Test: Renault Megane Zen Energy TCe 100

Nema mnogo automobila koji privlače ovako veliku pažnju prolaznika i vozača kao što je novi "megan". Nije bitno ni to što je ovo praktično osnovna verzija, sa najslabijim motorom. Za njim se okreću gotovo svi

Konkurencija u nižoj srednjoj klasi je jača nego ikad. Istina je da danas nema loših automobila ali se neki ipak izdvajaju u odnosu na druge. Na žalost, na našem tržištu je situacija takva da je najvažnija ušteda a lično zadovoljstvo nije baš na listi prioriteta. Na svu sreću, izbor je kod nas sasvim solidan a kupovinu uglavnom diktiraju akcijske ponude, što je i razumljivo.

www.magazinauto.com srbija renault megane 4 tce 100 zen test review 2016
Testirani auto nije osnovna verzija ali je po svom izgledu dosta bliži baznom lajf paketu nego trećem po redu intens

Iako je među najnovijima, Reno je za “megan” četvrte generacije u startu odobrio hiljadu evra popusta na sve verzije. Posle dizelaša sa motorom zapremine 1,5 litara i srednjim “intens” paketom opreme, u redakciju Auto magazina na test je stigao “megan” sa najslabijim turbo benzincem zapremine 1,2 litre od 100 konjskih snaga i “zen” paketom opreme.

To nije osnovna verzija ali je po svom izgledu dosta bliži baznom “lajf” paketu nego trećem po redu “intens”. Iako smo do sada dva puta imali prilike da vozimo novog “megana”, ni jednom nismo bili u mogućnosti da vidimo kako izgledaju automobili opremljeni sa prva dva paketa. Sada kad smo dobili tu priliku, shvatili smo da nećemo uspeti da vidimo kako to izgleda. Reno kao da se stidi da pokaže “megana” bez digitalnih instrumenata i bez centralnog displeja osetljivog na dodir.

www.magazinauto.com srbija renault megane 4 tce 100 zen test review 2016
Uz fijat tipo, megan je trenutno jedini auto kome danju svetle i zadnja svetla

Testirani primerak ima dosta dodatne opreme ukupne vrednosti 2.390 evra, što osnovnu cenu podiže na ne baš skromnih 16.880 evra sa PDV-om. Dakle, ako želite “megana” od 14.490 evra sa uključenim popustom, ne računajte na opremu test primerka, odnosno na automatsku “klimu”, senzor za kišu i svetla, elektro-preklapanje retrovizora, parking senzore, displej dijagonale sedam inča osetljiv na dodir, GPS i digitalne instrumente sa mogućnošću izbora dizajna.

Ne računajte ni na sistem za upozorenje prilikom napuštanja saobraćajne trake, kameru koja snima saobraćajne znakove sa ograničenjem brzine i automatsko aktiviranje dugih svetala. Nemojte da se razočarate što nećete dobiti karticu, već klasičan ključ sa preklapanjem. Ipak, ostaju atraktivna LED zadnja svetla, koja svetle i kada su uključena dnevna svetla. Uz “fijat tipo”, “megan” je trenutno jedini auto kome danju svetle i zadnja svetla. Upravo ona su razlog zbog kog se ljudi masovno okreću za “meganom”.

www.magazinauto.com srbija renault megane 4 tce 100 zen test review 2016
Automatski klima uređaj i dobar deo luksuzne opreme dobija se uz doplatu

Na žalost, ova verzija nema atraktivna prednja LED svetla u obliku slova “C”, već samo standardne LED diode u donjem delu fara. Iako auto fabrički stiže sa čeličnim felnama prečnika 16 inča, za utehu je to što su felne i ratkapne dizajnirane tako da izgledaju kao alu-felne. Dakle, nema primamljivih komada opreme ali je tu sve što je neophodno za udobnu i bezbednu vožnju, poput tempomata i blutut konekcije.

Iako u ovom tenutku neki proizvođači nude više opreme za sličan iznos, “megan” ima prednosti ali mana. Reno je među retkim markama čiji automobili imaju istu cenu za keš i u slučaju finansiranja. Osim privlačne spoljašnjosti, može da se pohvali i prostranom kabinom. Prtljažnik je takođe u vrhu klase. Ono što nas svaki put fascinira prilikom prvog susreta sa “meganom” posle dužeg vremena je zvuk zatvaranja vrata. Veoma podseća na “mercedese”, pa je očigledno da su Pariz i Štutgart i po ovom pitanju tesno sarađivali, odnosno završnoj obradi. I zaista, sve je prilično kvalitetno sastavljeno, uz dosta meke plastike.

www.magazinauto.com srbija renault megane 4 tce 100 zen test review 2016
Osim privlačne spoljašnjosti, megan može da se pohvali i prostranom kabinom

Doduše, kvalitet osciluje na nekim komponentama; na primer, ručica brisača i migavaca su kod ovog primerka nešto tvrđe, pa nehotice uključite migavac a želeli ste samo da aktivirate tri treptaja za prestrojavanje. Sedišta su vrlo udobna, sa dobro projekovanom bočnom podrškom i za leđa i za butine. Nema pliša kao na “intens” paketu, ali ovaj materijal deluje vrlo fino. Dobro je da je Reno odustao od primene pijano lak plastike pa ovako naizgled ima manje prašine na komandnoj tabli. Nama se dopada dizajn centralne konzole, koja uživo izgleda lepše nego na fotografijama.

Minimalizam je u slučaju “megana” prilično otmen jer zapravo predstavlja kombinaciju aluminijuma na okruglim tasterima i brušenog aluminijuma oko tastera. Naravno, sve je od plastike, ali efekat je vrlo realističan. Klasična tekstura i površine su nam dosadile, pa je ovo pravo osveženje. Primetili smo da su konstruktori prevideli jednu bitnu stavku a to je da ne možete da vidite šta radite dok podešavate temperaturu a radio vam je isključen. Tada se na displeju vidi samo sat, a podešenu temperaturu možete da vidite samo ako uključite radio.

www.magazinauto.com srbija renault megane 4 tce 100 zen test review 2016
Sedišta su vrlo udobna, sa dobro projekovanom bočnom podrškom i za leđa i za butine

Moramo da pohvalimo dosta pregrada za odlaganje stvari, kao i veliku policu ispred ručice menjača koja je prostrana i za veće telefone. Uz sedmoinčni displej stiže i dodatni USB konektor, koga inače u ovom paketu ne bi trebalo da bude. Kaseta je takođe natprosečne zapremine i u nju bez problema staju i fascikle A4 formata.

Priznajemo, ovo nam je prvi put da vozimo “megana” sa ključem, pa nam je sve pomalo neobično. Ovo je ujedno i prvi primerak koji smo testirali sa klasičnom ručnom kočnicom, koja nam je često služila i kao oslonac za ruku. Prilično je izdignuta a naslon za lakat je udaljen. On može klizno da se pomeri unapred, ali tada zatvara pregrade za čaše.

Pozadi ima sasvim dovoljno mesta za osobe prosečne visine, mada ni oni viši neće imati puno problema da se udobno smeste. Tu su i ventilacioni otvori za zadnje sedište, pa je komfor obezbeđen i za duža putovanja.

www.magazinauto.com srbija renault megane 4 tce 100 zen test review 2016
Sve je prilično kvalitetno sastavljeno, uz dosta meke plastike

Prilikom kupovine automobila izbor motora je svakako veoma bitna stavka. Verzija od 100 “konja” koju smo testirali je najslabija u ponudi Renoa i svega je 500 evra jeftinija od jačeg motora iste zapremine sa 130 konjskih snaga. Doplata je svakako za preporuku, mada, priznajemo, nismo imali probleme sa snagom čak ni sa četiri odrasle osobe u automobilu. Ograničenja se, naravno, osećaju, ali se ne dolazi često u situaciju da vam je potrebno više snage.

Četvorocilindrični turbo-benzinac zapremine 1,2 litre sa lancem poznajemo još iz “megana” treće generacije, gde je imao 115 i 130 KS. Za potrebe “četvorke” prilagođena je i slabija verzija sa 100 “konja”, koja maksimalnu snagu postiže pri 4500 umesto 5500 obrtaja kod jače verzije od 130 KS. Mapa motora je potpuno drugačija, pa je i maksimalni obrtni moment od 175 Nm (umesto 205 Nm) dostupan već pri 1500 umesto 2000 obrtaja. Gledajući sifre na papiru pomislili bismo da je elastičniji od jačeg, s obzirom da ranije dostiže maksimum. Međutim, u stvarnosti to nije baš tako. Turbo-rupa je prilično izražena na niskim obrtajima, što ume da bude neprijatno ako vam je potrebna trenutna reakcija motora.

www.magazinauto.com srbija renault megane 4 tce 100 zen test review 2016
Prtljažnik je u vrhu klase

Zapravo, iako je turbo, ovaj motor se vozi gotovo kao da je atmosferski. Treba mu malo vremena da se “zavrti”, a posle toga je vrlo oštar i odlučan. Šta više, prijaju mu visoki obrtaji i tada postiže najbolje rezultate u pogledu međuubrzanja. Kao što smo već rekli, nema problem ni sa punim automobilom pod “klimom”, ali je nešto više rada ručicom menjača svakako neophodno. Prenosni odnosi šestostepenog menjača su prilično dugi, pa je pri sporoj vožnji često potrebno vraćanje u prvu, što biste inače obavili drugom brzinom. Nedostatak snage se najviše oseća na auto-putu, kada je potrebno strpljenje prilikom međuubrzanja. Pri 130 km/h se u šestoj “vrti” na niskih 2700 obrtaja i tada troši oko sedam litara. Većinski gradskom vožnjom, i to pretežno bulevarima, postigli smo prosek od 8,1 l/100 km. Dakle, treba računat i na celih 8,5 l/100 km.

Naš savet je da, ako ste u mogućnosti, ipak dodate 500 evra za jači motor. U tom slučaju dobijate i veće i efikasnije kočnice. Ako ne prelazite puno kilometara, a želite da uštedite, možda je najbolji izbor atmosferac Nisanove konstrukcije od 115 KS. On takođe ima lanac, troši više ali je snažniji i dosta jeftiniji.

www.magazinauto.com srbija renault megane 4 tce 100 zen test review 2016
Turbo benzincu prijaju visoki obrtaji i tada postiže najbolje rezultate u pogledu međuubrzanja

Na kraju, za nekoga bolja a za nekoga gora osobina “megana” u odnosu na konkurente je veoma mekano ogibljenje. Zaista ne preterujemo ali se prilikom prelaska preko dužih neravnina ponaša kao lađa. Zapliva i nežno se umiri a ne trenutno kao kod tvrđih automobila. Kratke neravnine su za “megana” gotovo neprimetne, ali ako prerastu u malo veću rupu, tu nastaje problem. Auto se strese a na zadnjem kraju imate osećaj kao da poskoči i bočno zaigra i da na trenutak izgubi prijanjanje uz podlogu. To je, očigledno, stvar kompromisa. Konstruktorima je bilo bitnije da obezbede udobnost u zapadnim zemljama koje su najveća tržišta za ovaj auto i na kojima nema rupa na putevima kao kod nas, nego da se prilagođavaju Balkanu. Dokaz za to je i izvanredno ležanje u krivinama, kroz koje može veoma brzo da se prođe bez gubitka prijanjanja čak i sa fabričkim gumama dimenzija 205/55 R 16. Da bi naterao auto da prokliza sa zadate putanje, vozač mora da bude vrlo agresivan.

“Reno megan” četvrte generacije je vrlo specifičan auto koji ima dosta elemenata različitih u odnosu na konkurenciju; počevši od konstrukcije pa do opreme. Cene koje kreću od 12.990 evra su formirane tako da mogu da ga priušte ljudi skromnog budžeta ali i oni zahtevniji.
Aleksandar Bursać

www.magazinauto.com srbija renault megane 4 tce 100 zen test review 2016

Klizni naslon za ruke
“Zen” paket opreme kao standard sadrži naslon za ruke, koji se klizno može pomerati napred-nazad u zavisnosti od potrebe vozača. Ako se pomeri unapred, možete da koristite samo jednu pregradu za čaše. Situaciju kvari i poluga ručne kočnice, koja je u boljim verzijama zamenjena tasterom električne ručne. Ovako, i ručica ručne kočnice delimično ima funkciju naslona za ruke.

www.magazinauto.com srbija renault megane 4 tce 100 zen test review 2016

Čelične felne kao aluminijumske
Još na trećoj generaciji “megana” bile su u ponudi čelične felne koje su konstruisane tako da sa specijalnim ratkapnama auto izgleda kao da ima aluminijumske felne. Na ovaj način je ostvarena ušteda ali je omogućne i ljubiteljima čeličnih felni da uživaju u njihovoj čvrstoći, koja je svakako veća nego kod aluminijumskih.

www.magazinauto.com srbija renault megane 4 tce 100 zen test review 2016

Povratak ključa
Zanimljivo je da se “megan” u prva dva paketa opreme “lajf” i “zen” isporučuje sa ključem, umesto sa karticom. Karticu ima tek treći po redu paket opreme “intens”, i to sa funkcijom beskontaktnog otključavanja i startovanja motora. Dakle, nema više rupe u koju se stavlja kartica, jer ona sada ostaje u džepu ili tašni vozača.

www.magazinauto.com srbija renault megane 4 tce 100 zen test review 2016

Renault Mégane Zen Energy TCe 100
Motor: zapremina 1198 ccm, snaga 74 kW (100 KS) pri 4500 o/min, maks. obrtni moment 175 Nm pri 1500 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni
Dimenzije: 4359/1814/1447 mm, međuos. rastojanje 2669 mm, prtljažnik 384/434 l, rezervoar 47 l, pneumatici 205/55 R 16, masa 1205 kg
Performanse: maks. brzina 179 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,3 s, potrošnja 4,4/5,4/7,0 l/100 km, emisija CO2 120 g/km

www.magazinauto.com srbija renault megane 4 tce 100 zen test review 2016

Oprema
Standard: prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, LED dnevna svetla, tempomat, el. podesivi retrovizori sa grejačima, radio sa blutut konekcijom i USB/AUX priključcima, naslon za ruke napred, automatski el. podizači sva četiri prozora, lumbalno podešavanje vozačevog sedišta, 12V utičnica pozadi i dodatni USB priključak napred, kožom presvučen volan

Opcije: “paket klima” (automatski klima-uređaj sa dve zone sa senzorom kvaliteta vazduha, senzor za kišu i svetla), “paket siti” (el. preklopivi retrovizori, prednji i zadnji parking senzori), “paket navigacija” (multimedijalni sistem “R-link 2” sa displejem dijagonale 7 inča osetljivim na dodir, TFT displej virtuelnih instrumenata, GPS, internet konekcija), sistem LDW o upozorenju prilikom nenamernog napuštanja saobraćajne trake), kamera za snimanje saobraćajnih znakova, automatska duga svetla, metalik boja

www.magazinauto.com srbija renault megane 4 tce 100 zen test review 2016

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring