Uz novu generaciju BMW Serije 5 stiže i i5 električna verzija

BMW nam je otkrio više detalja o potpuno novoj, osmoj generaciji Serije 5 koja će debitovati u oktobru 2023.

Proizvođač automobila je objavio prvi zvanični tizer potpuno električnog i5, potvrđujući da će biti dostupan kao limuzina i karavan, ali i u Performance verziji koja izlazi iz BMW M GmbH radionice.

Najava prikazuje BMW i5 limuzinu po plaštom, kroz koji se naziru jedinstveni LED farovi. Takođe, možemo videti obrise velike maske.

Praktičniji i5 Touring će uslediti 2024. godine.

Tokom godišnje konferencije BMW Grupe 2023, Oliver Zipse, predsednik upravnog odbora BMW AG, otkrio je da će „potpuno električni Performance model iz BMV M GmbH takođe biti uključen u novu liniju sedana BMV serije 5“.

Zipse je rekao da je i4 M50 bio „najprodavaniji BMW M model na svetu u 2022.“, što je navelo proizvođača automobila da se odluči za sličnu ponudu zasnovanu na većem i5.

Što se tiče BMW M5 sa klasičnim pogonom, on nije pomenut u saopštenju za medije, ali najnoviji izveštaji sugerišu da će koristiti plug-in hibridni pogon.

Ostavljajući po strani potpuno električne modele, kompanija je takođe otkrila više informacija o seriji 5 sa ​​SUS motorima.

Ponuda pogonskih agregata će uključivati benzinske i dizel opcije sa 48-voltnom tehnologijom lakog hibrida, čime je pored plug-in hibrida kupcima ostavljena mogućnost velikog izbora. Kompanija sugeriše da će ovo biti najdinamičnija i najudobnija Serija 5 ikada.

Pčekivano, unutrašnjost nove generacije “petice” će imati BMW zakrivljeni displej koji radi na BMW operativnom sistemu 8.5, baziranog na Linuksu.

Međutim, sa sigurnošću se može pretpostaviti da će serija 5 u bliskoj budućnosti dobiti ažuriranje OS 9.0 zasnovano na Androidu.

Nova BMW limuzina serije 5 će se proizvoditi u fabrici Dingolfing u Nemačkoj, pored serije 7, serije 8 i iX. Ista fabrika proizvodiće elektromotore i visokonaponske baterije za i5.

BMW sa ponosom ističe da je napravio više od 10 miliona primeraka Serije 5 od debija prve generacije 1972. godine.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring