Nova Hyundai Kona prvo predstavljena kao EV

Potpuno nova Hyundai Kona pojaviće se na ulicama tokom 2023. godine – kao što je uobičajeno za korejskog proizvođača, oko šest godina posle lansiranja prethodne generacije na tržište.

Nova Kona podseća na Hyundai Bayon horizontalnom trakom iznad prednje maske, dok  bočna linija podseća na Ioniq 5.

Hyundai Kona

Zadnji deo takođe stilski podseća na Ionik 5, posebno u električnoj verziji sa LED svetlima u formi piksela.

Hyundai Kona

Sa druge strane, modeli sa SUS motorima i hibridi imaju klasične LED trake i njihovi branici su malo drugačiji.

Hyundai Kona

Spoljne dimenzije su takve da je auto u odnosu na prethodnu generaciju 150 mm duži (4350 mm), 25 mm širi (1825 mm), a međuosovinsko rastojanje je veće za 60 mm, što se uglavnom odnosi na unutrašnjost i prtljažnik.

Hyundai Kona će biti dostupna u isključivo električnoj verziji, kao i hibrid i u moćnoj N varijanti.

Hyundai Kona

Električni će imati maksimalni domet od oko 490 kilometara. Ovo je omogućeno baterijom od 65,4 kWh koja napaja elektromotor od 160 kW energijom.

Sa manjom baterijom od 48,4 kWh, Kona Electric ima domet od oko 340 kilometara. Zapravo, sve ove vrednosti su gotovo identične aktuelnoj generaciji od koje je dobrim delom nasleđena tehnologija.

Hyundai Kona

Ono što je drugačije je mogućnost punjenja na DC punjaču snage od 350 kW, gde se nivo punjenja može povećati sa deset na 80 procenata za 41 minut.

Hyundai Kona

Što se tiče SUS motora, za sada su dostupni samo podaci za lokalno južnokorejsko tržište, gde će se prodavati sa 1,6 turbo-benzicnem od 198 KS i 2,0 atmosrecem od 149 KS. Kona hibrid sa 1,6 T-GDI motorom će imati snagu sistema od 141 KS.

Hyundai Kona

Unutrašnjost Hyundai Kone može da se pohvali većim dimenzijama ali i tanjim prednjim sedištima. Kao rezultat toga, putnici pozadi uživaju u više prostora.

Unutrašnjost je takođe značajno modernizovana i, u stilu modela Ioniq 5, opremljena je ravnim ekranom koji uključuje digitalne instrumente i ekran multimedije (svaki dijagonale 12,3 inča).

Hyundai Kona

Volan je takođe redizajniran sa pravim dugmadima i kontrolama. Ručica menjača se pomera iza volana kako bi stvorila više prostora za odlaganje između sedišta.

Hyundai Kona

Hyundai Kona je ozbiljna i po pitanju sistema asistencije: mali SUV dostupan je sa autonomnim sistemom kočenja u slučaju nužde, aktivnim upozorenjem na napuštanje trake i asistentom za mrtvi ugao, upozorenjem pri napuštanju trake, inteligentnim prepoznavanjem saobraćajnih znakova, upozorenjem i visokim -pomoćnik za snop.

Hyundai Kona

Pored toga, tu je i adaptivni i navigacioni sistem tempomata, pomoćnik za praćenje trake i autoputa i pomoćnik za mrtvi ugao.

Tu je i sistem kamera od 360 stepeni, zadnje upozorenje na poprečni saobraćaj sa kočenjem u slučaju nužde, pomoć pri parkiranju sa kočenjem u slučaju nužde i pomoćnik pri parkiranju sa daljinskim upravljanjem.

Hyundai Kona

U nekonvencionalnom potezu Hyundai Motor je prvo razvio novu Konu kao EV, u skladu sa najavom o strategiji ubrzane elektrifikacije kompanije iz marta 2022, koja će na tržište izbaciti 11 novih Hyundai EV vozila do 2030. godine.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring