Nissan Ariya Concept otkriva dizajnerski pravac budućih modela

Novi Nissan Ariya Concept predstavljen je danas na 46. tokijskom Salonu automobila. Njime je najavljena nova era brenda i novo poglavlje u filozofiji stvaranja naprednih vozila.

Ariya Concept ima prostran, luksuzan putnički prostor opremljen naprednim tehnološkim sistemima. Vozilo predstavlja viziju Nissanove inteligentne mobilnosti ličnih vozila – onu u kojoj kombinacija elektrifikacije i intuitivnih sistema donosi vožnju bez opasnosti od nesreća ili štetnih emisija.

Ariya Concept implementira i razvija elemente dizajna koji su prvi put predstavljeni na vozilu IMx concept tokom Tokijskog salona automobila 2017.

Iako je reč o konceptnom vozilu, izgled električnog crossovera, nekonvencionalna unutrašnjost i elementi spoljašnjeg dizajna u bliskoj budućnosti bi se mogli naći u proizvodnji.

auto-magazin-srbija-nissan-ariyaNovi ProPILOT omogućuje i vožnju slobodnih ruku na putevima pri vožnji jednom trakom. Kad se vozilo približi raskrsnici ili kad se otvori mogućnost preticanja sporijeg vozila, sistem će oceniti prikladan trenutak prelaska u drugu traku ili preticanja na osnovu informacija koje mu pružaju navigacioni sistem i različite vrste senzora koje pokrivaju ugao od 360 stepeni oko vozila. Vozaču se daju intuitivna zvučna i vizuelna uputstva i upućuju ga kada treba da stavi obe ruke na upravljač i potvrdi početak radnji pritiskom na dugme. Kad je sistem ProPILOT 2.0 uključen, unutrašnje osvetljenje menja boju kako bi se signalizirala vožnja slobodnih ruku i stvorila opuštajuća atmosfera.

Nissan Ariya Concept pokreću prednji i zadnji elektro-motori.

auto-magazin-srbija-nissan-ariyaPomoć na putovanjima nije ograničena samo na vozilo. Jedna od karakteristika povezivanja čoveka i mašine jeste navigacija Door to Door Navigation koja svakome omogućuje da unese odredište na pametnom telefonu, prenese ga u vozilo i zatim prati upute navigacionog sistema vozila. Ako se do konačnog odredišta stiže peške, sistem će poslednju deonicu rute automatski poslati vozačevom pametnom telefonu.

auto-magazin-srbija-nissan-ariyaDok prilazi automobilu, vozača pozdravljaju svetla dobrodošlice, a vozilo se automatski otključava bez potrebe za traženjem ključa. Vozač može odabrati podešavanja kao što su položaj vozačevog sedišta i temperatura, čak i pre nego što uđe u vozilo. Zatim ih može sačuvati na svom pametnom telefonu kao svoj jedinstveni profil. Automobil se može usaglasiti i s vozačevim rasporedom i predvideti veme polaska kako bi prilagodio temperaturu u vozilu i bio spreman za polazak. Grejanjem ili hlađenjem vozila dok je priključeno na električnu mrežu, povećava se domet vozila.

auto-magazin-srbija-nissan-ariyaNakon što se vozač smesti, Virtualni lični asistent može mu pomoći u pronalaženju informacija i lociranja parking mesta kako bi vozač mogao da drži pogled na putu.

U vožnji, Smart Route Planner automatski prepoznaje stanice za punjenje i planira punjenje tokom putovanja. Tako garantuje vozaču da će sigurno stići do odredišta, bilo ono blizu ili daleko.

auto-magazin-srbija-nissan-ariya

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring