Auto magazin

Yamaha R1

Yamaha R1
14.05.2015.
Opasni sedamnaestogodišnjak

Pre sedamnaest godina predstavljena je prva „jamaha YZF- R1“ i tada je donela revoluciju u konstrukciji dvotočkaša. Za nepune dve decenije postala je omiljeni sportski motocikl stotinama hiljada poklonika širom pranete

Te ne tako davne 1998. Jamaha je modelom „R1“ zadala ozbiljan domaći zadatak konkurenciji. Izmenom položaja menjačke kutije skraćena je ukupna dužina motora i njegovo međuosovnisko rastojanje što je znatno doprinelo lakšem upravljanju. Ovo rešenje su ubrzo preuzeli svi ostali proizvođači.

Koliki je uspeh „R jedinice“ najlakše možemo videti na raznoraznim društvenim mrežama i internet sajtovima (ne zaboravite da su mnogi portali rođeni sedam, osam godina posle “R jedinice”). Na „jutjubu“ pojedini video klipovi u kojima „R1“ ima glavnu ulogu imaju dva i više miliona pregleda, dok na primer, na „fejsbuku“, stranica „R1“ ima više od 700 hiljada „lajkova“. Ne zaboravite da je reč samo o jednom modelu proizvođača, a ako uporedimo sa automobilima, cifra je deset puta veća od masovno obožavanog „vw golfa“.

Novi “R1” nema baš mnogo zajedničkog sa svojim predhodnicima. Inženjeri su krenuli od nule, a granice im nisu postavljenje. Cilj je bio – sportski motocikl visokih performansi. I nikada jedan serijski motocikl nije bio bliži svojoj trkačkoj verziji.

Auto magazin Yamaha R1 (1)

Motor je sasvim nov – redni „krosplejn“ (crossplane) zapremine 998 ccm sa 200 konjskih snaga dostupnih pri 13.000 obrtaja u minutu. Obrtni moment iznosi 112,4 Nm pri 11.500 o/min. Pored snažnog motora izdvaja se i IMU (Inertial Measurment Unit) sistem što prevedeno na laički jezik podrazumeva sistem od šest senzora koji u svakom trenu šalju podatke u centralnu jedinicu a on vozaču isporučuje 3D informacijuno načinu vožnje – kretanju, prijanjanju, nagibu…

Čitav motor „nakačen“ je na novi aluminijumski deltaboks ram, što je doprinelo i manjem međuosovinskom rastojanju u odnosu na predhodne modele, što će u praksi doneti lakše upravljanje pogotvo u krivinama.

Dizajn je potpuno drugačiji od predhodnika, pogotovo prednja maska sa neupadljivim LED svetlima, na kojoj dominira prazan prostor dovoljan da se na njega smesti broj ili neki drugi znak raspoznavanja! Jasno je na šta su dizajneri želeli da aludiraju.

2015_YAM_YZF1000R1_EU_MS1RB_ACT_005

Od elektronskih sistema „R1“ je opremljen i sistemom kontrole proklizavanja, trakcije, propinjanja prednjeg točka, proklizavanja zadnjeg točka. Kočnice su uparene sa ABS i UBS (Unified Brake System) sistemom koji dozira snagu kočenja u zavisnosti od brzine okretanja točka i nagibu motora.

Novi Jamahin supersportista već je u prodaji i na domaćem tržištu, a starta cena mu je 18.990 evra.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

NE verujem da će puno postići, pre je neko vrdanje, da zaobiđu stroge propise i [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad