Auto magazin

Da li raditi servis klima uređaja?

Da li raditi servis klima uređaja?
12.03.2015.

Klima uređaji se u automobile ugrađuju još od kraja tridesetih godina prošlog veka, a u poslednjih nekoliko godina skoro svi novi automobili imaju ugrađen ovaj uređaj.

Iako osnova rada nije složena, ali brojni prateći elementi i elektronska kontrola komplikuju stvari. Da bi obezbedili pouzdan rad klima uređaja i sprečili kvarove, koji mogu da budu vrlo skupi, potrebno je da ga redovno, jednom godišnje, kontrolišete u specijalizovanim servisima.

auto magazin www.magazinauto.com servis klima uređaja

Postupak servisiranja je jasno definisan i sadrži nekoliko koraka. Pre servisa treba uključiti rashadni uređaj na maksimum i nakon pet minuta rada očitati temperaturu izlaznog vazduha. Normalna temperatura je između 3 i 10 stepeni Celzijusovih. Potom sledi pregled pogonskog kaiša i creva.

Kada je završen pregled spoljašnjosti, sledi pražnjenje sistema pomoću specijalnog uređaja koji stvara veliki vakuum u sistemu. Pri vakuumu od oko sto kPa, voda vri već na oko četiri stepena Celzijusa, i na taj način se, u gasovitom stanju, najlakše izvlači iz sistema.

auto magazin www.magazinauto.com servis klima uređaja

Prilikom servisa i prilikom svakog otvaranja sistema, neophodno je zameniti sušač, pošto on kada je otvoren vrlo brzo upija vlagu iz vazduha i gubi svoja radna svojstva. Potom se sistem puni radnim gasom i uljem koje podmazuje kompresor. Neophodno je upotrebiti vrstu ulja koja je namenjena modelu kompresora u vašem autu. Na kraju se ponovo vrši provera temperature vazduha iz sistema.

Kao i kod svih servisnih intervencija savetujemo vam da koristite najkvalitetnije delove, pošto samo tako možete da budete sigurni da će vaš automobil funkcionisati u skladu sa fabričkim propozicijama.

auto magazin www.magazinauto.com servis klima uređaja

Ne zaboravite na filter
Bez obzira da li se u vašem autu nalazi papirni ili filter polena od aktivnog uglja, neophodno je promeniti ga barem jednom godišnje, a po potrebi i češće. Zapušeni filter može da prouzrokuje prestanak cirkulisanja vazduha, pa čak i pregorevanje motora ventilatora. Takođe, neophodno je da redovno mikrobiološki čistite sistem

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Na zallost,vas komentar je previse u crno-belom maniru. Globalno zagrevanje i energetska efikasnost su,na zalost,i [...]

Citroen c-elysse 1.2 VTI motor 82KS na koliko hiljada km predjenih treba menjati zupcasti kais( [...]

Poštovani imam problem sa blokiranjem prednjeg točka na mecedesu b klase .pritisak kočenja tog točka [...]

Svi više vole klasične benzinske motore. Države moraju da pseognu za veoma restriktivnim merama ako [...]

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad