Fiat Mobi – mali crossover samo za Brazil

Na prvi pogled siromašna ali na drugi pogled najbrojnija tržišta donose zaradu. To je jasno i Fijatu, koji je specijalno za Brazil konstruisao mali krosover Fiat Mobi

Nedavno smo najavili da će Fijat Brazil predstaviti mali gradski auto u klasi krosovera, koji bi trebalo da bude manji čak i od domaćeg “una”, koji već važi za mali auto.

auto magazin srbija fiat mobi

Sada stižu i prve fabričke fotografije, kao i neki tehnički detalji. Krosoveri su, po svoj prilici, postali globalni svetski hit, pa čak i u najmanjoj klasi automobila, odnosno A segmentu.

Tako je nastao “fijat mobi”, koji bi trebalo da pokrije segment kupaca najmanjih automobila ali sa kul dizajnom i estetikom velikih SUV modela. Koliko je Fijat u tome uspeo, procenite sami, mada imajte na umu da niko u svetu nije zahtevan kao Evropljani.

auto magazin srbija fiat mobi

Brazil je posebno interesantno tržište zbog velike ponude jeftinih modela, na kojima se štedelo na svakom koraku. Dugo nismo imali prilike da vidimo baš ovako bazno (ne)opremljenu unutrašnjost, u kojoj je jedini komad opreme klima-uređaj.

auto magazin srbija fiat mobi

Fijat će “mobi” ponuditi sa nekoliko paketa opreme, a motor će biti za sada zajednički – četvorocilindrični benzinac zapremine hiljadu kubika sa 73 konjske snage. Naravno, pokreće ga alkohol, a poreklo vodi iz evropskog “fijat una” i čuvenog “FIRE” motora predstavljenog još davne 1985. godine.

auto magazin srbija fiat mobi

U planu je da se ipak modernizuje motorizacija novog malog krosovera, tako da će dobiti trocilindrični motor iste zapremine. Interesantno je da će ovo biti jedan od retkih novih modela koji će nositi “trinaestice”, a bolje opremljene verzije će imati “četrnaestice”.

auto magazin srbija fiat mobi

S obzirom na sve to, glavni konkurent će mu biti “reno kvid”, takođe auto A segmenta, koji se proizvodi u Indiji a za koga smo očekivali da će se pojaviti sa Dačijinim znakom u Evropi.

auto magazin srbija fiat mobi

Za one koji vole brojke, dužina “mobija” je 3566 mm, širina 1633 mm a visina varira od 1490 to 1550 mm, u zavisnosti od opreme. Bez obzira na male spoljašnje dimenzije, prtljažnik nije tako loš i zapremina mu se kreće od 215 do 235 litara.

S obzirom da ga pokreće stari motor, performanse i nisu tako loše. Iz stanja mirovanja do “stotke” mu je potrebno 14,3 sekundi a maksimalna brzina je 153 km/h. Masa je nešto veća od 900 kilograma.

auto magazin srbija fiat mobi

Izvesno je da “fijat mobi” neće nikada stići u Evropu zbog svoje konstrukcije (čitaj bezbednosnih standarda). Ako bi se unapređivao, bio bi preskup. Sa druge strane, u Evropi već imamo “pandu”, koja je u 4×4 verziji definitivno preskupa za siromašna tržišta.

auto magazin srbija fiat mobi

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring