Honda Jazz

Proverene note

Poslednjih godina “honda džez” je važila za jedan od boljih automobila u svojoj klasi. Novi model je, po svoj prilici, još bolji

 

Čast da provozamo najnoviju malu “hondu” pre svetske premijere na pariskom Salonu automobila je bila dodatno uvećana posebnom pažnjom domaćina. Za vreme ekskluzivne večere na 25. spratu jedne od najviših poslovnih zgrada u Frankfurtu, tokom neobaveznog ćaskanja sa konstruktorima Honde nam je prikazan film o novom “džezu” i to sa grafikom i ispisima na srpskom. Usledio je i štampani materijal sa CD-om za novinare, takođe na našem jeziku. Ovakav znak pažnje nas nije ostavio ravnodušnim, ali to ipak nije imalo uticaja na objektivne zaključke sa ove promotivne vožnje – Honda je napravila vrlo zanimljiv  gradski automobil koji je toliko svestran da stvara grižu savesti kod svih onih koji kupe još jedan, veći porodični automobil.

Prvi utisak je da je “džez” (koji uopšte nije bio mali) porastao, što zbog jajastijeg oblika karoserije, što zbog izuzetno prostrane kabine. To potvrđuju i merenja koja kažu da je auto duži za 55 i širi za 20 mm, dok je međuosovinsko rastojanje povećano za 50 milimetara. Taj utisak je dominantan ne samo na prednjim, već i na zadnjim sedištima. Ovako prostrana kabina je rezultat efikasne pozicije rezervoara za gorivo koji je smešten centralno. To rešenje je preuzeto sa “sivika” koji, iako skraćen, ima više mesta od prethodne generacije. Posebno iznenađuje mogućnost za prevoz raznog kabastog tereta, kao što je recimo velika razgranata biljka za vašu terasu ili dnevnu sobu, koja mora da se preveze neoštećena. Veš mašine su za ovaj auto odavno prevaziđen problem kao i džinovski plišani meda. Koliko je “džez” prerastao svoju klasu govori i zapremina prtljažnika koja je povećana sa 380 na izuzetnih 427 litara. Poređenja radi, ogromna lilmuzina “honda ledžend” ima prtljažnik zapremine 450 litara.

Već prilikom prvog susreta sa “džezom” na aerodromskom parkingu, ljubazna hostesa nam je, takođe na srpskom, ukratko predstavila najvažnije novine na koje smo trebali da obratimo pažnju. Odmah nam je bilo jasno da su inženjeri Honde pokupili najbolja ergonomska i dizajnerska rešenja iz “sivika” i “akorda” i primenili ih na neznatno manjem prostoru. Utisak prostranosti stvara pre svega vrlo zakošeno vetrobransko staklo, koje se bukvalno pod istim uglom nastavlja na “haubu”. To je omogućilo prostiranje komandne i instrument table u dubinu tako da putnici imaju utisak kao da se voze u daleko većem MPV-u. Inače, atraktivni dizajn komande table je preuzet sa većih Hondinih modela, mada ima i ponovljenih rešenja kao što je recimo displej klima uređaja postavljen u okrugli okvir. Volan je identičan kao i u “siviku”, a sličan je i ugao senila za instrumente. Uopšteno, komfor sedenja u malom “džezu” nije ništa lošiji nego u većim automobilima. Sedišta su udobna i dobro profilisana, a bogatije verzije imaju čak i naslon za ruku. Primerci koje smo vozili su imali najbolje pakete opreme koji su uključivali navigacioni uređaj i stakleni krov sa električno pokretanim zastorom. Velike staklene površine popravljaju osećaj prostranosti u kabini u kojoj dominiraju razne pregrade za odlaganje sitnica. Verovali ili ne, izbrojali smo čak deset mesta za odlaganje flaša ili čaša, što će biti vrlo zanimljivo  evropskim omladincima ( i onima koji se tako osećaju) koji uživaju u ispijanju pića na parkingu uz glasnu muziku. Kada smo već kod ozvučenja, akustika je projektovana tako da se osećate kao u koncertnoj dvorani. Ipak, da putnicima ne bude baš sve po volji, pobrinuli su se finansijski stručnjaci Honde koji su tvrdom plastikom stavili do znanja da je budžet potrošen na druge, važnije stvari. U neformalnom razgovoru sa Japancima, na pitanje zašto bar malo nisu popravili kvalitet plastike pogotovo u panelima u vratima, odgovorili su nam u prevodu na srpski da “ne može jare i pare” i da ima prioritetnijih detalja kojima se treba posvetiti. Na kraju krajeva, dodaju da tokom vožnje ne pipate vrata već sedite udobno zavaljeni i uživate u ergonomski dobro projektovanoj i akustički izolovanoj kabini koja je uz sve to izuzetno upotrebljiva.

Osim što izgleda zanimljivo, “džez” je zanimljiv i za kućni budžet. Činjenica je da košta nešto više u odnosu na konkurenciju, ali Honda garantuje miran san. Ovaj auto je postao poznat po svojoj pouzdanosti, ali i po vrlo ekonomičnim, doduše samo benzinskim motorima. Iako je stari “džez” uz motor zapremine 1,4 litre dobio i verziju 1,2, oba motora su obnovljena. Sada je 1,2 sa svojih 90 “konja” jači od dosadašnjeg 1,4 koji je sa 83 pojačan na okruglo 100 konjskih snaga. Fabrika još uvek nije navela podatke o potrošnji, mada je prosek po Frankfurtu iznosio oko sedam litara na sto kilometara i to u jačoj verziji.

Hondin prenosni “i-SHIFT” sistem je prvi put predstavljen u “siviku”. Kod “džeza” je dostupan kao opcija za sve modele zapremine 1,4 litra i prvi je šestostepeni robotizovani manuelni menjač u klasi. Omogućava bolju ekonomičnost i od automatskog i od CVT menjača, pružajući vozaču mogućnost da bira između režima “Auto Mode” za opušteniji stil vožnje i režima “Manual Mode” koji obezbeđuje užitak sportske vožnje. Brzine se menjaju preko standardne poluge menjača ili tastera smeštenih na upravljaču.

Oprema je vrlo bogata i u skupljim verzijama podrazumeva električno sklopive retrovizore sa grejačima, kvalitetan audio sistem sa priključcima za eksterne MP3 plejere, “blutut” uređaj za konekciju sa mobilnim telefonom, šest vazdušnih jastuka, parking senzore, dok je klima uređaj standard na svim modelima. Uz to, jače verzije su standardno opremljene automatskom “klimom”. Važno je napomenuti da je dvodelna “kaseta” ispred suvozača dobila hlađenje, što je još uvek retkost i na skupljim automobilima.

U svakom slučaju, “džez” je prerastao “B” segment, ne samo po dimenzijama nego i kada su u pitanju vozne karakteristike, komfor i upotrebljivost. Ozbiljnost pristupa ovom projketu najbolje je objasnio Kohei Kitomi, glavni inženjer zadužen za razvoj “džeza” – I tako smo ponovo uspeli da prevaziđemo sve “ili-ili” kao i “još samo ovo” situacije, pomerajući granice performansi dalje, koliko god je to bilo moguće. To ne važi samo za neke od parametara, to važi za sve parametre istovremeno. Kreirali smo automobil koj će potpuno iznova zaokružiti svakodnevne potrebe čoveka.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring