Kraj jedne ere: u septembru će debitovati prvi Ferrari SUV

1

Ovo je definitivan kraj jedne ere u kojoj se znalo ko pravi male, ko velike, ko luksuzne a ko sportske automobile. Sada su i najprestižniji proizvođači super-automobila popustili pred naletom SUV modela, koji nisu sportski a nisu ni terenci.

Posle Lamborghinija, i Ferrari je odlučio da pređe na SUV stranu…

Sve je počelo septembra 2018. kada je Ferrari najavio model Purosangue. Skoro četiri godine kasnije, još uvek nije otkriven, ali čekanje je skoro gotovo. Do septembra, kompanija iz Maranella će predstaviti svoj prvi SUV u istoriji. Ako ništa drugo, bar će imati V12 motor.

Što se tiče prodajnog učešća u odnosu na druge modele, najviše jedan od pet novih Ferarija prodatih od 2023. godine će biti SUV. Inače, italijanski brend nastavlja da se uzdržava od upotrebe termina SUV, samo rekavši da novi model „neće biti sličan ni jednom drugom“.

Pored toga, saopšteno je da će to biti „čisti V12 model“, tako da će ga pokretati atmosferski motor. To je pravo iznenađenje, i lepa vest da će ovakva mašina postojati nekoliko godina, uz sve strožije propise o emisiji izduvnih gasova.

Dok će Purosangue činiti oko 20 odsto ukupne prodaje, serija Icona i novi hiperautomobil biće daleko ekskluzivniji. Ferari kaže da će ova vozila ograničiti na manje od 5 procenata ukupnih isporuka, dok će modeli specijalne serije poput 812 Competizione / 812 Competizione A činiti približno 10 procenata ukupne prodaje.

Do 2026. godine, 60 odsto svih modela imaće hibridne i čisto električne pogone, dok će preostalih 40 odsto predstavljati automobili sa SUS motorima. Govoreći o pogonskim agregatima, Ferrari i dalje ne govori koliko će snage V12 isporučiti u Purosangueu, ali znamo da razvija 830 KS u 812 Competizione. Pored toga, moćnija konfiguracija je već najavljena.

Modelom Purosangue, Ferrari će se pridružiti firmama kao što su Bentley, Rolls-Roice, Aston Martin i Lamborghini na listi vrhunskih brendova koji će imati sopstvene SUV-ove. Meklaren će, navodno, slediti njihov primer do kraja decenije…

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring