Auto magazin

Kia Stinger bitno unapređen

Kia Stinger bitno unapređen
31.08.2020.

Kia je predstavila nešto više podataka o unapređenom modelu Stinger iz kojih je vidljivo da je ova sportska limuzina doživela osetna poboljšanja sa kojima je učvrstila svoj gran turismo karakter.

Pored osveženog dizajna je unapređeni Kia Stinger dobio i Kijine najnovije asistencijske i bezbednosne sisteme, kao i nekoliko promena u kabini za više prostora i udobnosti.

Unapređeni Kia Stinger na jesen će biti lansiran u Južnoj Koreji, a do kraja godine očekuju ga u ostatku sveta.

Novi 2,5-litarski T-GDi benzinski motor

Poboljšani Stinger pruža obogaćenu ponudu turbo benzinskih motora, koji se mogu pohvaliti dobrim ubrzanjem i brzim odzivom na vozačeve inpute, dok ujedno nude kvalitetno grand touring iskustvo u dugim vožnjama.

Američki kupci Stingera ekskluzivno će imati u ponudi i novi motor i to ‘Smartstream’ 2.5 T-GDi motor snage 304 KS pri 5.800 o/min. Najveći obrtni moment novog 4-cilindraša od 422 Nm raspoloživ je između 1.650 i 4.000 obrtaja u minutu, što znači da vozači lagano održavaju brzinu u svim uslovima vožnje.

Najsnažniji motor u Stingerovoj motornoj ponudi – 3,3-litarski T-GDI twin-turbo 6-cilindraš iz Kijine motorne porodice Lambda – ostaja nepromenjen. Može se pohvaliti najvećom snagom od 370 KS pri 6.000 o/min i obrtnim momentom od 510 Nm u rasponu od 1.300 do 4.500 o/min.

Dvolitarski turbo benzinski 4-cilindrični Theta motor, koji je kod Stingera još od 2017., praktično je nepromenjen, što znači da je njegova najveća snaga 255 KS pri 6.200 o/min, dok je najveći obrtni moment od 353 Nm između 1.400 i 4.000 o/min.

Sva tri motora prenose snagu do točkova preko uglađenog 8-stepenog automatika, koji je odlično usklađen sa gran turismo karakterom.

Kia StingerNovi široki ekran na dodir i digitalni ekran među instrumentima

U središtu Stingerove osvežene kabine je unapređeni ekran na dodir sa infotainment sistemom koji sa novom funkcionalnošću zadovoljava visoka očekivanja kupaca.

Zavisno od tržišta Stinger će od sada opcionalno nuditi novi 10,25-inčni ekran na dodir. Bluetooth multi-povezivost korisnicima omogućava povezivost dva uređaja istovremeno – jednog za handsfree telefoniranje i upotrebu multimedije, a drugog samo za upotrebu medija.

Napredni, fleksibilan i deljiv ekran korisnicima omogućava istovremenu kontrolu ili praćenje različitih funkcija vozila. Sistem standardno omogućava upotrebu platformi Apple CarPlay i Android Auto, sa glasovnim upravljanjem većine funkcija, kao što su npr. grejanje i hlađenje, audio uređaj i navigacija.

Umesto pređašnjeg 7,0-inčnog sada je tu 8,0-inčni ekran na dodir, koji omogućava povezivost preko platformi Android Auto i Apple CarPlay.

Vozači zavisno od opreme vozila mogu birati između dve instrument table. Dosadašnji standardni 3,5-inčni mono-TFT zamenio je 4,2-inčni kolor TFT LCD ekran, koji vozaču nudi bolju vidljivost i prikazuje širi izbor informacija.

Pored toga na raspolaganju je i 7,0-inčni ‘Supervision’ instrument – kolor ekran sa grafikom za različite načine vožnje koji vozaču nudi kristalno čiste informacije.

Kia StingerTehnologije koje unapređuju svakidašnju praktičnost

Unapređeni Stinger donosi nova pomagala za povezivost vozila, koja povećavaju udobnost svih putnika u vozilu. Zavisno od tržišta i opremljenosti vozila među ove tehnologije spada daljinsko paljenje motora (Remote Engine Start), koje vlasnicima Stingera omogućava daljinsko paljenje motora upotrebom pametnog ključa.

Na određenim tržištima će se pomoću Kijine aplikacije UVO daljinski predaktivirati grejanje i hlađenje sedišta kako bi se pre ulaska u vozilo u kabini napravio prijatan ambijent i izbeglo neprijatno sedenje na vrućem ili hladnom sedištu.

Kia StingerNove asistencijske tehnologije (ADAS) kao pomoć vozaču i za zaštitu putnika

Poboljšani Kia Stinger ima iste asistencijske sisteme ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) kao pre, a dobio je nekoliko novih pomagala i nadogradnji, koji pružaju još veću zaštitu vozaču, saputnicima i ostalim učesnicima u saobraćaju.

Zavisno od tržišta i opremljenosti vozila Stingerov ADAS ima sledeće unapređene funkcije:

•    Sistem za sprečavanje naleta spreda (FCA), koji nudi zaštitu tako što kod približavanja raskrsnici prepoznaje saobraćaj na drugoj strani puta. Pored toga nudi veću zaštitu i zbog prepoznavanja vozila, pešaka ili biciklista

•    Sistem za održavanje vozila na voznoj traci (LKA) sada može prepoznati rub puta i crte na saobraćajnici kako bi upozorio vozača kod napuštanja vozne trake bez aktiviranja migavaca

•    Sistem za pomoć pri sprečavanju sudara u mrtvom uglu (BCA) predstavlja nadogradnju postojećeg sistema za upozoravanje na vozila u mrtvom uglu (BCW). Umesto jednostavnog upozoravanja vozača na vozila na susednoj traci na auto-putu, BCA kočenjem pomaže vozaču pri izbegavanju eventualnog sudara

•    U Evropi će unapređeni Stinger sada nuditi inteligentnu asistenciju kod ograničenja brzine (ISLA), koja se temelji na prepoznavanju saobraćajnih znakova

•    Upozoravanje vozača na dekoncentraciju (DAW) sada je proširio delovanje i to do brzine od 210 km/h, a i vozača upozorava ako ne reaguje na zaustavljanje vozila ispred

•    Na navigaciji delujući radarski tempomat (NSCC) pomaže vozaču na krivudavim deonicama auto-puta tako što pre krivine automatski smanjuje brzinu vozila na odgovarajući nivo. Nakon što vozilo izađe iz krivine sistem vraća na prvobitnu brzinu

•    Sistem za pomoć kod izbegavanja sudara kod vožnje unazad (RCCA) sada pomaže kod sprečavanja sudara sa vozilima koji se nalaze na njegovoj putanji (prethodni sistem je samo upozoravao vozača)

Kia Stinger

Sledeće nove ADAS tehnologije Stinger je dobio po prvi put:

•    Safe Exit Warning (SEW) prepoznaje vozila koja dolaze otpozadi ili s boka Stingera, kada je parkiran ili zaustavljen, a putnike upozorava zvučno i vizuelno ako pokušaju otvoriti vrata

•    Kijina najnovija tehnologija praćenja mrtvih uglova (BVM – Blind-Spot View Monitor) deluje kao ‘drugi par očiju’ za vozača, jer uklanja vozačeve mrtve uglove na levoj i desnoj strani. Na digitalnom Supervision ekranu na instrument tabli u visokoj rezoluciji prikazuje događanje ako vozač najavi promenu vozne trake na traku na kojoj je vozilo u njegovom mrtvom uglu. Video se prikazuje pomoću diskretno postavljenih širokougaonih sočiva, koja su sakrivena ispod kućišta bočnih ogledala što vozačima omogućava širi pregled u mrtvom uglu

•    Lane Following Assist (LFA) održava vozilo na sredini vozne trake

•    Highway Driving Assist (HDA) održava bezbedno rastojanje do vozila ispred na auto-putu, dok ujedno održava vozilo na sredini vozne trake i na krivudavim putevima

•    Rear Occupant Alert (ROA) vozača upozorava ako napusti vozilo, a na zadnjim sedištima ostavi dete ili kućnog ljubimca.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Kakav interesantan ditajn. Citroen u poslednje vreme rastura sa izgledom svojih modela. Kao što je [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Preuzmite Auto magazin za android