TEST u Minhenu: novi BMW Serije 1

Treća generacija

Promena koncepta sa zadnjeg na prednji pogon BMW Serije 1 izazvala je mnogo polemika. Dobili smo priliku da se na licu mesta, u Minhenu, iz prve ruke upoznamo sa svim novinama i utvrdimo koliko je auto drugačiji

Minhen, Nemačka
Od našeg specijalnog izveštača,
Aleksandar Bursać

auto magazin srbija bmw serije 1 testOdluka da se promeni koncept pogona na Seriji 1 sigurno nije bila laka za BMW. Tradicija obavezuje a glavni zadatak prilikom konstruisanja je bio da se zadrži sportski karakter.

Prioritet su svakako evropski kupci, s obzirom da su oni postali vlasnici oko 80 posto svih prodatih primeraka BMW Serije 1 tokom 2018. godine.

auto magazin srbija bmw serije 1 testStekli smo utisak da vozači standardnih modela žele dobre performanse i vrhunsku tehnologiju, ali da jednostavno nemaju potrebu za driftovanjem, niti da svoje automobile voze na trkačku stazu.

Oni koji zaista imaju ekstremnije ambicije, opredeljuju se za najjače verzije koje svakako imaju pogon na sva četiri točka.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW M135i i BMW 118d

Upravo takav slučaj je sa trećom generacijom Serije 1 – xDrive pogon rezervisan je za najjačeg dizelaša i najjačeg benzinca.

BMW je odlučio da odmah lansira M135i xDrive verziju sa 306 „konja“, čiji je zadatak da konkuriše „hot hečevima“ kao što su Audi S3, Mercedes AMG A 35, pa i VW Golf R. Za one kojima ova snaga nije dovoljna, biće zadužen drugi model.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW 118d

Uvođenje prednjeg pogona prilično je izmenilo proporcije automobila. Hauba je kraća a poprečno postavljen motor omogućio je i povećanje prostora u kabini, pre svega na zadnjim sedištima.

To možda zvuči čak i apsurdno ako vam kažemo da je smanjeno međuosovinsko rastojanje za 20, a ukupna dužina automobila za pet milimetara.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW M135i

Sa druge strane, Serija 1 je šira za 34 i viša za 13 milimetara. Profitirao je i prtljažnik, čija je zapremina povećana za 20 litara na ukupno 380.

Među velikim novinama je uvođenje električno pokretanih vrata prtljažnika kao i panoramskog krova. Zapravo, nova „serija 1“ izgleda kao spušteni BMW X2.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW M135i

U unutrašnjosti nema većih iznenađenja. Sve izgleda kao i u većim najnovijim modelima bavarskog proizvođača.

To je dobro za vlasnike Serije 1, ali nismo sigurni koliko se to dopada vlasnicima daleko skupljih BMW-a.

Sa druge strane, to je pokazatelj da je „BMW“ uvek „BMW“, bez obzira na veličinu. Materijali su izuzetno kvalitetni, o završnoj obradi da ne pričamo.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW M135i

Raspored komandi je takav da nema nikakvog prilagođavanja i „učenja“. Ko je vozio neki drugi „BMW“, ovde će se odmah snaći.

„Jedinica“ je po prvi put dobila hed-ap displej. Ogroman je i pruža sve adekvatne informacije, o trenutnoj brzini, saobraćajnim znakovima, sledećem skretanju…

Sa većih modela preuzet je sistem za automatsko parkiranje ali i isparkiravanje. Auto pamti poslednjih 50 metara puta i potpuno samostalno se isparkirava unazad po zapamćenoj putanji.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW M135i

Na raspolaganju za test vožnju su nam bili 118d sa prednjim pogonom i M135i xDrive. Prvi dan međunarodne prezentacije u Minhenu dobili smo ovaj drugi.

To je najjači četvorocilindarski motor BMW grupacije. Teško je sakriti zadovoljstvo kada je pred vama najsnažnija i najopremljenija verzija. Alkantara i sportska sedišta su za svako poštovanje.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW M135i

Nagoveštavaju performanse kakvim malo koji hečbek C segmenta može da se pohvali. Digitalna instrument tabla je manje-više slična kao na slabijim verzijama uz detalj koje izdvaja od drugih – na vrhu je oznaka M135i.

„M“ oznaka nam govori da auto ima i specijalno ogibljenje, spušteno za deset milimetara. Specijalne kočnice, takođe.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW M135i

Po želji, kupac može da doplati i za adaptivno oslanjanje. Na ovom automobilu drugačiji je i upravljački mehanizam. Volan je dosta direktniji, pa nema skidanja ruku sa pozicije 9:15.

Sedi se očekivano nisko, sa gotovo ispruženim nogama. Oštrina kojom skreće i ubrzava je impozantna. Svakodnevna vožnja ovakvim automobilom je pravo zadovoljstvo.

auto magazin srbija bmw serije 1 testKrivine su posebna priča, pre svega zahvaljujući novom diferencijalu sa ograničenim proklizavanjem. Subjektivan osećaj je takav da auto prkosi zakonima fizike – gas u krivini kao da vuče „nos“ u pravcu krivine, umesto na spoljašnju stranu.

Ubrzanja lepe za sedište a osmostepeni automatik je isprogramiran tako da je uvek na pravim obrtajima. Do sada smo se smeškali a pravi osmeh na lice navlači „sport“ mod.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW M135i

Tada se otvaraju i klapne u izduvnom sistemu, tako da slobodno možete da isključite muziku. Ne postoji lepši zvuk u vožnji dok se auto lepi za asfalt, bar kada su u pitanju četvorocilindarski motori.

Novi dan donosi manje „konja“ pod haubom ali ne i odsustvo zadovoljstva za upravljačem. BMW 118d nam pokazuje kako izgleda „standardna“ verzija sa prednjim pogonom.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW 118d

Biramo lokalne puteve sa dosta krivina. Ograničenje na putu van naselja je 100 km/h. Svaki prolazak kroz zavoje je sve brži i brži.

Brzo shvatamo da je auto konstruisan tako da bez problema možete da podesite tempomat na 100 km/h i da uopšte ne kočite čak i u vrlo oštrim krivinama.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW 118d

Nedostatak snage se oseća tek na Autobanu, pri brzinama većim od 160 km/h, kada 150 „konja“ pokazuju svoja ograničenja u pogledu međuubrzanja.

Usput ćaskamo sa automobilom. Pitamo ga kakvo je vreme kod kuće; auto odmah odgovara glasom uz ispisivanje prognoze na centralnom displeju.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW 118d

Testiramo i ostale funkcije, pa i one šaljive. Ne samo što možete da podesite odgovarajuću temperaturu „klime“, već možete da ga pitate za status pritiska u gumama, da dobijete obaveštenje o najbližem parkingu ili restoranu, ali i da se zabavite.

Na primer, ako mu kažete da ste umorni, podesiće „klimu“ na minimum i pustiće neku veselu muziku kako bi vas razbudio.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW 118d

Ako mu kažete da vam je dosadno, aktiviraće sportske instrumente na centralnom displeju koji prikazuju trenutnu isporuku snage i obrtnog momenta, uz predlog da aktivirate „sport“ mod.

Ogroman trud inženjera je vidljiv na svakom koraku. Nema sumnje, BMW serije 1 treće generacije je pravi „BMW“, bez obzira na razlike u konceptu.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW M135i

Slabiji motori se standardno isporučuju sa manuelnim šestostepenim menjačem. Opciono, 116d, 118d i 118i mogu da se poruče sa sedmostepenim automatizovanim Steptronic menjačem sa dve lamele, dok je za jače modele rezervisan osmostepeni automatik ali i standardni pogon na sva četiri točka.

Prvi primerci nove BMW Serije 1 su već stigli u Srbiju. Uskoro ćemo znati i cene.

BMW M135i
Haj-tek rešenja sa većih modela

BMW serije 1 je nasledio dosta opreme sa X5 i nove Serije 3. Među njima je pamćenje poslednjih 50 metara puta tako da auto može samostalno da se isparkira unazad. Tu je I mogućnost pojačavanja zvuka I promena numera gestikulacijom.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW M135i
Pet linija opreme

Za novi BMW serije 1 predviđeno je pet linija opreme. M Sport direktniji upravljački mehanizam, deset milimetara niže ogibljenje i M Sport kočnice su standard na M135i xDrive, a mogu da se poruče i za ostale, slabije verzije.

Na listi opcionala je i adaptivno ogibljenje. Oni najzahtevniji mogu da poruče i M Performance paket sa perforisanim diskovima i dodatnim spojlerima. Inače, svaki BMW Serije 1 ima multilink zadnje ogibljenje.

auto magazin srbija bmw serije 1 testMnogo rada za pravi osećaj u vožnji

Prelazak sa zadnjeg na prednji pogon se nije desio tek tako. Potrošeno je pet godina za razvoj, tako da ništa nije prepušteno slučaju.

BMW ima veliko iskustvo sa ovom vrstom pogona, počevši od brenda Mini, preko Serije 2 Active Tourer, pa do krosovera X1 i X2.auto magazin srbija bmw serije 1 test

I ne samo sa njima – jedan bitan element je preuzet sa potpuno električnog i3s. Specijalan aktuator za kontrolisano proklizavanje točkova (ARB) se po prvi put ugrađuje u jedan „BMW“ sa SUS (sa unutrašnjim sagorevanjem) motorom.

Njegov zadatak je da u velikoj meri poboljša prijanjanje pogonskih točkova prilikom polaska iz stanja mirovanja, u krivinama ili prilikom vožnje po mokroj podlozi, omogućavajući sofisticiraniju kontrolu nego do sada.auto magazin srbija bmw serije 1 test

Dakle, svaki BMW Serije 1 ima ARB tehnologiju koja sadrži kontrolor proklizavanja postavljen direktno u upravljačkoj jedinici motora umesto u centrali DSC (ESP) sistema za kontrolu proklizavanja.

Na taj način se skraćuje putanja signala, pa se informacije prenose tri puta brže. Samim tim, vozač ima osećaj da auto i do deset puta brže kontroliše proklizavanje pogonskih točkova.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW M135i

Naravno, sve i dalje funkcioniše preko DSC sistema koji koči točak na unutrašnjoj strani krivine, pre nego što uopšte dođe do proklizavanja.

Ovim je izbegnuto podupravljanje, obezbeđujući neutralno ponašanje automobila i u ekstremnijim situacijama.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW M135i

Vozač ima opciju da isključi DSC ukoliko želi da u potpunosti preuzme kontrolu nad vozilom i uživa u sportskim karakteristikama.

U tom slučaju, EDLC (Electronic Differential Lock Control) sistem simulira efekat mehaničkog diferencijala sa ograničenim proklizavanjem („šper“ diferencijala), eliminišući proklizavanje čak i kada se ubrzava na izlasku iz krivine.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW M135i

Tu je i DTC (Dynamic Traction Control) mod kod koga sistem dopušta proklizavanje u cilju zabave, ali do određene granice.

ARB tehnologija se nalaze i u BMW-u 120d xDrive, kao i u M135i xDrive, koji imaju pogon na sva četiri točka kao standard.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW M135i

Snaga se raspoređuje automatski na prednje i zadnje točkove i do odnosa 50:50. Za M135i xDrive razvijen je i novi Torsen diferencijal sa ograničenim proklizavanjem.

Integrisan je u osmostepeni Steptronic Sport menjač, koji ima i Launch Control mod. Zadatak mu je da isporuči svih 450 njutn-metara već u prvoj i drugoj brzini.

auto magazin srbija bmw serije 1 test
BMW M135i
BMW Serije 1

Model 118i M135i xDrive 116d 118d 120d xDrive
Zapremina (ccm) 1499 1998 1496 1995 1995
Snaga (kW/KS) 103/140 225/306 85/116 110/150 140/190
Maks. o. moment (Nm) 220 450 270 350 400
Dimenzije (mm) 4319/1799/1434
Međuos. rastojanje (mm) 2670
Prtljažnik (l) 380/1200
Rezervoar (l) 42 50 42 42 50
Masa (kg) 1290 1525 1375 1400 1515
Maks. brzina (km/h) 213 250 200 218 230
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 8,5 4,8 10,3 8,5 7,0
Potrošnja (l/100 km) 7,0/4,3/5,7 8,2/6,0/7,1 4,5/3,5/4,2 4,8/3,8/4,4 5,1/4,1/4,7

auto magazin srbija bmw serije 1 test

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring