Nova marka za gradski prevoz bez emisija

1

Pod imenom Enginius, Faun osniva novu marku koja će se specijalizovati za pogon na vodonik za kamione

Proizvođač karoserija Faun iz Donje Saksonije, specijalizovan za komunalna vozila, osnovao je novu filijalu. U budućnosti će se razvijati i prodavati kamioni na vodonik pod imenom Enginius.

Ciljevi su ambiciozni: do 2030. Enginius ima za cilj da postane evropski lider na tržištu kamiona za kratke i srednje relacije sa motorima na vodonik.

Na tom putu, Bluepower, koji je zasnovan na šasiji Mercedes Econic i koji je razvio Faun, biće predvodnik ove priče. Alternativno, Bluepower je takođe dostupan sa karoserijom za čišćenje ulica sa uređajima i četkama za čišćenje.

Faun-Enginius

Vodonik iz rezervoara pod visokim pritiskom se pretvara u električnu energiju pomoću gorivih ćelija. Ona se koristi za pokretanja elektromotora i punjenje kondenzatora.

U zavisnosti od opreme, vozila mogu da postignu domet do 400 kilometara uz nosivost sličnu onoj kod dizel vozila. Punjenje rezervoara vodonika traje kraće od 15 minuta.

Nakon Bluepower-a, sledi Citipower sa prvim prototipom koji će se pojaviti 2023. godine. Biće to  dvoosovinsko vozilo zasnovano na Mercedesu sa sandukom za klasičan transport robe.

Napomena: za ilustraciju su iskorišćeni Mercedes-Benz kamioni u svom razvojnom putu do kamiona na baterije i na vodonik.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring