Mercedes E 300 de Plug-In Hybrid stigao u Srbiju

Elektrifikacija automobila je neminovnost, samo je pitanje vremena kada će sve veći broj modela i u sve većoj meri dobiti električni pogon. Mercedes već decenijama radi na tome, a poslednjih par godina uvođenje elektro-motora se ubrzava.

Sada u skoro svakoj klasi ima bar jedan model koji je ili u potpunosti pogonjen elektro-motorom ili je dobio struju kao ispomoć u vožnji.

Jedan od najnovijih primera svakako je E klasa, koja je elektrifikovana i u benzinskoj i u dizel varijanti. Konkretno, radi se o Plug-In Hybrid pogonu, što znači da ima baterije većeg kapaciteta, sa kojima može da pređe oko 50 kilometar samo na struju.

Kada se baterija potroši, auto se u vožnji ponaša kao klasičan hibrid, radeći naizmenično na struju i uz pomoć SUS motora. To je vrlo zgodno za sve one koji ne prelaze dnevno više od 50 kilometara, pa vožnja na struju obezbeđuje ne samo niske troškove eksploatacije, već ima i ekološki značaj. Kada treba da se krene na duži put, auto se vozi kao i svaki drugi.

Osim sa benzincem, elektro-motor je iskombinovan i sa dizel verzijom, a jedna takva E klasa je stigla u Srbiju. Na jednom takvom primerku instruktori Mercedesovog Trening centra u Krnješevcima održali su nam prezentaciju, gde smo u praksi mogli da se uverimo tehnologiju rada i punjenja hibridnog sistema.

Mercedes E 300 de pokreće 2,0 dizelaš sa 194 konjske snage koje postiže pri svega 3800 obrtaja. Maksimalni obrtni moment SUS motora je 400 Nm. Svemu tome se pridružuje elektro-motor snage 90 kW (122 KS) sa 440 Nm. Ukupna snaga sistema je 306 konja i 700 Nm.

Iz stanja mirovanja do 100 km/h stiže za 5,9 sekundi, a maksimalna brzina mu je ograničena na 250 km/h. Ako se vozi samo na struju, može da pređe oko 50 kilometara u realnim uslovima vožnje, a maksimalna brzina u tom slučaju je 130 km/h.

1 KOMENTAR

  1. Za sada su plug-in hibridi i dalje zgodniji za Srbiju nego čisto električni ali nadam se da će se i tu stvar pomerati u pravcu električnih automobila.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring