McLaren Senna: u čast legende, 30 godina posle

Trideset godina posle smrti legende Formule 1 Ayrton Senne na Velikoj nagradi San Marina 1994. godine, svet mu odaje poslednju počast. Za Veliku nagradu Monaka ovog vikenda – trku koju je Senna osvojio rekordnih šest puta – McLaren daje sve od sebe. F1 automobili McLarena nosiće Senna-tribut boje u plavoj, žutoj i zelenoj boji brazilske zastave, a kompanija je ručno oslikala Senna putnički automobil u sličnom stilu.

McLaren Senna

Ako boje, “S” logoi i natpis “Senna” na zadnjem krilu nisu dovoljno jasni, McLaren je naslikao Sennino lice na zadnje blatobrane. Na vozačevoj strani vidimo Sennu kako gleda u daljinu, dok na suvozačevoj strani nosi kacigu.

McLaren Senna

Korišćeni McLaren Senna je predserijski model koji McLaren čuva u svojoj kolekciji. Pored spoljašnje prepravke, unutrašnjost ima žuta sedišta i Sennin citat, kao i njegov potpis na oblogama vrata. Poznati citat glasi prevedeno: “Nemam uzore. Divim se radu, posvećenosti i stručnosti.”

McLaren Senna

Automobil je takođe iznutra i spolja ukrašen svim startnim brojevima koje su Sennini automobili nosili tokom njegovih pet pobeda u Monaku sa McLarenom, koje je ostvario od 1989. do 1993. godine. Svoju pobedu 1987. godine ostvario je sa Lotusom.

McLaren Senna

Već na poslednjoj trci Formule 1 u Imoli – gde je Senna nastradao pre 30 godina – održane su neke interesantne akcije. Tako je, na primer, četvorostruki svetski prvak u F1 Sebastian Vettel vozio nekoliko počasnih krugova u Senninom McLarenu iz 1993. godine, dok je nosio kacigu i žuti kombinezon obojen u Sennine boje. Pored toga, održana je trka sećanja svih vozača.

Dakle, ko ima veliku sreću da prisustvuje F1 trci u Monaku, trebalo bi da drži oči širom otvorene.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring