Auto magazin

Nissan Ariya Concept otkriva dizajnerski pravac budućih modela

Nissan Ariya Concept otkriva dizajnerski pravac budućih modela
24.10.2019.

Novi Nissan Ariya Concept predstavljen je danas na 46. tokijskom Salonu automobila. Njime je najavljena nova era brenda i novo poglavlje u filozofiji stvaranja naprednih vozila.

Ariya Concept ima prostran, luksuzan putnički prostor opremljen naprednim tehnološkim sistemima. Vozilo predstavlja viziju Nissanove inteligentne mobilnosti ličnih vozila – onu u kojoj kombinacija elektrifikacije i intuitivnih sistema donosi vožnju bez opasnosti od nesreća ili štetnih emisija.

Ariya Concept implementira i razvija elemente dizajna koji su prvi put predstavljeni na vozilu IMx concept tokom Tokijskog salona automobila 2017.

Iako je reč o konceptnom vozilu, izgled električnog crossovera, nekonvencionalna unutrašnjost i elementi spoljašnjeg dizajna u bliskoj budućnosti bi se mogli naći u proizvodnji.

auto-magazin-srbija-nissan-ariyaNovi ProPILOT omogućuje i vožnju slobodnih ruku na putevima pri vožnji jednom trakom. Kad se vozilo približi raskrsnici ili kad se otvori mogućnost preticanja sporijeg vozila, sistem će oceniti prikladan trenutak prelaska u drugu traku ili preticanja na osnovu informacija koje mu pružaju navigacioni sistem i različite vrste senzora koje pokrivaju ugao od 360 stepeni oko vozila. Vozaču se daju intuitivna zvučna i vizuelna uputstva i upućuju ga kada treba da stavi obe ruke na upravljač i potvrdi početak radnji pritiskom na dugme. Kad je sistem ProPILOT 2.0 uključen, unutrašnje osvetljenje menja boju kako bi se signalizirala vožnja slobodnih ruku i stvorila opuštajuća atmosfera.

Nissan Ariya Concept pokreću prednji i zadnji elektro-motori.

auto-magazin-srbija-nissan-ariyaPomoć na putovanjima nije ograničena samo na vozilo. Jedna od karakteristika povezivanja čoveka i mašine jeste navigacija Door to Door Navigation koja svakome omogućuje da unese odredište na pametnom telefonu, prenese ga u vozilo i zatim prati upute navigacionog sistema vozila. Ako se do konačnog odredišta stiže peške, sistem će poslednju deonicu rute automatski poslati vozačevom pametnom telefonu.

auto-magazin-srbija-nissan-ariyaDok prilazi automobilu, vozača pozdravljaju svetla dobrodošlice, a vozilo se automatski otključava bez potrebe za traženjem ključa. Vozač može odabrati podešavanja kao što su položaj vozačevog sedišta i temperatura, čak i pre nego što uđe u vozilo. Zatim ih može sačuvati na svom pametnom telefonu kao svoj jedinstveni profil. Automobil se može usaglasiti i s vozačevim rasporedom i predvideti veme polaska kako bi prilagodio temperaturu u vozilu i bio spreman za polazak. Grejanjem ili hlađenjem vozila dok je priključeno na električnu mrežu, povećava se domet vozila.

auto-magazin-srbija-nissan-ariyaNakon što se vozač smesti, Virtualni lični asistent može mu pomoći u pronalaženju informacija i lociranja parking mesta kako bi vozač mogao da drži pogled na putu.

U vožnji, Smart Route Planner automatski prepoznaje stanice za punjenje i planira punjenje tokom putovanja. Tako garantuje vozaču da će sigurno stići do odredišta, bilo ono blizu ili daleko.

auto-magazin-srbija-nissan-ariya

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Lep auto.. Kupicu ga [...]

Na zallost,vas komentar je previse u crno-belom maniru. Globalno zagrevanje i energetska efikasnost su,na zalost,i [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad