Osiguranje mopeda sa trajnom registracijom

Kako se osiguravaju mopedi sa trajnom registracijom i do kada trajna registracija važi? Ovo je pitanje koje nam postavljaju vlasnici mopeda, jer im zakonska odrednica nije u potpunosti jasna

Vlasnici motocikala koji pripadaju kategoriji mopeda, i dalje imaju nedoumicu oko osiguranja svojih trajno registovanih mališana na dva točka. Dileme ovoga puta nema. Iako je registracija trajna, vlasnici mopeda moraju da imaju polisu obaveznog osiguranja i da je obnavljaju svake godine, bez obzira što svoj dvotočkaš ne moraju da registruju svake godine.

Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, u čijem čl. 20, st. 2. piše da je vlasnik motornog vozila koje ne podleže obavezi registracije svake godine dužan da zaključi ugovor o osiguranju od AO i da obnavlja to osiguranje za sve vreme dok je to motorno vozilo u saobraćaju. Dakle, polisa osiguranja mora da se obnavlja svake godine za svako motorno vozilo koje učestvuje u javnom saobraćaju.

 

liberty_50_2t-6

Tu dolazi do drugog mogućeg problema. Ukoliko imate trajno registrovan moped i krenete da produžite polisu osiguranja, postoji mogućnost da ćete se u nekoj agenciji za registraciju vozila ili filijali osiguravajuće kuće susresti sa zaposlenima koji će vam reći da su trajne tablice ukinute još pre mnogo godina i da morate da uzmete nove, kao i da svake godine idete na tehnički pregled i registrujete moped.

Recite im da to jednostavno nije istina. Članom 351. st. 8. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, propisano je da potvrde o registraciji vozila na motorni pogon, izdate za bicikl sa motorom, prestaju da važe nakon isteka jedne godine od stupanja na snagu podzakonskog akta kojim će biti uređeno pitanje vršenja tehničkih pregleda.

medium-01

S obzirom da podzakonski akt još nije donet, potvrde o registraciji izdate za registrovane bicikle sa motorom (koji su se prema ranijim propisima trajno registrovali) i dalje su važeće.

Zakon je propisao da je moped je motorno vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne prelazi 50 cm3, ili sa motorom čija najveća trajna nominalna snaga ne prelazi 4 kW kada vozilo ima električni pogon. U skladu sa Zakonom  neophodan uslov za registraciju mopeda je i tehnički pregled.

Kako bi se utvrdio podatak o najvećoj konstruktivnoj brzini, a koji ranije nije bio od važnosti dok su se ovakva vozila registovala kao bicikli sa pomoćnim motorom, potrebno je da prilikom dolaska na tehnički pregled mopeda vlasnik sa sobom donese potvrdu izdatu od uvoznika, odnosno ovlašćenih predstavnika proizvođača u Srbiji.

 

Vitality_2T_50_01_1024

Na potvrdi mora da bude navedeno podatak o najvećoj konstuktivnoj brzini na osnovu koje se određuje vrsta vozila, odnosno da li je neko vozilo moped ili motocikl (ukoliko je brzina veća od 45km/h). Podatak o najvećoj konstruktivnoj brzini se može preuzeti i sa originalnog računa, odnosno fakture prodavca vozila.

Da zaključimo. Ukoliko vaš motor pripada kategoriji mopeda, trajne tablice važe dok se ne promeni zakonska regulativa, a osiguranje morate obnavljati svake godine. Da li će se neko dosetiti da vlasnicima omogući da svoje dvotočkaše registruju i osiguravaju na određeni vremenski period, jer je malo onih koji voze tokom čitave godine, ostaje da se vidi. 

3 KOMENTARA

  1. Neverovatna je ova zbrka sa skuterima i potvrdama o maksimalnoj brzini,jer pola skuterasa nisu u mogucnosti istu da obezbede iz nekoliko razloga niti da je plate.tehnicki pregledi su konfuzni pa neki traze a neki ne,potvrdu iako nigde u zakonu ne pise da je da je potrebna.nadajmo se da ce nekog u ovoj drzavi zainteresovati muka nas sa mopedima i da ce makar do proleca resiti zbrku

  2. Poštovani, niko se u Srbiji ne bavi pitanjem samougradnje pomoćnih motora na bicikl. Kako je tržište – ponuda takvih motora – motorčića vrlo rašireno, a i nama dostupno (uglavnom su motori iz Kine) i mogu se legalno uvesti, bilo bi dobro da se vaš časopis angažuje na ovome i približi nam mogućnosti ugradnje ovih motora. Oni su relativno jeftini i sa plaćenom carinom, a ugradnja je vrlo jednostavna. Šta je sve potrebno po našim Zakonima i propisima da se ovakav bicikl sa pomoćnim motorom legalizuje, odnosno izvrši registracija i kupi osiguranje.

  3. Kako je moguce da Apn6s iz 2009 te ide na belu tablicu i razvijabrzinu od 50km /h a Apn6s iz 2010 te ide na zitu tablicu i razvija 45km/h potpuno isti model

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring