Mercedes Benz GLK Flert mašina

Mercedes je odlučio da protrese mini SUV klasu svojim modelom “GLK”. Uz agresivan, ali umeren dizajn, odlične manire i na asfaltu i po vrlo lošem terenu i neizbežan prestiž trokrake zvezde, kupci su dobili mašinu koja ispunjava sve želje.

 

Novi automobili dolaze “alarmantnom” brzinom. Samo ove godine Mercedes je “izbacio” gotovo desetak modela. Ipak, promocija novog “mercedesa GLK” je bila nešto posebno za fabriku iz Štutgarta. Ovo im je prvi model kojim pokušavaju da osvoje vrlo popularnu mini SUV klasu. Čak su i sami priznali da im je ovo najznačajnija ovogodišnja premijera.

Priča o novom “GLK” počinje znatno pre promocije u Dizeldorfu i to u Kaliforniji, koja će sigurno biti jedno od glavnih tržišta novog SUV-a. Svako ko je gledao ovogodišnji bioskopski hit “Seks i grad”, primetio je da se jedna od junakinja “šepuri” u svom novom “mercedesu” koji u vreme snimanja filma nije mogao da se kupi, odnosno nije postojao. Nekoliko meseci nakon bioskopske premijere, evo prilike da se upoznate sa jednim od junaka filma.

Mercedes uvek pravi promocije koje su tačne kao sat i isplanirane tako da se upoznamo sa svim aspektima automobila. Bez okolišanja, odmah nakon izlaska iz aviona dobijamo ključ od automobila koji ćemo voziti prvi dan. Odlučili smo se za beli “GLK”, kao u filmu. Više puta smo konstatovali da je bela boja vrlo moderna ove godine, a velikom “mercedesu” zaista odlično pristaje. Iako smo se sa ovim modelom upoznali u Ženevi, gde je bio izložen prototip, susret sa “pravim” autom je bio pomalo neočekivan. Za razliku od većine modela u klasi koji su previsoki i deluju na silu “napumpani” kako bi delovali ekskluzivno i robusno, Mercedesovi dizajneri su očigledno krenuli drugim putem. Auto deluje relativno kompaktno i skladno, gotovo kao karavan “C” klase. Naravno, karoserija obiluje vrlo snažnim i oštim linijama tako da niko ne može da se zbuni i pomeša “GLK” sa nekim običnim autom. Iznenadili smo se koliko auto detaljima podseća na legendarnu “G” klasu.

Za vožnju smo odabrali najjaču verziju sa V6 benzincem od 3,5 litara, pošto je prvi dan ruta vodila na “njegovo veličanstvo”, Autoban, koji u okolini Dizeldorfa nema ograničenja brzine. I zato levi migavac, pravac leva traka i gas do kraja. Poznati mercedesov “šestak” sa 272 “konja” prijatno zareži i povuče vrlo odlučno i auto u trenutku ubrza do 200 km/h. Ako se još malo strpite, kazaljka na brzinomeru se približi cifri od 240, što znači da ste dostigli deklarisani maksimum od 230 km/h i postajete “kralj” auto puta. U ovo doba (pre)skupog goriva ni Nemci više ne voze brže od 150 km/h, tako da je potrebno vešto manevrisati između sporijih vozila. Iako pripada klasi terenaca, “GLK” ima neverovatno dobro ponašanje pri velikim brzinama. Aerodinamika je očigledno odlično urađena pošto je pri maksimalnoj brzini auto potpuno miran. Čak je i buka u kabini zanemarljiva, tako da vlada limuzinska atmosfera. Međutim, od jednog “mercedesa” se ništa manje i ne očekuje. Kočnice su odlične, a sedmostepeni automatski menjač je toliko uglađen i dobro podešen da ga u vožnji gotovo i ne primećujete. Snaga kao da dolazi u jednom velikom talasu.

Dugog dana prezentacije uzimamo trenutno jedinu dizel verziju, “GLK 320 CDI”, koju potreće V6 motor od tri litra snage 224 KS koji je takođe uparen sa sedmostepenim automatikom. Mercedes nam je isplanirao rutu koja vodi krivudavim sporednim putevima sve do zamka gde nam je organizovana vožnja na specijalno konstruisanoj ofroud stazi. Seoski putevi sa besprerkornom podlogom su nam omogućili da isprobamo hendlig SUV-a u graničnim situacijama. Za razliku od većine konkurenata, veliki “mercedes” se vrlo malo naginje u krivini i vrlo vešto skriva činjenicu da je mnogo viši od klasičnih limuzina koje bez problema “drže” po serpentinama. Naravno, ovde glavnu ulogu igra elektronika koja podešava ogibljenje, a rezultat je vrlo neutralan auto koji vozaču pruža veliku dozu sigurnosti.

Iako se maksimum terenskih odlika koje većina vlasnika zahteva od svojih SUV vozila svodi na penjanje po visokim gradskim ivičnjacima i odlazak kraj reke do mesta za roštilj, inženjeri Mercedesa su novom modelu podarili vrlo respektabilne ofroud mogućnosti. Novi “GLK” se čak i proizvodi u dve varijante, “sport” namenjene ljudima koji će auto voziti pretežno po asfaltu i “ofroud” sa dodatnim ojačanjima karoserije i drugačijim pneumaticima, za korisnike koji imaju potrebe za čestom vožnjom po grubom terenu. Uz doplatu se dobijaju i elektronski sistemi koji pomažu vozaču u najkomplikovanijim situacijama. Pritiskom na “ofroud” taster menja se odziv motora na papučicu gasa, menjač drugačije radi, a ABS dozvoljava veći stepen blokiranja točkova, što je neophodno prilikom kočenja po rastresitoj podlozi. Tu je i “DSR” uređaj koji automatski koči auto prilikom vožnje po nizbrdici.

Staza koju su pripremili stručnjaci Mercedesa je izgledala toliko vratolomno da bi smo odustali na pola da sa nama u autu nije bio instruktor koji nam je predlagao najbolji način za prevazilaženje prepreka. Bez obzira na vodu duboku trideset centimetara, blatnjave uzbrdice i nizbrdice u šumi i prelazak preko prepreka koje su podrazumevale snažan udarac u pod, “mercedes” je samo grabio u napred. Na kraju možemo samo da skinemo kapu Mercedesu i konstatujemo da je “GLK” među najboljim terencima u klasi.

Dva dana sa novim “mercedesom” su protekla u trenu. Od fabrike iz Štutgarta smo očekivali kvalitetan auto, ali mislimo da su ovaj put prevazišli sebe. Napravili su SUV koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim svojim izgledom, a koji je zadržao limuzinsku uglađenost i odlično pomirio dve suprotnosti, terensku i asfaltnu vožnju.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Prethodni tekst
Sledeći tekst

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring