Nova Kia EV9 stiže i u Evropu!

Električni krosoveri postaju sve popularniji, ali većina ima jednu zajedničku stvar: dva reda sedišta.

Ipak, postoje i neki izuzeci, a među njima je potpuno nova Kia EV9.

Kia EV9

Najavljen kao vodeći SUV brenda, EV9 je predstavljen kao koncept još 2021. godine. Sada nam stiže serijska verzija, koja je prilično verna originalu.

Profil EV9 je verovatno njegov najbolji ugao jer postoji atraktivna mešavina mekih i oštrih linija. Oštri blatobrani i lukovi točkova odmah privlače pažnju, ali onda primetite manje detalje kao što su kvake na vratima, zatamnjeni stubovi i „plutajući“ krov.

Kia EV9

Kia je saopštila da će krosover biti ponuđen u konfiguracijama sa šest i sedam sedišta koje nude „velikodušan prostor za sve putnike da se povežu i opuste“ u „udobnosti u stilu salona“.

Sedišta u drugom redu su značajna jer se mogu okretati za 180 stepeni, tako da putnici mogu da komuniciraju sa onima koji sede u trećem redu.

Kia EV9

Čini se da ovo ne ostavlja mnogo prostora za noge, ali Kia je primetila da će putnici u trećem redu pronaći držače za čaše i priključke za punjenje koji će im pomoći da ostanu povezani.

Ostavljajući sedišta po strani, EV9 ima „plutajuću panoramsku kontrolnu tablu“ na kojoj se nalazi ekran širokog ekrana.

Kia EV9

Sastoji se od digitalne instrument table od 12,3 inča, infotainment sistema od 12,3 inča i ekrana od 5 inča koji obećava da će „poboljšati digitalno iskustvo“.

Kia nije mnogo govorila o tome, ali izgleda da je mali ekran posvećen kontrolama klime.

Kia EV9

Dalje ispod, možemo videti sivu oblogu sa nizom „digitalnih dugmadi“ za infotainment sistem. Pridružuju im se minimalističke kontrole klime i valjak za jačinu zvuka u stilu BMW-a.

Ostali naglasci uključuju ambijentalno osvetljenje, prepoznatljivu centralnu konzolu i prozračan dvobojni dizajn.

Kia EV9

Pridružuju im se menjač montiran na stubu, metalni akcenti i rešetke zvučnika koje imaju geometrijski uzorak.

Kia drži specifikacije u tajnosti, ali model je konstruisan na električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP), a digitalna instrument tabla sugeriše da možemo očekivati domet veći od 480 km.

Kia EV9

Očekuje se da će proizvodnja početi ove jeseni i dok cene nisu objavljene, istraživanje kupaca koje je procurilo je sugerisalo da bi cena mogla da počne od oko 56.000 dolara za osnovni  i preko 70.000 dolara za vodeći model.

Saznaćemo više detalja kasnije ovog meseca, a za sada je poznato da će se Kia EV9, osim u Americi, takođe prodavati u Evropi i Velikoj Britaniji. Prodaja počinje krajem ove godine.

Kia EV9

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring