Mercedes-Benz V250 BlueTEC AVANTGARDE Lang

Drumska jahta
Ostavlja upečatljiv utisak svuda gde se pojavi, poseduje kabinu luksuznu gotovo kao "s-klasa" i najvećem komforu može da preveze sedam osoba. Predstavljamo vam novu "mercedes v-klasu" na najjačim motorom i najbogatijim paketom opreme

Luksuzna putnička kombi vozila su vrlo popularna na zapadu. Koriste ih pre svega hoteli visoke kategorije za prevoz svojih gostiju. Zatim tu su aerodromi koji kombijima sačekuju VIP putnike. Samo u slučaju da se u avionu nalazi neko sa A+ liste poslaće “S-klasu”, ili “majbah”, ostali se voze u ovakvim bogato opremljenim kombijima.

auto magazin www.magazinauto.com mercedes v250 test
Mercedes je uspeo da kutiju na točkovima približi limuzinama

Pored profesionalne primene, ova vrsta kombija je postala i popularan porodični prevoz. To je sasvim logično. Uz relativno umerenu cenu, dobija se udoban i luksuzan prevoz koji nudi prostor kao ni jedna druga klasa automobila na tržištu.

Mercedes nam predstavlja “V-klasu” koja je nasledila je popularni “vijano”. Očigledno je da je fabrika želela da što više udalji ovaj model od njegovih teretnjačkih korena, pa ga je uključila u ugledno društvo modela sa jednim slovom u nazivu.

Borba za kupce i uspeh “v-klase” olakšan je činjenicom da na tržištu nema previše sličnih modela. Popularna je još Folksnagenova “karavela”, a nedavno se pridružio i Ford modelom “turneo”. Očigledno je da “v-klasa” u ovom društvu poseduje najviše glamura koji itekako opravdava nešto veću cenu.

Napredak u dizajnu je očigledan. Prednji deo je kreiran po uzoru na novu “s-klasu”. Maska je izraženija i glamuroznija, farovi su veliki, pa kombi ima jasno definisan stil i karakter. To je nešto što je do sada nedostajalo ovo vrsti automobila.

auto magazin www.magazinauto.com mercedes v250 test
Iako može da preveze pijanino, v-klasa nudi komfor limuzine

I bokovi su dizajnirani sa naglašenim profilima oko točkova što itekako pomaže da “v-klasa” ne izgleda kao orman na točkovima. Mercedes je uveo i LED dnevna svetla, kao LED zadnju svetlosnu grupu koja dodaje glamur celom paketu.

“V-klasa” se proizvodi u tri dužine. Automobil koji smo testirali je najduži u ponudi. Karoserija je dugačka 5.140 mm, što je uporedivo sa produženom “s-klasom”. Međuosovinsko rastojanje od šampionskih 3.200 mm je garant da u kabini prostora za putnike ima na pretek.

Iako je kombi vrlo privlačan, magija počinje tek kada otvorite vrata. U oči odmah upada vrlo luksuzna komandna tabla koja je dizajnirana poput one u najskupljoj limuzini. Relativno je plitka, a oštro zasečeni prednji panel, obložen jasenom, ima elegantne zaobljene linije. Nas sve ovo asocira na automobile iz tridesetih godina prošlog veka, u najboljem smislu, naravno.

Sve izgleda vrlo doterano, elegantno i vrlo luksuzno. U sedište vozača morate da se popnete kao i u svakom drugom kombiju. Sedište vozača se podešava u svim pravcima, a točak upravljača po dubini i visini.

auto magazin www.magazinauto.com mercedes v250 test
Komandna tabla se ne razlikuje od onih u limuzinama

Ergonomija je dobra. Sedi se visoko i pregled saobraćaja je odličan. Veliki spolji retrovizori uveliko pomažu u gustom saobraćaju, ali i prilikom manevrisanja.

Sedišta su presvučena kožom, a odličnoj atmosferi doprinosi i prijatno intimno osvetljenje kabine. Možete izabrati jednu od tri boje ovog pozadinskog osvetljenja.

U zadnji deo vozila se ulazi kroz široka klizna vrata. Sedišta pozadi se montiraju na šine i moguć je praktično bezbroj kombinacija sedenja. Automobil koji vam prikazujemo ima dva sedišta u srednjem redu odvojena stočićem i klupu za tri putnika pozadi.

Sedištima može da se podešava nagib naslona, vrlo su udobna i nude dobar oslonac za telo. To znači da je boravak u njima komforan i ne zamara i nakon nekoliko sati vožnje. Zahvaljujući veliko međuosovinskom rastojanju putnici i u srednje i u poslednjem redu imaju više prostora za kolena nego u “s-klasi”, dok se prostor za glavu uopšte ne dovodi u pitanje.

auto magazin www.magazinauto.com mercedes v250 test
Sedi se visoko, ali vrlo udobno

Prtljažnik ima natprosečnu veličinu u poređenju sa drugim kombijima koji imaju tri reda sedišta. Kada se zadnja klupa nalazi u zadnjem položaju zapremina je čak 1030 litara, a kada se uklone sediša dobija se prostranstvo od 4630 litara. Ovo konkretno znači da će svaki od putnika komotno moći da ostavi svoj prtljag, bez potrebe za raznim dodatnim krovnim koferima, što je inače čest i veliki problem kod sličnih kombija.

Za volanom se osećate kao u vrhunskoj limuzini, ako zaboravimo kombijevski povišen pogled. Atmosfera je zaista vrhunska i svaki momenat provede u “v-klasi” je uživanje. Mercedes je detaljno prepravio mehaniku u odnosu na “viano”.

Servo upravljača je električni, varijabilni. Ogibljenje ima aktivne amortizere koji se odlično i gotovo trenutno prilagođuju vrsti podloge i i tokom vožnje se osećate kao u vrhunskoj limuzini, a ne u dve tone teškom kombiju. Auto vrlo pouzdano upija sve vrste neravnina i tek poneka vibracija stigne do putnika.

I zvučna izolacija je vrlo dobra. Pri vožnji po auto-putu nivo buke u kabini je minimalan. Jedino što remeti red je prilično neprijatna buka četvorocilindraša kada ga vozač forsira. Naravno, ta buka nije prevelika, ali svakako bitno odskače od kvaliteta ostatka automobila.

auto magazin www.magazinauto.com mercedes v250 test
Treći red sedišta je dovoljno komforan za vožnje od nekoliko sati

Upravljač je neobično direktan i precizan za ovakvu vrstu automobila. Direktan je i prilično dobro komunicira sa vozačem. Naravno, nije ni blizu kao kod neke limuzine, ali za jedan kombi – čista desetka. Auto dobro drži pravac i nismo primetili da ima problema sa naletima bočnog vetra.

Krug okretanja je neverovatno mali za auto koji ima međuosovinsko rastojanje od 3,2 metra – samo 11,8 metara. Zbog ovoga je “v-klasa” čak i u nagušćem saobraćaju Dorćola okretan kao čigra. Naravno, prilikom tesnog manevrisanja od velike važnosti je i kamera, koja spada u dodatnu opremu.

Za pokretanje nove “v-klase” odabran je poznati četvorocilindrični turbo-dizel motor zapremine 2,1 litar. U testiranom automobilu je najjača varijanta snage 190 KS i maksimalnog obrtnog momenta 440 Nm. U kratkom “overbust” režimu u stanju je da isporuči 204 konjske snage i maksimalni obrtni moment od 480 Nm.

auto magazin www.magazinauto.com mercedes v250 test
Četvorocilindrični turbo-dizel motor je kultivisan

Motor je vrlo elatičan i doboljno snažan da teškom kombiju pruži prilično ubedljive performanse. Maksimalna brzina iznosi 206 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h potrebna mu je samo 9,1 sekunda.

Uz najjaču verziju motora standardno se isporučuje sednostepeni automatski menjač. On ima odličnu logiku rada i drzo se prilagođava određenom stilu vožnje. Da stvar bude bolje, na volanu se nalaze tasteri za promenu stepena prenosa, pa prilikom kočenja možete da aktivnije kočite motorom. Inače odziv menjača na komande sa volana je prilično spor.

auto magazin www.magazinauto.com mercedes v250 test

Oprema “avangard” je dovoljno bogata za luksuzan osećaj u vožnji, a automobil koji vidite na slikama je opremljen i podužim spiskom dodatne opreme koja celu stvar diže na potpuno novi nivo. Zbog toga je i cena odgovarajuća. Automobil sa testa ima cenu od 60.200 evra.
Ivan Katunac

auto magazin www.magazinauto.com mercedes v250 test

Čita znakove
Testirani auto je u paketu dodatne opreme imao i sistem koji pomoću kamere iznad unutrašnjeg retrovizora čita znakove kraj puta i prikazuje ih na kolor displeju u instrument tabli. Ovaj uređaj je velika pomoć za vozača jer mu ostavlja mogućnost da se podseti koje je ograničenje na snazi u slučaju da nije primetio znak. Šteta je samo što se očitani znak prikazuje na displeju relativno kratko vreme, a potom se uklanja. Neki slični sistemi prikazuju znak sve vreme do narednog očitavanja.

auto magazin www.magazinauto.com mercedes v250 test

Hladno i pozadi
“V-klasa” je opremljena automatkim klima uređajem koji je zadužen pre svega za vozača i suvozača. Putnički prostor je oremlje zasebnim sistemom. Punici mogu da podešavaju temperaturu i brzinu vetilatora. Ovaj sistem je opremljen i električnim grejačima jer motor svakako nije dovoljan da zagreje prostranu kabinu.

auto magazin www.magazinauto.com mercedes v250 test

Biznis klasa
Između prednjih sedišta se nalazi konzola na kojoj se nalaze držači za čaše. U okviru konzole “sakriven” je stočić koji putnicima omogućuje da neometano rade tokom putovanja.

auto magazin www.magazinauto.com mercedes v250 test

Tač ped
Veliki kolor ekran na komandno tabli nije osetljiv na dodir. Zbog toga se kroz nebrojene menije “komand” sistema prolazi pomoću tač peda montiranog na tabli na dohvat ruke vozača. Na ovaj sistem je potrebno navići se, ne samo zbog relativno neočekivanog načina rada onog sistema, već i zbog prilično komplikovanog elektronskog sistema.

auto magazin www.magazinauto.com mercedes v250 test

Mercedes-Benz V250 BlueTEC AVANTGARDE Lang
Motor: zapremina 2143 ccm, snaga 140 kW (190 KS) pri 3800 o/min, maks. obrtni moment 440 Nm pri 1400-2400 o/min, menjač automatski, 7 stepeni
Dimenzije: 5140/1928/1880 mm, međuos. rastojanje 3200, rezervoar 70 l, prtljažnik 1030/4630 l, masa 2145 kg, pneumatici 245/45 R 18
Performanse: maks. brzina 206 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,2 s, prosečna potrošnja 6,0 l/100 km, emisija CO2 157 g/km (Euro 5)

auto magazin www.magazinauto.com mercedes v250 test

Oprema
Standard: klima uređaj, automatski prednji el. podizači prozora, prednji i zadnji bočni vazd. jastuci sa vazd. zavesama, senzor za kišu i svetlo, blutut konekcija, automatska duga svetla, alu-felne prečnika 17 inča, audi sistem sa USB i AUX ulazima, grejana sedišta, tempomat, agiliti kontrol oslanjanje, agiliti selekt prekidač, kožna sedišta

auto magazin www.magazinauto.com mercedes v250 test

Opcije: LED dnevna svetla, prednji i zadnji parking senzori sa automatskim parkiranjem, vazd. jastuk za karlični deo, komand onlajn sistem, rezervoar povećanog kapaciteta, termotronik automatski klima uređaj, tempmatik klima uređaj putničkog prostora, preklopni stočić, naplaci od 18 inča sa pneumatikom 245/45R18

auto magazin www.magazinauto.com mercedes v250 test

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar
ovde unesite svoje ime

Povezani postovi

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

Dacia Spring