Auto magazin

Najskuplji motor prodat na aukciji

Najskuplji motor prodat na aukciji
14.04.2016.
"Kapetan Amerika" vredi 1,35 miliona dolara!

Lista najskupljih motocikala menja se ne iz godine u godinu, već iz meseca u mesec. Jedinstveni, slavni, još i ovekovečeni u kultnom filmskom ostvarenju, takvi motori su oni za koje su ljudi spremni da plate basnoslovne cifre

Kolekcionaru motocikala su specifična fela ljudi. Neki od njih i decenijama čekaju da se neki od motora koje žele u svojoj kolekciji nađu u prodaji. Nešto slično se dogodilo sa jednim od najpoznatijih motora sa velikog platna – “kapetanom Amerika” iz filma koji je kod nas preveden kao “Goli u sedlu”, inače originalnog naslova “Izi rajder” (Easy rider). Valjda ne postoji ljubitelj motora koji nije, barem jednom u svom životu, odgledao taj film.

Magazinauto_Captain-America. easy rider (2)

U ovoj ličnoj odiseji, snimljenoj 1969. nosioci glavnih uloga su Piter Fonda, Džek Nikolson i Denis Huper, koji je i režirao ovo ostvarenje. Harli motocikl koji je Piter Fonda vozio u ovom filmu imao je i svoje ime – “kapetan Amerika”

Za snimanje filma korišćena su četiri policijska motora, “harli dejvidson hidra glajd” od koja su tri oštećena tokom snimanja. Zanimljivo je da su  na aukciji plaćeni 500 dolara, što mi bilo ekvivalent današnjoj sumi od nekih 3.500 dolara.  Tri motora su ukradena tokom snimanja, i verovatno završila u delovima, a poslednji “kapetan Amerika” je oštećen u finalnoj sceni. Ako rešite da još koji put pogledate ovaj film, možete videti da u sceni pored logorske vatre motor stoji, a zatim ga u narednim kadrovima nema.Magazinauto_Captain-America. easy rider (1)

Motor je prodat na aukciji i do nedavno stajao kao izložbeni eksponat u Muzeju Motocikala u gradu Anamosi u Ajovi. Kada je najavljena njegova ponovna prodaja kolekcionarima se zavrtelo u glavi. Na internet aukciji “kapetan Amerika” je prodat za 1,35 miliona dolara kolekcionaru iz Nemačke.

Pogledajte još neke od najskupljih motocikala današnjice.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 Skyactive X sa 186ks sa automatskim menajcem. Prodavac [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad