Auto magazin

Mazda predstavila novi MX-5

Mazda predstavila novi MX-5
04.09.2014.

Mazda je rano jutros otkrila potpuno novi “MX-5”. Model četvrte generacije, koji krasi prepoznatljiva interpretacija “KODO – duša pokreta” dizajna, toplo je dočekan od strane oko 250 predstavnika medija. Najavljen je i početak prodaje u Evropi tokom 2015.

Auto magazin Mazda MX-5 4

Nova “mazda MX-5” dolazi sa “skajaktiv” (Skyactiv) tehnologijom, uključujući posebno podešene benzinske motore, zadnji pogon, približno 100 kg manju masu u odnosu na aktuelni model i najniže težište do sada. Smanjenje težine vraća novi “MX-5” na nivo uporediv s izvornim modelom, koji je 1989. kada je predstavljen, oživeo tržište pristupačnih lakih sportskih automobila. U poslednjih 25 godina proizvedeno je više od 947.000 primeraka, a “MX-5” drži Ginisov rekord kao najprodavaniji sportski dvosed svih vremena.

Auto magazin Mazda MX-5 1

Moto promocije Mazdinog roudstera bio je “Živeo roadster”, a ujedno je prestavljen i Mazda Space – novi centralno evropski promo centar Mazde u Barseloni. Događaj je bilo moguće pratiti uživo, na posebnoj internet stranici posvećenoj 25. godišnjici “mazde MX-5”.

Auto magazin Mazda MX-5 3

Kao što je već poznato, “mazda MX-5” ima pogon na zadnjim točkovima i u odnosu na prethodnu generaciju je kraća za 105 milimetara, niža je za 20 ali je šira za deset milimetara. Razlika je i u masi. Novi model je prošao kroz dijetu tako da je sada lakši za sto kilograma.

Auto magazin Mazda MX-5 5

Kao što smo i pretpostavili, biće dostupna dva benzinca, zapremine 1,5 i 2,0 litra. Snaga za sada nije poznata ali se očekuje da bude 140, odnosno oko 200 “konja”.

S obzirom da je motor pomeren dosta unazad u odnosu na prednju osovinu, dobijen je idealan raspored mase u odnosu 50:50, što je posebno bitno za istančane vozne karakteristike. Ostali detalji će biti poznati nešto kasnije.

Auto magazin Mazda MX-5 2

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Prelep i prema svim testovima kvalitetan premijum model. [...]

U električnim automobilima ovaj sistem radi malo drugačije, samo motori imaju ulogu u upravjanju, koordinišu [...]

PP aparati su zaknska obaveza ali koliko vozila ih ima? Možda 40% a i to [...]

O Miodragu mogu samo da kažem da je genije kada su u pitanju uređaji na [...]

Preuzmite Auto magazin za android