Auto magazin

TEST na Palma de Majorci: nova Toyota Corolla

TEST na Palma de Majorci: nova Toyota Corolla
29.04.2019.

To je ime!

Kada se pojavio Auris nismo bili sigurni zašto se neko usudio da Corolli promeni ime. Ipak, Corolla je opet tu…

Palma de Majorka, Španija
Od našeg specijalnog izveštača
Dejan Danilović

Bilo je pitanje vremena kada će se neko u Tojoti zapitati koliko je pametna bila promena imena kojom je Corolla pre nekoliko godina zamenjena „aurisom“.

Jer, za najprodavaniji automobil u istoriji automobilizma olako je prihvaćen predlog nekog menadžera koji je predložio da Corolla jednostavno bude Auris.

Posle nekoliko godina, Japanci su se setili da promena identiteta nije jednostavna stvar, pa su priznali grešku i eto nam opet „korole“, u punom sjaju, i u već 12. generaciji.

auto magazin srbija test toyota corollaOd 1966. kada se pojavili, Toyota Corolla je postala hit bez presedana, auto koji se širom sveta prodavao kao alva.

Bolji (svakako i stariji) poznavaoci prilika setiće se da je i kod nas s kraja osamdesetih i početkom devedesetih godina prošloga veka vladala prava jagma za to vozilo, koje je tada prodavala beogradska Agrooprema.

Čekalo se u redovima ispred salona u Sarajevskoj ulici, a slično je bilo i u drugim gradovima bivše SFRJ.

Iako je i pre toga ovaj japanski automobil bio popularan, tek pomenuti period bio je zapravo ključan za stvaranje imidža koji sada Toyota Corolla ima kod nas.

auto magazin srbija test toyota corollaU međuvremenu, Tojota je promenila nekoliko generacija, verzija, čak i suštinskih ideja o prirodi tog modela.

Ako izuzmemo (nepotreban i pogrešan) potez promene imena, Corolla je ostala to što jeste: pouzdan, ekonomičan i kvalitetan auto.

auto magazin srbija test toyota corollaTaj razvoj ove godine dobio je nove važne prelomne tačke, pre svega lansiranje potpuno nove generacije, uz još konkretniju primenu hibridnih motora.

Najnovija Corolla sada stiže u tri verzije – hečbek, sedan i karavan.

auto magazin srbija test toyota corollaPrva verzija je namenjena (duhom) mlađim kupcima, sedan je kao limuzina porodični izbor i alternativa na tržištima koji još uvek vole taj oblik karoserije (recimo, kod nas), dok je karavan ponuđen kupcima koji svoje slobodno vreme vole da provedu u prirodi.

Karavan zapravo nosi oznaku TS (Touring Sports).

Sve to spakovano je u pet paketa opreme (zavisno od karoserijske verzije), već poimence dobro poznatih: to su Terra, Luna, Sol, Sport i Executive.

auto magazin srbija test toyota corollaNaravno, sve ove pakete moguće je dodatno opremiti opcijama kojih ne manjka, od izbora felni, preko boja, navigacionog sistema do tehničkih detalja kao što su Tech paketi.

Ukratko, i Tojota prati opšti trend visokog nivoa opreme već u standardnom paketu, a za ostalo – po želji i džepu.

Unutrašnjost “korole” je iskoristila mogućnosti koje su joj dale arhitekte. Mislimo na prednosti koje je donelo novo podvozje, sa merama koje su ponudile više prostora i mogućnosti.

auto magazin srbija test toyota corollaPrednji panel je redizajniran, iako tabla ispred suvozača i dalje ima pomalo jednoličan izgled. Zato je vozač na dobitku – sada je tu displej umesto klasične analogne table sa kazaljkama, a stigao je i hed-ap displej u boji.

Veliki, centralni ekran infotejnment sistema, navigacije i sistemskih podešavanja nalazi se na starom mestu, na vrhu srednjeg dela prednjeg panela.

Od dodataka tu su i elektronska “ručna” kočnica, pregrada sa površinom za bežično punjenje mobilnih telefona, kao i monohromatski retrovizor.

auto magazin srbija test toyota corollaMnogo je novih stvari sada na „koroli“, počevši od „temelja“, odnosno platforme. Iskorišćena je ona sa oznakom TNGA, već poznata sa modela CH-R i “prijusa”.

Taj element trebalo bi da omogući bolje upravljanje i kontrolu karoserije, uz niži tačku oslonca.

To je, dalje, pružilo gol šansu dizajnerima da izgled učine lepšim, sa dosta oštrih, dinamičnih linija, uz pozicioniranje točkova bliže uglovima.

auto magazin srbija test toyota corollaKonačno, uz niže težište, hečbek verzija je, na primer, 40 millimetara duža nego Auris koji zamenjuje, a sedište vozača sniženo je 25 milimetara, što daje više sportske arome.

Auto sada izgleda agresivnije, modernije i zabavnije, što je (a posebno ovo poslednje) neretko bila primedba na „korolu“.

Igra oštrih rezova prednje maske i zaobljenih delova lima i branika dala je novom kroju zanimljive obrise.

auto magazin srbija test toyota corollaIspod te i takve karoserije potpuno je prerađeno i ogibljenje. Prednja Mekferson šema doživela je preciznu rekonstrukciju: poboljšani su amortizeri, a opruge su usavršene kako bi doprinele još boljem ležanju na putu i preciznijem upravljanju.

Još zanimljivije je to što je sada na zadnjoj osovini uvedno multilink ogibljenje. Dok konkurencija gotovo redom koristi jednostavniju i rigidniju krutu šemu na zadnjim točkovima, Tojota se odlučila za svakako bolju i skuplju varijantu.

Što se motora tiče, već vam je jasno da dizela više nema. Ostali su samo benzinski motori, i to dva klasična benzinca, plus dva hibridna.

auto magazin srbija test toyota corollaTako mašina sa najmanjom zapreminom (1.197 kubika) oznake 1,2T ima turbo punjač i 114 konjskih snaga, dok je motor sa oznakom 1,6 sa atmosferskim punjenjem, snage 132 KS.

Ali, hibridna tehnologija kao kombinacija benzina i struje jeste nešto od čega (i za šta) Tojota živi, pa su za tu ulogu pripremili dva motora.

Prvi je obnovljeni, zapremine 1,8 (1.798 kubika), sa 122 konjske snage, dok je drugi pravi novitet – potpuno novi dvolitarski agregat koji ima obećavajućih 180 KS.

auto magazin srbija test toyota corollaHibridni motori rađeni su sa najvećom pažnjom. Od debljine bloka motora, preko površina čela klipa i košuljica cilindara, od poboljšanja rada ventla, do recirkulacije izduvnih gasova; od boljih a manjih baterija; konačno, od ubrzanja, obrtnog momenta i dužem radijus vožnje na “struju”.

Ako će TS verzija biti možda malo egzotična za naše kupce, slavu bi trebalo da pokupe hečbek i sedan. I teško je sada reći ko bi mogao imati više kupaca.

Hečbek je popularna forma, a limuzina, opet, kod nas dobro prolazi kao “ozbiljan” auto. Heč ima sportski karakter, sa lepom siluetom i kompaktnom formom.

auto magazin srbija test toyota corollaDuži je 40 milimetara od prethodnog, i taj razlika iskorišćena je za produženje međuosovinskog razmaka, što je bila nova mogućnost za poboljšanje voznih osobina.

I visina je smanjena za 25 milimetara, kao i, pomenusmo, težište za 10. Raspon između prednjih točkova je smanjen, zadnjih povećan, pa je auto sada postavljen kao sprinter pred start trke.

Hečbek će dolaziti u verzijama sa tri motora – turbo benzincem 1,2, i sa hibridnim 1,8 i 2,0 pakovanjima.

auto magazin srbija test toyota corollaSedan je, sa druge strane, elegantniji i ozbiljniji. Slično kao kod verzije sa petora vrata, i limuzina je prekrojena tamo gde je to trebalo i na način koji donosi rezultate.

Nastala je na crtaćim stolovima u Evropi, baš zbog toga što je naš kontinent redak deo sveta gde ovakve limuzine uživaju popularnost.

Ključna razlika u dimenzijama je ta što sedan ima veće međuosovinsko rastojanje (kao i TS), što je razumljivo a logično rešenje.

auto magazin srbija test toyota corollaU prodaji će se naći u dve verzije. Prva je čisto benzinska, atmosferskog punjenja u motoru 1,6, dok je drugi izbor hibridna verzija 1,8.

Test vožnje na Palmi, na kojoj su novinari “Auto magazina” učestvovali, bili su prilika tek da se oseti ukus vrućeg noviteta.

auto magazin srbija test toyota corollaOno što smo osetili jeste da su “korole” sa hibridnim motorima zaista otišle korak dalje u smislu ne samo tehnologija već i performansi; da je turbo motor prava mala zujalica sa ozbiljnim mogućnostima, a da Tojota može da napravi i zabavan i izazovan auto, po čemu nije bila baš prepoznatljiva.

O tim detaljima, međutim, performansama, potrošnji i tehničim detaljima čitaćete na ovim stranicama veoma brzo.

Jer, nova Toyota Corolla već je na našem tržištu, cenovnici su odštampani, a test vozila spremna. Sad kad je ikona vratila svoj identitet i svoje časno ime, na prvi pogled izgleda da je to urađeno u pravo vreme.

auto magazin srbija test toyota corollaCene

Prodaja nove generacije Tojotine “korole” već je počela u Srbiji. Naši kupci imaće mogućnost da biraju između sve tri verzije karoserije, i sa brojnim paketima opreme i dodatnih opcija.

Najjeftinija je, na primer, verzija “korole” sedan sa motorom od 1,6 litara, i standardnim Terra paketom opreme, koja košta 16.990 evra.

auto magazin srbija test toyota corollaNaskuplji hečbek je 1,8 sa dvolitarskim hibridnim motorom, u paketu Executive, i staje 31.900 evra. Za 900 evra skuplji je samo karavan, sa istim motorom i istim paketom opreme.

U rasponu od najjeftijeg sedana do najskupljeg hečbeka (ili TS-a) smeštene su cene ostalih verzija, sa različitim motorima i novoima opreme, ali je važno napomenuti da su neki modeli stigli sa promotivnim, nižim cenama.

Detaljan cenovnik možete pronaći na internet stranici Toyota Srbija.

auto magazin srbija test toyota corollaToyota Corolla

Motor: 1,8 HYBRID 2,0 HYBRID 1,2T 1,6L
Zapremina (ccm) 1798 1987 1197 1598
Snaga (kW/KS) 90/122 pri 5200 132/180 pri 6000 85/114 pri 5200 – 5600 97/132 pri 6400
Maks. o. Moment (Nm) 142 pri 3600 190 pri 4400 – 5200 185 pri 1500 – 4000 159 pri 4400
Dimenzije D/Š/V (mm) 4370/1790/1435
Međuos. rastojanje (mm) 2640
Prtljažnik (l) 361/195
Rezervoar (l) 43 43 50 50
Masa (kg) 1820 1340 1240
Maks. brzina (km/h) 180 180 200 200
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 10,9 7,9 9,3 9,7
Prosečna potrošnja (l/100 km) 3,3 3,7 5,6 5,5
Emisija CO2 (g/km) 101 106 136 146

auto magazin srbija test toyota corolla

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Promocije

Slični tekstovi

1 komentar

  1. Rent a car Beograd
    Rent a car Beograd May 15, 14:20

    Najprodavaniji auto na svetu bez dizel agregata. Izgleda dizeli lagano odlaze u istoriju.

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]