti električnih vozila, koja izgleda vrlo atraktivno. I pikantno. Koncept HabaNiro je potpuno električno vozilo s pogonom na 4 točka, koji isključivo na struju prelazi nešto više od 480 kilometara.

Radi se o vozilu s 4 sedišta, koje je namenjeno 5. (najvišem) stepenu autonomne vožnje, s vratima koja se podižu i naprednijom tehnologijom od one koju su imali astronauti kada su sleteli na Mesec.

Ali to nije nikakav superauto iz mašte, koji verovatno nikada neće biti napravljen, nego uvid u budućnost mobilnosti.

Kia Habaniro Concept

HabaNiro je kompaktni krosover isključivo zbog postojeće automobilske terminologije. Ali ga ne možemo jednostavno definisati. To je ustvari potpuno električno i svestrano vozilo (Everything Car oz. ECEV) – vozilo za svakodnevnu upotrebu, krosover, sportski terenac, radni prostor s vrhunskom tehnologijom i vozilo za avanture.

Putnici u HabaNiru moći će udobno putovati zahvaljujući savremenom sistemu ventilacije (PVS – Perimeter Ventilation System), koji gotovo nečujno u obliku vazdušne zavese dovodi u kabinu hladan ili topao vazduh.

Kada je uključen HabaNirov peti stepen autonomne vožnje, upravljački obruč i instrument tabla se pomeraju unutra kako bi vozač i suvozač dobili više prostora. Upotreba medija ili druga zabava, kao npr. gledanje filmova tokom duge vožnje na autoputu može se projektovati na velikom displeju preko celog vetrobranskog stakla.

Iako neki možda smatraju kako koncept HabaNiro neće nikada zaživeti  Kia je u poslednjih 18 meseci na tržištu lansirala modele Stinger i Telluride, koji su takođe nastali kao plod mašte.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Sli ni tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Biće i više, ako se izdvoje Evropska Unija, SAd i KIna. Biće električni, biće autonomni, [...]

Mislim da je ovo već imao Audi A8 [...]

Hvala najlepše Tojoti. Svaka pomoć i solidarnost u ovakvoj situaciji su više nego dobrodošli. [...]

Sve pohvale za studente koji su svoje znanje i umeće pokazali u radu na ovom [...]

nema nista od kalkulacije. 90% onih koji iznajme vozilo znaju smao za gas i kocnicu [...]

Preuzmite Auto magazin za android