Kia nagrađena za dizajn koncepta Telluride

Koncept velikog sportskog terenca Kia Telluride dobio je prestižnu dizajnersku nagradu, koju dodeljuje američko društvo dizajnera IDSA

Kia je osvojila bronzanu medalju za dizajnersku izvrsnost IDEA 2017 (International Design Excellence Awards) u kategoriji prevoznih sredstava i to za konceptno vozilo “telurajd” (Telluride), premijerno predstavljeno na salonu automobila u Detroitu u januaru 2016. godine.

Kia u poslednje vreme postaje sve prepoznatljivija po svom dizajnu, a istoimenu nagradu je 2014. godine osvojila za model “soul” i koncept “GT4 stinger”, a još 2012. za model “rio”. “Telurajd” je nastao u Kijinom dizajnerskom studiju Kia Design Center America u Kaliforniji.

Peter Šrejer, predsednik i šef dizajna u korporaciji Kia Motors, rekao je da je “telurajd” najnoviji dizajnerski pogled na luksuzne sportske terence. Predstavlja dizajnersku viziju koncepta, koji je vrlo upečatljiv i osnova je za serijsku proizvodnju.

Veoma sam ponosan na naše dizajnere i osvojenu nagradu, koju nam je dodelila IDSA. To je velika čast za sve nas – rekao je Šrejer.

auto magazin srbija kia telluride idea nagrada

Koncept “telurajd” predstavlja viziju luksuznog velikog sportskog terenca, koji mišićavim izgledom odskače od konkurencije, a zbog dugog međuosovinskog rastojanja (najduži od svih Kijinih modela) omogućava maksimalnu udobnost na svih 7 sedišta.

Luksuzni SUV specifičnog izgleda može da se pohvali brojnim naprednim tehnologijama. Koncept se fokusira na prijatan osećaj i udobnost putnika u drugom redu sedišta, koja se mogu skoro u potpunosti oboriti nazad i nudi mnogo prostora za noge.

Sedišta u prvom i drugom redu u svom leđnom delu imaju ugrađene senzore, koji prate vitalne funkcije putnika. Podaci, koji se prikazuju na ekranima, smeštenim na unutrašnjim oblogama vrata, sinhronizovani su sa sistemom LER (Light Emitted Rejuvenation).

Radi se o sistemu podmlađivanja svetlošću koji, koristeći velike plafonske LED panele i osvetljavanjem kabine terapeutskim svetlosnim uzorcima, pomaže kod ublažavanja poremećaja biološkog ritma (desynchronosis), poznatijeg kao »bolest putovanja« ili »jetlag«.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring