Mazda 2

Svetsku premijeru nova "mazda 2" je imala pre dva dana u Japanu. Evropska se očekuje početkom oktobra meseca u Parizu a na našem tržištu će se najverovatnije pojaviti početkom 2015. godine

Sa novim modelima Mazda postaje sve bolja i stvara sve povoljniji imidž u očima kupaca. Realnost i stvaran dodir sa automobilima ovog proizvođača nije ništa lošiji, naprotiv. Opšti utisak redakcije Auto magazina prilikom testova novih “mazdi” je taj da se ovaj brend po kvalitetu i inženjeringu dosta približio nemačkim konkurentima, a da je pritom zadržao sve specifičnosti karakteristične za japance.

Auto magazin Mazda2 6
Skuplji paketi opreme će imati i kožu celom dužinom komandne table

Nakon nove “trojke”, “šestice” i SUV-a “CX-5”, mazda je konačno predstavila i novu “dvojku”, koja se u Japanu prodaje pod nazivom “demio”. S obzirom da je svetska, odnosno japanska premijera održana pre neki dan, na fotografijama su primerci sa specifikacijom za japansko tržište.

U suštini, evropski model se neće mnogo razlikovati. Dizajnerski elementi u potpunosti prate ideju sa drugih Mazdinih modela, a u toj doslednosti je možda najupečatljiviji enterijer. Kada smo već kod toga, paketi opreme će, osim tehnike, doneti i neke detalje koji su retkost u klasi, kao što je koža na komandnoj tabli u celoj dužini. To je veliki pomak, s obzirom da Japanci generalno ne posvećuju previše pažnje kvalitetu materijala u kabini u modelima B segmenta.

Auto magazin Mazda2 4

DImenzije “mazde 2” još uvek nisu objavljene ali se pretpostavlja da će biti slične prototipu – “mazdi hazumi”, koja je duga nešto preko četiri metra. To znači da je “mazda 2” postala jedna od najdužih u nižoj klasi.

Jedan od najvažnijih momenata je uvođenje potpuno novog motora. Reč je o dizelašu zapremine 1,5 litara, sa oznakom “skajaktiv D” (Skyactiv-D). Ima snagu od 105 KS koje postiže pri 4000 o/min i prilično veliki maksimalni obrtni moment od 250 Nm koji postiže u opsegu od 1500 do 2500 o/min.

Auto magazin Mazda2 3

Osim dizelaša, u ponudi će biti i 1,5 benzinac koji će imati različitu snagu u zavisnosti od tržišta. Konkretno, kod nas se prodaje “mazda 3” koja sa ovim motorom postiže 100 KS. To možda nije mnogo na prvi pogled, ali podsećamo da je reč o potpuno novom motoru sa povećanim stepenom kompresije koji je daleko elastičniji pri nižim obrtajima nego bilo koji drugi ličan atmosferski. Na testu Auto magazina, “mazda 3” sa ovim motorom trošila je u proseku oko 7 l/100 km po gradu.

Za razliku od ostalih japanskih modela, “mazde” se proizvode u Japanu, pa tako i “mazda 2” koja je već počela da silazi sa proizvodnih traka u mestu Hofu. Evropska premijera će biti održana početkom oktobra u Parizu, a prvi primerci bi na naše tržište mogli da stignu ili krajem godine ili početkom 2015.

Auto magazin Mazda2 7

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring