Auto magazin

Mercedes-Benz Citan 109 CDI

Mercedes-Benz Citan 109 CDI
14.05.2015.

Mercedes-Benc prvi put predstavlja dostavno vozilo za urbane sredine, snažno, ali kompaktnih dimenzija, što ga čini naročito prikladnim za gradsku primenu – novi “citan”.

Ime je dobio kombinacijom reči “siti” i “titan”, što govori o Mercedesovom naumu da stvori profesionalno gradsko dostavno vozilo besprekorne sigurnosti i ekonomičnosti uz voznu dinamiku, svestranost i robusnost zavidnog nivoa. Ovakvo vozilo treba uspešno da odgovori na sve dnevne zahteve i izazove gradske dostave.

auto magazin magazinauto.com mercedes citan 109 cdi test

Ime je dobio kombinacijom reči siti i titan

“Citan” je prvi put javnosti prikazan na sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru prošle godine. Ubrzo je predstavljen i na srpskom tržištu, a prve isporuke krenule su prošlog meseca. Iako se ovoga puta u našoj redakciji obrela putnička verzija ovog modela, opšti zaključak svih koji su ga probali je da je ovo vozilo ipak namenjeno dostavi robe.

Već na prvi pogled uočava se sličnost sa Renoovim “kanguom” i ta sličnost nije slučajna. Ove dve velike svetske kompanije potpisale su sporazum o međusobnoj saradnji, a kao jedan od proizvoda tog sporazuma je i “mercedes citan”.

Iako je baziran na platformi “kangua”, Mercedes je uložio mnogo napora kako bi tehnički unapredio ovo vozilo u svakom pogledu i postavio ga na nivo kakav trostruka zvezda zaslužuje.
Novi “citan” se već na prvi pogled prepoznaje kao Mercedes zahvaljujući karakterističnom izgledu.

auto magazin magazinauto.com mercedes citan 109 cdi test

Mercedes je uložio mnogo napora kako bi tehnički unapredio ovo vozilo u svakom pogledu

Hromirana zvezda, simbol brenda, samouvereno je smeštena na robusnoj rešetki hladnjaka koja podseća na sportske modele ove kuće. Naglašena prednja svetla i istaknuti “V” oblik poklopca motora podjednako su upečatljivi i konstruisani sa namerom da pokažu pripadnost Mercedesovoj porodici.

Unutrašnjost novog „citana“ izazvala je podeljena mišljenja. Dok je sa jedne strane vidljivo da su se u Mercedesu trudili da udobnost i materijale podignu na visok nivo, sa druge strane ne možete se oteti utisku da ste ipak u dostavnom vozilu, iako imate mesta za pet putnika i ogromnu količinu prtljaga.

I vozač i suvozač uživaju u čvrstim i udobno postavljenim sedištima čiji posebno oblikovan naslon pruža potporu, osiguravajući time udobnost i sigurnost. Oslanjajući se na karakteristične osobine dizajna nemačkog brenda, tkanina na presvlakama je prozračna i prijatna na dodir, a istovremeno je izdržljiva i laka za održavanje.

auto magazin magazinauto.com mercedes citan 109 cdi test

Kokpit je konstruisan tako da prvenstveno bude na usluzi vozaču

Kombinacija prekidača, ručice menjača, komandi iza upravljača i instrument table, nesumnjivo pokazuje pripadnost ovom brendu. Kokpit je konstruisan tako da prvenstveno bude „na usluzi“ vozaču, ali čini nam se da je ipak malo predimenzioniran pa deluje pomalo – prazno.

Iako je u unutrašnjosti obilno primenjena čvrsta i otporna plastika, odmah se može primetiti da je i kvalitetna i postojana pa ne bi trebalo da se posle nekoliko godina „rastrese“ na srpskim putevima.

U vožnji „citan“ je dobio vrlo visoke ocene kako od strane test vozača tako i suvozača, dok su putnici na zadnjoj klupi ipak osećali poskakivanje zadnje osovine, što ukazuje na to da je namena ovog vozila prevashodno dostava robe.

auto magazin magazinauto.com mercedes citan 109 cdi test

Tkanina na presvlakama je prozračna i prijatna na dodir, a istovremeno je izdržljiva i laka za održavanje

Dizel motor zapremine 1,5 litara iako vuče poreklo od Renoa, dodatno su usavršili Mercedesovi inžinjeri. Ima 90 konjskih snaga, prilično je agilan za gradsku vožnju i izuzetno tih, mada verujemo da je tome „kumovala“ i izuzetna zvučna izolacija po kojoj su mercedesova vozila poznata.

Isto važi i za menjač koji ima kratke i precizne hodove, dok nam je na autoputu pomalo nedostajao šesti stepen prenosa.

Kao i kod svakog Mercedesa, i u „citanu“ je posebna pažnja posvećena bezbednosti. Novi gradski dostavnjak standardno dolazi sa programom elektronske stabilnosti „adaptiv ESP“ koji uzima u obzir i opterećenje vozila.

Taj inovativni sistem dinamičke kontrole upravljanja kombinuje funkcije ABS-a, VDC-a (sistema koji kontroliše preupravljanje i podupravljanje), kao i TCS-a (kontrole proklizavanja pogonskih točkova).
Izbor motora u novom „citanu“ prilično je širok.

auto magazin magazinauto.com mercedes citan 109 cdi test

Čak i putnička verzija citana može da smesti europaletu u prtljažnik

Najatraktivnija su tri turbodizelaša visokog obrtnog momenta i snage od 55 kW (75 KS) do 81 kW (110 KS), svi sa filterom tvrdih čestica kao standardom. Tu je i benzinac od 84 kW (114 KS). Snaga se na prednje točkove prenosi lako dostupnim petostepenim ili šestostepenim menjačem smeštenim na centralnoj konzoli.

Model koji smo mi vozili opremljen je dizel motorom zapremine 1,5 litara sa 90 KS i petostepenim menjačem. Ono što je bitno naglasiti jeste da je bio opremljen „blu efišnsi“ paketom dodataka koji obuhvata funkciju start-stop, upravljanje akumulatorom i alternatorom, kao i pneumatike sa niskom otporom kotrljanja, što sve dodatno smanjuje potrošnju.

Pri razvoju „citana“ posebna pažnja posvećena je upravljanju, kako bi se osigurala optimalna kombinacija vozne dinamike, agilnosti i udobnosti vožnje. Sistem „dajrekt stir“ precizan je i osetljiv, dok je oslanjanje pažljivo prilagođeno.

auto magazin magazinauto.com mercedes citan 109 cdi test

Model koji smo mi vozili opremljen je dizel motorom zapremine 1,5 litara sa 90 KS i petostepenim menjačem

Bez obzira na to je li prazan ili natovaren, novi „citan“ je pravi Mercedes-Benz koji nudi preciznost, sigurnost i lako upravljanje na kakvo su vozači navikli u većem „vitu“ ili „sprinteru“.
Kada je reč o ceni ovog modela, može se reći da je i ona na nivou Mercedes-Benza.

Ipak treba imati u vidu da kupci Mercedesovih komercijalnih vozila ne očekuju nisku cenu već niske troške eksploatacije i održavanja voznog parka, a to je ono u čemu je Mercedes apsolutni lider.
Milan Derbogosijan

auto magazin magazinauto.com mercedes citan 109 cdi test

„Avionske“ police
„Citan“ obiluje mnoštvom velikih pregrada za odlaganje različite dokumentacije i flaša sa napitcima. Posebno su nam se dopali boksevi u krovu vozila iznad prednjeg ali i iznad zadnjeg reda sedišta koji podsećaju na bokseve za odlaganje ručnog prtljaga u avionima.

Ipak, nedostajala nam je jedino neka mala pregrada gde bi ste mogli spustiti, na primer, mobilni telefon, a da vam opet bude „u vidokrugu“. Kada je u pitanju korišćenje mobilnog telefona u vožnji tu već nećete imati problema jer je audio sistem opremljen blutut funkcijom za povezivanje sa mobilnim telefonom.

auto magazin magazinauto.com mercedes citan 109 cdi test

Nemački uredno i precizno
Komandna tabla je vrlo jasna i pregledna. Putni računar pokazuje veliki broj informacija korisnih vozaču. Jedino bi taster za kretanje kroz funkcije putnog računara bio mnogo pristupačniji da se nalazi na upravljaču nego iza njega.

auto magazin magazinauto.com mercedes citan 109 cdi test

Slično je i sa ručicom preko koje se upravlja brisačima, pranjem stakala i pokazivačima smera. Iako ona predstavlja tradicionalno mercedesovo rešenje, previše se funkcija odvija preko nje, pa zahteva određeno vreme za privikavanje na njeno korišćenje. Na desnoj strani iza upravljača pak nema nikakve ručice.

auto magazin magazinauto.com mercedes citan 109 cdi test

Štediša
„Citan“ se na testu pokazao kao zadovoljavajuće štedljiv automobil. Uprkos tome što je vožen isključivo u gradskim uslovima i što ima oblik karoserije koji je sve osim aerodinamičan, potrošnja od 6 litara nas je prijatno iznenadila. Treba napomenuti da je testirano vozilo bilo opremljeno „blu efišnsi“ paketom dodataka za ekonomičnu potrošnju goriva.

auto magazin magazinauto.com mercedes citan 109 cdi test

Oprema
Standard: ABS, ASR, BAS, ESP, vazudšni jastuci za vozača i suvozača, bočni vazdušni jastuci i vazdušne zavese, el.podesivi retrovizori sa grejačima, senzori za svetla i kišu, upravljač obložen kožom, klima uređaj, dodatna klimatizacija zadnjeg dela, radio/cd/mp3 sa USB priključkom, putni računar, daljinsko centralno zaključavanje, aluminijumske felne…

auto magazin magazinauto.com mercedes citan 109 cdi test

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Bolji je Opel Grandland 2.2 disel 177 ps [...]

Preuzmite Auto magazin za android