Auto magazin

Mercedes-Benz C 111-II slavi 50. rođendan

Mercedes-Benz C 111-II slavi 50. rođendan
23.03.2020.

Kada biste danas mlađoj ekipi pokazali ovaj automobil i pitali ih da procene kada je konstruisan, većina njih bi bila ne malo iznenađena činjenicom da je prošlo tačno 50 godina od premijere Mercedesa C 111-II.

Auto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIPremijera na Salonu automobila u Ženevi te 1970. godine predstavljala je pravu atrakciju, ne samo zbog ultra-sportskog izgleda već i zbog tehnologije. Pokreće ga Wankel motor koji je i dalje predstavljao pravu revoluciju, iako je tri godine ranije premijeru imao u serijskoj verziji NSU-a Ro 80.

Auto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIZapravo, Mercedes-Benz je razvoj modela C 111 započeo otprilike u slično vreme, da bi 1969. bila prikazana prva verzija u formi koncepta, dok zvaničan model sa oznakom C 111-II, spreman za sajam, premijeru doživljava marta 1970.

Auto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIWankel motor oznake M 950 F ima četiri komore od po 602 kubna centimetra, sa ukupno 257 kW (350 KS), što je za to vreme bilo pravo čudo, posebno kada se u obzir uzme maksimalna brzina od 300 km/h.

Auto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIKoliko je auto bio atraktivan sportskim entuzijastima dubljeg džepa, govori i podatak da su bili spremni da za njega plate pola miliona nemačkih maraka. Neki su čak otišli toliko daleko da su u Štutgart slali blanko čekove.

Auto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIMeđutim, C 111-II je ostao čisto eksperimentalno vozilo. Bio je to prvi auto koji je u potpunosti dizajniran na kompjuteru. I ne samo to, uz pomoć računara su mogli da izračunaju i dinamičko opterećenje.

Auto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-II

Benz Experimentalfa hrzeug C 111-II, Studioaufnahmen.
Mercedes-Benz C 111-II experimental vehicle, studio images.

Auto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIAuto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIAuto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIAuto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIAuto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIAuto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIAuto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIAuto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIAuto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-II

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Kakav interesantan ditajn. Citroen u poslednje vreme rastura sa izgledom svojih modela. Kao što je [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Preuzmite Auto magazin za android