Kočne tečnosti aktivni su sigurnosni deo vozila!

1

Kočna tečnost se koristi u hidrauličkom kočionom sistemu automobila i prenosi silu kojom vozač preko pedale kočnice deluje na kočnicu točka, čime ima direktan uticaj na sigurnost u vožnji. Stoga je veoma važna njen odgovarajući nivo i kvalitet. Jer, nedovoljna količina kočne tečnosti u sistemu, izazvana isticanjem ili pucanjem kočnih creva, smanjuje ili sasvim eliminiše mogućnost zaustavljanja automobila.

S obzirom da kočna tečnost stari i upija vodu, čime gubi antikorozivna svojstva, to izaziva rđu na svim važnim delovima sistema i može izazvati blokiranje zarđalih klipova u kočnim čeljustima. Uz to, vlaga u kočnoj tečnosti značajno smanjuje tačku vrenja, te kada kod kočenja temperatura kočione tečnosti raste i dostigne tu tačku, voda u kočnoj tečnosti počinje da ključa čime nastaju mehurići pare koji utiču na delimično ili potpuno smanjenu sposobnosti kočenja.

Zbog svega navedenog, kočnu tečnost je potrebno menjati barem svake dve godine.

Postoje razlozi zbog kojih je tečnost potrebno zameniti i ranije, na primer prilikom zamene kočnih obloga ili bilo kog dela kočnog sistema svakako bi trebalo uliti novu tečnost u sistem; ili ukoliko je sadržaj vode iznad 3%, to je takođe znak za trenutnu promenu kočne tečnosti.

 DOT standardi za kočione tekućine

Uz redovnu zamenu je važno odabrati tečnost u skladu sa preporukama (specifikacijama) proizvođača automobila jer postoji nekoliko vrsta tečnosti: DOT 3, 4, 4 LV, 5 i 5.1

Oznaka DOT je skraćenica za Department Οf Transportation, Ministarstvo saobraćaja u SAD-u. Deo standarda koji moraju zadovoljiti proizvođači DOT tečnosti su minimalne vrednosti suvog i mokrog ključanja, odnosno minimalne temperature na kojima radi kočna tečnost prije nego što počne da ključa.

Neki proizvođači kočne tečnosti, kao što je i Motul, često poboljšavaju njihove performanse tako da proizvode tečnosti s većom tačkom ključanja od nekih drugih proizvođača iste DOT oznake.

Da li se mogu mešati kočne tečnosti različitih DOT oznaka?

DOT 3, DOT 4, DOT 5.1 i DOT 4 LV su kočne tečnosti koje se mogu mešati jer se radi o tečnostima na bazi glikola, a važno je da se DOT 5.1 (na bazi glikola) ne zameni onom sa oznakom DOT 5, koji je na bazi silikona i koji se nikada ne sme mešati s bilo kojom drugom DOT tečnošću! Takođe, se ne smeju mešati sa mineralnim baznim tečnostima (LHM).

Imajte na umu da se pri mešanju kočnih tečnosti s nižom tačkom ključanja smanjuje i ukupni kvalitet tečnosti. Posebno ističemo noviju kočnu tekućinu DOT 4 LV (Low Viscosity) niske viskoznosti koje omogućuju lakšu cirkulaciju tečnosti u mikroventilima i bolji odziv ABS-a, ESP-a i ASR-a. Novi DOT 4 LV veoma je efikasan pri niskim spoljnim temperaturama, a može se koristiti umesto DOT 3, DOT 4 i DOT 5.1.

Nivo i kvalitet kočne tečnost može se proveriti pomoću električnog testera, kojim su opremljeni svi bolji auto-servisi, a koji precizno određuje tačku ključanja kočne tečnosti.

Na žalost, u većini vozila se ne menja kočna tečnost celi njihov životni vek, dok vek trajanja kočne tečnosti ne prelazi 4 godine. Preporuke proizvođača za zamenu kreću se od 24 do 48 meseci, dok najveći gubitak tačke ključanja nastaje u prvoj godini korišćenja. Zbog osetljivosti same tečnosti,  složenosti postupka i činjenice da je kočna tečnost otrovna i da je treba zbrinuti kao opasan otrov, kao i da nagriza boju i plastiku, naša je preporuka da jedino stručnom osoblju auto-servisa prepustite zamenu kočne tečnosti na svom automobilu!

Dolivanje – da ili ne?

Ne preporučuje se dolivanje kočne tečnosti! Glavni razlog je što su kočni sistemi zatvorene jedinice, a kočna tečnost ne smije ispariti! Ukoliko je nivoa kočne tečnosti  nizak, i tečnost ipak isparava, to znači da je tačka ključanja preniska i da je potrebno odmah zameniti kočne tečnosti. Uz to, nizak nivo kočne tečnosti pokazatelj je mogućeg isticanja što predstavlja opasnost za sigurnost u vožnji zbog delomično ili potpuno smanjene sposobnosti kočenja, pa stoga samo dodavanje kočne tečnosti nije rešenje jer to neće povećati ukupan kvalitet (tačku isparavanja) kočne tečnosti!

Motul kočne tečnosti

Uz kočne tečnosti Motul DOT 3&4 i DOT 5.1, posebno ističemo Motul DOT 4 LV niske viskoznosti koji je osmišljen za noviju generaciju vozila opremljenih elektroničkim sistemima upravljanja kočenjem (ABS, ESP, ASR, TCS i EBD) jer većina novih modela (2015. -) proizvođača vozila kao što su BMW, VAG, VOLVO, PSA, Ford i drugi zahteva DOT 4 LV. Motul DOT 4 LV može se koristiti umesto DOT 5.1 i DOT 3&4!

Uz to, Motul u svojoj ponudi ima specijalnu liniju Motul RBF – Racing Brake Fluid, posebno dizajnirane kočne tečnosti izuzetnih performansi za ekstremne temperature i uslove u kojima rade kočnice tokom trke. U ponudi su RBF 600, 660 i novi RBF 700, iznad svih standarda, a koji nosi titulu kočne tečnosti sa najvišim suvim vrelištem (336°C) u odnosu na bilo koju DOT 4 kočnu tečnost!

 

Za dodatna pitanja, savete, pomoć, informacije ili saradnju obratite nam se s poverenjem!

   

facebook.com/motulsrbija

 

Uvoznici za Srbiju:

MASS Company d. o. o.

Jovanke Radaković 84b
11160 Beograd, Srbija

T +381 11 7857 000
F +381 11 7857 009
E-mail: office@mass.rs

WINT d. o. o.

Omladinskih brigada 102
11070 Novi Beograd, Srbija

T +381 11 228 43 63
E-mail: info@wint.rs

 

1 KOMENTAR

  1. Lep tekst, dost dobrih saveta. Malo ko obraća pažnju na kočioni tečnost, ljudi još žive u rošlosti kada su sami manjeli glicerin u kočnicama. Sada ne mogu to da rade i umesto da se obrate majstorima, ne manjeju tečnost godinama sve dok ne bude prekasno

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring