Mercedes LE 306 prvi korak električne budućnosti kombija

Elektro-pokretani kombiji nisu nikakva novost. Mercedes već dugo radi na ovom projektu a mi vam predstavljamo model LE 306 iz 1972. godine, projektovan za Olimpijske igre u Minhenu

Mercedes je prvi korak ka modernoj budućnosti elektrifikacije lakih dostavnih vozila napravio još pre 45 godina.

Pogon uz pomoć elektro-motora je već tada bio sedamdesetak godina stara priča a ekipa inženjera iz Mercedesa se potrudila da napravi električni kombi za potrebe olimpijade u Mihnenu koja je održana 1972. godine.

Bio je to kombi baziran na Mercedesovom “LE 306” modelu, koji smo do skoro mogli da viđamo na pijacama širom Srbije.

Prototip se na prvi pogled veoma malo razlikovao od standardnih modela. Razvijen je u saradnji sa firmom Kajpe (Kiepe) i proizvođačem baterija i akumulatora Varta.

auto-magazin-srbija-1972-mercedes-benz-le-306

Imao je ugrađene elektro-motore snage 35 do 56 kilovata, odnosno od 47 do 75 “konja”. Baterije su bile redno vezane tako da je ukupan napon bio 144 volti. Imale su masu od 860 kilograma i ukupni kapacitet 22 kilovat-časova.

Omogućavale su kombiju da ponese teret mase od jedne tone sa autonomijom između 50 i 100 kilometara. Baš kao i najmoderniji hibridi, “mercedes LE 306” je kinetičku energiju prilikom kočenja i usporavanja pretvarao u električnu i vraćao je u baterije.

Na žalost, baterije su bile ujedno i najveće ograničenje u daljem razvoju ovog vozila. Po svojoj konstrukciji i tehnologiji se nisu mnogo razlikovale od baterija primenjenih u elektro-vozilima sa početka 20. veka.

auto-magazin-srbija-1972-mercedes-benz-le-306

Ipak, nemački proizvođač je tokom osamdesetih proizveo još dva duhovna naslednika modela “LE 306” – “307 E” poštanski kombi sa autonomijom od 70 kilometara, kao i “308 E”komunalno vozilo iz 1988. godine.

Tokom devedesetih godina, Mercedes je konstruisao električne verzije “sprintera” i “vita” sa dometom od 150 kilometara. Ipak, najviše se očekuje od nedavno predstavljenog modela “vižn ven”, čijoj premijeri je prisustvovala i ekipa Auto magazina.

Može se reći da smo bili svedoci stvaranja istorije, s obzirom da će nova generacija električnih kombija biti daleko rasprostranjenija, pogotovo što najave o ukidanju dizelaša stižu sa svih strana.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring