Kia uvodi elektronsko kvačilo za manuelne menjače

1

Kia Motors je otkrila više detalja o svom novom inteligentnom manuelnom menjaču (iMT – intelligent Manual Transmission), namenjenom Kijinim različitim lakim hibridima (MHEV). To predstavlja prvu upotrebu 48-voltnog lakog hibrida sa menjačem ‘clutch-by-wire.’ Tehnologija je razvijena sa ciljem smanjenja potrošnje goriva i nižih emisija CO2, dok ujedno omogućava vožnju koja je karakteristična za konvencionalne manuelne menjače.

Kia menjačU kombinaciji sa 48-voltnim starter-generatorom lakog hibrida u realnim voznim uslovima smanjuje emisije CO2 za oko 3%

Umesto mehaničke veze iMT kvačilo kontroliše potpuno elektronski. Neprimetno se integriše sa starter-generatorom lakoga hibrida (MHSG) i “gasi” motor i pre nego što bi ga “ugasio” start-stop sistem prilikom zaustavljanja. Praktično, motor se isključuje i pri većim brzinama u praznom hodu do 125 km/h, koji se neprimetno ponovo aktiviraju kada vozač pritisne papučicu gasa ili kvačila. Sistem u realnim voznim uslovima može da smanji potrošnju goriva i snizi emisije CO2 za oko 3%.

Auto ostaje u izabranoj brzini i kada se motor ugasi. Zahvaljujući snazi koju omogućava MHSG motor se ponovo “pali” odmah nakon što vozač pritisne na papučicu kočnice ili gasa. Ako vozač pritisne kvačilo da promeni stepen prenosa (kod pritisnutog kvačila) ili ako je brzina vozila preniska za trenutni stepen prenosa onda se “pali” motor u položaju “neutral”.

Kia menjačKako radi – korak za korakom

•    Vozač ostavlja vozilo u brzini kada počinje vožnja “na letru”, sa nežnim usporavanjem vozila (npr. prilikom kočenja, na raskrsnici ili u gustom saobraćaju)
•    Kada je vozilo u brzini iMT šalje elektronski signal menjaču i MHSG-u za neprimetno gašenje motora i uklapanje kvačila
•    Kod ugašenog motora auto je još uvek u praznom hodu, sa uključenim kvačilom, koje ograničava usporavanje i dozvoljava vozilu da maksimalno iskoristi kinetičku energiju
•    Kada vozač pritisne na gas za ubrzavanje ili kvačilo za promenu stepena prenosa, MHSG ponovo startuje motor u izabranoj brzini, ili u praznom hodu (sa uključenim kvačilom)
•    Električna snaga MHSG-a i 48-voltne baterije u trenu pruža odgovarajuće delovanje motora i menjača, koji omogućavaju pravu brzinu vozila
•    Ako se brzina vozila spusti ispod određenog nivoa ponovo se startuje motor pomoću sistema MHEV i uključuje se kvačilo kako bi se izbeglo delovanje motora u neodgovarajućem stepenu prenosa

Kia menjačiMT razvijen u Evropi u okviru programa elektrifikacije pogona

Kijin novi iMT razvijen je u Hyundaijevom tehničkom centru u Ofenbahu (Nemačka), pod vodstvom dr. Mihaela Vinklera, vođe odeljenja za razvoj pogona.

Sličnost sa klasičnim manuelnim menjačem

Iako iMT predstavlja novu tehnologiju elektronske promene brzine umesto mehaničke karike između vozača i menjača samo delovanje je još uvek zabavno kao kod ručnog menjača. Novi sistem  vozačima omogućava uživanje u angažovanoj vožnji kakvu nudi samo manuelni menjač. Papučica za kvačilo deluje na isti način kao kod konvencionalnog ručnog menjača, ali sa boljom kontrolom zbog elektromehaničke kontrole kvačila i sa ‘boljim kontaktom’, koji vozačima omogućava uglađen prenos.

Kia menjačRaspoloživo kod Smartstream benzinskih i dizel EcoDynamics+ lakih hibrida

iMT će prvi put biti predstavljen kod modela sa lakim hibridom i Kijinim najnovijim motorima Smartstream. Prvi model koje će to dobiti će biti Ceed (sve varijante karoserije) sa EcoDynamics+ varijantama koje će da pokreće 1,6-litarski CRDi dizel motor sa lakim hibridom. iMT će biti raspoloživ i kod unapređenog Rija EcoDynamics+ koji u jesen stiže u Evropu s novim 1.0 T-GDi benzinskim motorom i lakim hibridom. Novi menjač će do kraja ove godine naći svoje mesto i kod ostalih modela Kia.

Kia menjač

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring