Auto magazin

Od marta unapređeni 1,6 dizelaš u Hondi Civic

Od marta unapređeni 1,6 dizelaš u Hondi Civic
09.01.2018.

Novi motor jedan je od prvih koji će biti zvanično testirani po novom standardu testiranja lakih vozila (WLTP – Worldwide Harmonized Light Duty Test Procedures) na potrošnju goriva i ciklus emisija, koji ove godine stupa na snagu.

Dok su podaci iz poznatog testa NEDC (New European Driving Cycle) zasnovani na teorijskom profilu vožnje, WLTP ciklus je razvijen korišćenjem stvarnih podataka o vožnji prikupljanih širom sveta i projektovan tako da dovede do rezultata bližih stvarnom iskustvu vožnje.

Honda je unela značajna poboljšanja u agregat i izduvni sistem kako bi poboljšala performanse, koja su dovela do prosečne potrošnje od 3,7 l/100 km i 99 g/km.

Unapređenje 1,6 dizel motor obuhvata smanjenje trenja cilindara, koje je postignuto zahvaljujući klipovima izrađenim od legure hrom-molibden, kao i specifičnoj “arhitekturi” unutrašnjih površina cilindara kako bi se omogućilo mirnije kretanje klipova.

auto magazin srbija honda civic novi 1.6 i-DTEC dizel motor

Motor od 1,597 kubika koristi isti napredni Bošov sistem ubrizgavanja goriva kao i do sada i sadrži mali, veoma efikasni turbopunjač, EGR sistem (recirkulacija izduvnih gasova) niskog pritiska i usisnu granu sa još efikasnijom pripremom smeše.

Radilica i blok motora su od aluminijuma. Za novi i-DTEC motor, bloku su dodata livena rebra kako bi se povećala strukturalna čvrstoća a smanjene su buka i vibracije.

Hondin novi 1,6 i-DTEC je jedan od prvih motora koji će biti zvanično testiran postupkom Stvarnih emisija vožnje (RDE) radi validacije emisije azotnih oksida (NOx) i nivoa emisije čestica.

Dizel pogonski sklop ima novi sistem NOx skladišnog konvertora (NSC) sa većim katalizatorima i višom sadržinom plemenitih metala (srebra, platine i neodimijuma) koji skladište azot-oksid do ciklusa regeneracije.

Auto magazin honda civic x promocija preview 2017

Senzor za čađ precizno detektuje trenutak kada je potreban ciklus regeneracije, što produžava trajnost izduvne komponente.

Novi 1.6 i-DTEC motor i dalje razvija 120 KS pri 4.000 obrtaja u minutu i 300 Nm maksimalnog obrtnog momenta pri 2.000 obrtaja u minutu. Sa njim Civic do 100 km/h ubrzava za 10,4 sekunde.

Unapređeni agregat sklapa se u Hondinoj fabrici u Svindonu u Velikoj Britaniji, a biće na raspolaganju za obe verzije, sa petora i četvora vrata novog Civic modela desete generacije.

Devetostepena automatska transmisija dodatno će uvećati opcije pogonskog sklopa sredinom 2018. godine, što će biti prva primena na nekom automobilu sa pogonom na dva točka.

Auto magazin honda civic x promocija preview 2017

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Sli ni tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

prelistaj

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Prelepi i preveliki [...]

Volvo je bio iostao u vrhu po brizi o bezbednosti svih učesnika saobraćaja. a biciklisti [...]

Postovanje... Interesuje me presvlake za BMW 525 karavan 2008..imam kozu pa leti je nepodnosljivo...(k alitetan [...]

Izgleda malo nabudženo, ali ovakvi automobili psotaju popularni. Veliko bogatstvo opreme mu daje atkrativnost, ali [...]

Lepo izgleda pogotovo u ovoj kombinaciji boja [...]

preuzmite auto magazin za android

Translate magazinauto.com

Preuzmite Auto magazin za android

Translate »