Auto magazin

Mercedes-Benz C 111-II slavi 50. rođendan

Mercedes-Benz C 111-II slavi 50. rođendan
23.03.2020.

Kada biste danas mlađoj ekipi pokazali ovaj automobil i pitali ih da procene kada je konstruisan, većina njih bi bila ne malo iznenađena činjenicom da je prošlo tačno 50 godina od premijere Mercedesa C 111-II.

Auto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIPremijera na Salonu automobila u Ženevi te 1970. godine predstavljala je pravu atrakciju, ne samo zbog ultra-sportskog izgleda već i zbog tehnologije. Pokreće ga Wankel motor koji je i dalje predstavljao pravu revoluciju, iako je tri godine ranije premijeru imao u serijskoj verziji NSU-a Ro 80.

Auto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIZapravo, Mercedes-Benz je razvoj modela C 111 započeo otprilike u slično vreme, da bi 1969. bila prikazana prva verzija u formi koncepta, dok zvaničan model sa oznakom C 111-II, spreman za sajam, premijeru doživljava marta 1970.

Auto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIWankel motor oznake M 950 F ima četiri komore od po 602 kubna centimetra, sa ukupno 257 kW (350 KS), što je za to vreme bilo pravo čudo, posebno kada se u obzir uzme maksimalna brzina od 300 km/h.

Auto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIKoliko je auto bio atraktivan sportskim entuzijastima dubljeg džepa, govori i podatak da su bili spremni da za njega plate pola miliona nemačkih maraka. Neki su čak otišli toliko daleko da su u Štutgart slali blanko čekove.

Auto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIMeđutim, C 111-II je ostao čisto eksperimentalno vozilo. Bio je to prvi auto koji je u potpunosti dizajniran na kompjuteru. I ne samo to, uz pomoć računara su mogli da izračunaju i dinamičko opterećenje.

Auto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-II

Benz Experimentalfa hrzeug C 111-II, Studioaufnahmen.
Mercedes-Benz C 111-II experimental vehicle, studio images.

Auto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIAuto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIAuto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIAuto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIAuto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIAuto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIAuto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIAuto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-IIAuto magazin Srbija Mercedes-Benz C 111-II

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Не може од бабе девојка, не бива :) [...]

Unutrasnjost izgleda jako dobro. Dugo nisam video auto koji mi je po svim karakteristikama bas [...]

Hehe, ovan sam u horoskopu i ima istine! Hvala na zanimljivoj objavi! [...]

Jedini automobili koji stede u gradu su hibridi, tako da prilikom kupovine samo bi trebalo [...]

Savršeno.....Hvala [...]

Dobro, ali mnogo malo [...]

Preuzmite Auto magazin za android