Test: Honda X-ADV

Kada pomislite da je u moto industriji sve već izmišljeno, osim eventualno motora na dizel gorivo, sačeka vas iznenađenje. Njegovo ime je „honda X-ADV“

Članovi ove redakcije kao da poseduju neke super-moći. Naime, pre pet godina na testu nam je bio Hondin skuter „SH 300“ čije nas je ponašanje u vožnji veoma podsetilo da kvalitete enduro motora. Sa sigurnošću tvrdimo da moć predviđanja ne posedujemo, ali ovog puta smo pogodili.

Honda je predstavila enduro skuter. O njemu smo već pisali početkom godine, ali sada smo imali prilike da se uverimo da li su podaci sa papira stvarni. „X-ADV“ je stigao na test.

Auto magazin Honda X-ADV
Hrabar i sasvim drugačiji dizajn

Cilj nam je bio da se uverimo da li je glavni konstruktor ispunio zadatak koji je postavio pred sebe. Letujući u Grčkoj, pokušao je da dodje do plaže na skuteru ali mu to nije uspelo jer je teren bio previse zahtevan. Tada je rešio da napravi skuter za koji neće biti prepreka zemljani put ili pesak.

Auto magazin Honda X-ADV
Vlažna zemljana podloga nije nikakva prepreka

Prošlo je više godina dok je od japanskih šefova dobio odobrenje za hrabar korak; da napravi nešto sasvim novo i drugačije.

Mi nažalost, more nemamo pa nismo mogli da „X-ADV“ testiramo na peščanoj plaži, ali smo mu našli adekvatne terene. Ali da krenemo od početka.

Sve ono što na ovom skuteru podseća na enduro motocikl nije samo šminka. Veliko međuosovinsko rastojanje od 1590 mm, žičane felne, ogibljenje, klirens od 162 mm, prednja viljuška preuzeta sa „afrike tvin“, instrument tabla kao kod Hondinog supermoto modela „CRF 450“…

Auto magazin Honda X-ADV
Štitnici za ruke kao na reli motorima

Tu je i dobro nam poznati motor – vodeno hlađeni dvocilindraš u L rasporedu od 745 ccm, skoro 55 KS ali sa povećanim brojem obrtaja što ukupno čini 6.250 o/min. Maksimalnim obrni moment je 68 Nm pri 4.750 obrtaja u minutu.

Auto magazin Honda X-ADV
Dvostruki disk i ABS

U praksi se ovaj motor pokazao veoma živahan, startan, sasvim solidne prosečne potrošnje koja je u kombinovanom režimu iznosila tek nešto više od četiri i po litra na 100 km. Kako je skuter imao malu pređenu kilometražu, nije u potpunosti ni razrađen pa očekujemo da se prosečna potrošnja još smanji.

Auto magazin Honda X-ADV
Pregledna instrument tabla

Takođe treba napomenuti da „X-ADV“ ima samo četiri kilograma manju masu od „afrike tvin“ tačnije 238 kg. Međutim, ova masa se u vožnji uopšte ne oseća. Naprotiv. Motor je veoma agilan, lako se kreće kroz gust gradski saobraćaj, a na otvorenom putu ga je zadovoljstvo voziti.

Auto magazin Honda X-ADV
Veoma komotan i za visoke osobe

Gradske rupe i neravnine skoro da i ne oseća. Po poslovično lošem asfaltu ni jednom nam se nije dogodilo da motor odskoči kad naiđe na udarnu rupu, a „ležeće policajce“ gotovo i da ne primetite čak i kada je brzina nešto veća. Situacija je slična i kada se nađete van asfalta.

Zemljani put i šljunkovit teren savladava sa lakoćom iako je naš testni model imao „gradske“ gume. Tokom lake of-roud vožnje koristili smo manuelni menjač.

Auto magazin Honda X-ADV
Žičane felne mu odaju karakter

Udobnost je priča za sebe. Visoke osobe obično imaju problem sa skuterima, ali to ovde sigurno neće biti slučaj. Čak i košarkaši mogu sa smeste noge a da pri tom ne udaraju u prednju plastiku. Ergonomija je odlična, a kada, prema zahtevu terena treba da stojite, radi lakše vožnje, problema nema.

Auto magazin Honda X-ADV
Velik, ali nepraktičan prostor; ne može da se smesti integralna kaciga

Sedište je široko i veoma udobno, kako za vozača tako i za suvozača. Eventualni problem može biti nižim osobama da se popnu na zadnje sedište, za šta će biti potrebno malo gimnastike. Sa ovim motorom komotno možete da se otisnete na duže putovanje na čiji cilj ćete stići čili i raspoloženi.

Auto magazin Honda X-ADV
Prekidač za otvaranje rezervoara i prtljažnika

Dizajn ćemo opisati sa dve reči – hrabar i drugačiji. Za Hondu ovakvi skokovi van granica nisu novost, a mi uvek cenimo kada se na tržištu pojavi nešto drugačije. Da li vam se sviđa odlučite sami.

„X-ADV“ ima i niz lajfstajl detalja poput LED prednjeg i zadnjeg svetla i migavac, „pametni“ ključ, veliki vetrobran koji je moguće podesiti u pet položaja…

Auto magazin Honda X-ADV
Indikator parkirne kočnice

Posle višednevne vožnje možemo da zaključimo sledeće. Hondi treba čestitati na hrabrosti da prikaže nešto sasvim drugačije. Od toga kako se bude pokazao na tržištu, zavisi i da li ćemo uskoro nešto slično videti i kod drugih proizvođača.

Auto magazin Honda X-ADV
Masa motora je 238 kg pa je parkirna kočnica neophodna. Smeštena je u oplati

Za sada, konkurenciju nema. Ono što se na našem tržištu može pokazati kao prepreka je cena od 11.500 evra, što je ipak manje nego što „X-ADV“ košta u zemljama EU. Kada su dizajneri predstavili prototip čelnicima Honde, njihovo pitanje bilo je – Zašto? Što se nas tiče – Zato se odnosi na čitav spisak.
Nela T.

Menjač
Iako skuter, „X-ADV“ ima dvostruko kvačilo i šestobrzinski menjač sa automatskim prenosom kao na svakom skuteri i manuelnim. Stil vožnje može se podesiti u tri režima. „D“ mod funkcioniše tako što odabira najoptimalniji prenos, dok „S1“, „S2“ i „S3“ sport modovi omogućavaju rad na većem broju obrtaja. Ova opcija je daleko bolja ukoliko se vozite van asfalta.

IMG_4120
Tehnički podaci
Motor: dvocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, u L rasporedu, 745 ccm
Snaga: 54,8 KS (40,3 kW) pri 6250
Max. obrtni moment: 68 Nm pri 4750 o/min o/min
Menjač: automatski/manuelni šest brzina
Dimenzije: 2245x910x1375
Visina sedišta: 820 mm
Masa: 238 kg
Pneumatici: 120/70 R17 napred, 160/60 R15 nazad
: disk 300 mm sa troklipnim čeljustima napred, disk 240 mm sa troklipnim čeljustima nazad

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring