Opel meriva

Nakon četiri godine na tržištu, "opel meriva" druge generacije detaljno je restilizovana, dobila je bogatiju opremu i nove motore. Sa novim modelom upoznali smo se na auto-banu i lokalnim putevima oko Frankfurta Visbaden, Nemačka Od specijalnog izveštača, Ivan Katunac

Klasa monovolumenskih automobila B segmenta je vrlo postala popularna, a broj vrlo konkurentnih modela neprestano raste. Kako sam Opel kaže, ciljna grupa ovim automobilima su mlade i aktivne porodice, kao i finasijski dobro stojeći penzioneri. Upravo zbog toga, mali MPV-i kvalitetom, dizajnom i tehničkim rešenjima koketiraju sa premijum segmentom. Da ni to nije dovoljno pokazao nam je opel predstavljajući drugu generaciju “merive” koju je krasila vrlo neobična, a pokazalo se korisna i praktična postavka vrata. Znate već da se zadnja vrata ovog “opela” otvaraju u kontra stranu od prednjih, što uveliko olakšava ulazak za zadnju klupu, ali i unošenje kabastih predmeta.

[ot-caption title=”Karoserija je detaljno izmenjena” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/03/IMG_0484.jpg”]

Ovaj neobični automobil ipak je odlično prihvaćen na tržištu. Sa prodatih 330 hiljada primeraka,. odnosno 82 hiljade godišnje, “meriva” je jedan od najpopularnijih malih monovolumena. Četiri godine nakon premijere, došao je trenutak za osveženje, a opel nije želeo ništa da prepusti slučaju, pa je detaljno promenio izgled karoserije, uveo je moderne motore euro 6 standarda, promenio je menjače i “infotejnment” sistem.

Za upoznavanje sa novim modelom fabrika je izabrala mondenski gradić Visbaden, čuvenu banju za koju se može reći da je predgrađe Frankfurta. Spokojna atmosfera, odlična scena za fotografisanje i odlični putevi u okolini su bili gotovo idealni za prvi kontakt sa novim vozilom.

[ot-caption title=”Visbaden je spokojno predgrađe Frankfurta” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/03/IMG_0565.jpg”]

Iako na prvi pogled dizajn nije previše menjan, malo vremena provedenih pored automobila otkrivaju obim posla. Izmenjena je maska hladnjaka i farovi. Ubačena su LED dnevna svetla i drugačije maglenke. Ono što nas je iznenadilo je da je u potpunosti promenjena linija boka automobila. Donja ivica stakala na vratima je sada niža, što onogućuje bolji pregled saobraćaja vozaču, ali i daleko prijatniju atmosferu za putnike. Zadnja svetla koriste takođe LED tehniku. Atraktivnosti dizajna i opštem premijum utisku doprinose i aluminijumski naplaci od 17 i čak 18 inča.

Opel već neko vreme putnicima donosi raskošan osećaj u kabini uz pomoć atraktivnog dizajna i kombinacije kvalitetnih materijala i boja. U obnovljenoj “merivi” u ponudi je četiri vrste ambijenta. Takođe, predstavnici fabrike su naglasili da su ponosni na činjenicu da “meriva” nudi najviše opreme i “gadžeta” u klasi. Tako je sada uvedena praktična centralna konzola u tri nivoa. Prilikom dizajna se išlo u detalje, pa je upravo ova konzola skraćena, kako ne bi oduzimala mesto za kolena putnicima na zadnjoj klupi.

[ot-caption title=”Kutijasta karoserija oslobađa mnogo prostora u kabini” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/03/IMG_0529.jpg”]

Kada se jednom smestite u kabini, primetićete da relativno mali automobil nudi obilje prostora i napred i pozadi. Sa dužinom od 4,29 metra, “meriva” se nalazi na donjoj granici klasičnog C segmenta, a subjektivno nudi više prostora od mnogih limuzina D segmenta. Čak i pozadi, i dvometraši imaju dovoljno prostora za kolena i glavu. Naravno, prostor je dobijen zahvaljujući povišenom položaju sedišta. Prtljažnik se sa standardnih 400 litara jednim potezom povećava na čak1,5 kubni metar, zahvaljujući “izifleks” sedištima.

Vozačevo radno mesto je dobro osmišljeno, komande su pravilno postavljene, na dohvat ruku. Jedino zameramo to što prilikom restilizacije dizajneri nisu izmenili prenatrpanu centralnu konzolu, kako je učinjeno kod nedavno restilizovane “insignije”.

Situaciju popravlja novi audio i navigacioni uređjaj, koji na jednostavan način može da integriše telefone na “android” i “iOS” platformama. Pristup menijima pomoću tastera na točku upravljača je jednostavniji nego ranije.

[ot-caption title=”Na žalost, centralna konzola je još uvek pretrpana tasterima” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/03/03-A288483.jpg”]

Opel je uveo novi 1,6 litarski turbo dizel motor u nekoliko varijanti. Ovaj dizelaš zameniće stare agregate od 1,3 i 1,7 litara koji su u ovom trenutku još uvek u ponudi. Ovaj motor smo vam detaljno predstavili preilikom posete fabrici u kojoj se proizvodi. Trenutno dolazi samo u verziji sa 136 konjskih snaga. Uskoro će debitovati verzija sa 110 KS koja će biti vrlo štedljiva i koja će omogućiti “merivi” da bude prvi MPV automobil koji će imati emisiju CO2 manju od 100 g/km. Uz dizelaš dolazi novi ručni šestostepeni menjač, kao i automatik nove generacija sa istim brojem brzina. Tu su i tri benzinca zapremine 1,4 litra. Sa atmosferskim punjenjem razvija snagu od 100 KS, dok sa turbo punjačem nudi 120, ili 140 “konja”.

[ot-caption title=”Jedinstven način otvaranja zadnjih vrata” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/03/42-A288479.jpg”]

Uz atraktivan dizajn, bogatu opremu i praktičnost uparenu sa vrlo povoljnim cenama u Srbiji, očekujemo da će “opel meriva” imati dobru prođu u krizna vremena našeg auto tržišta. Kda već pominjemo cene, treba naglasiti da one nisu menjane u odnosu na stariji model, pa “merivu” možete nabaviti već od 12 hiljada evra.

[ot-caption title=”Potpuno podesiva zadnja klupa” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/03/12-A264144.jpg”]

Jedini sertifikovan

Opel sa ponosom ističe da “meriva” ima najviše sistema koji povećavaju upotrebnu vrednost auta. Tu su “fleks vrata”, “fleks rejl” konzola, “fleks spejs” sedišta i “fleks fiks” nosači bicikala. Ovako dobro osmišljen koncept pomoći vozaču prilikom svakodnevnog korišćenja vozila nagrađen je specijalnim sertifikatom za ergonomski koncept. “Meriva” je jedini automobil koji ima ovaj sertifikat.

[ot-caption title=”Novi 1,6l dizelaš nudi snagu i ekonomičnost” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/03/015_MERIVA_2014_1.6_CDTI.jpg”]

Dizel koji šapuće

Dizelaš zapremine 1,6 litara ima kvadratni odnos hoda i prečnika klipa, turbo punjač varijabilne geometrije i uz kompresioni odnos 16:1 razvija snagu od 100 kW (136 KS) pri samo 3.500 o/min. Maksimalni obrtni moment od 320 Nm razvija pri 2.000 o/min.
Prilikom konstruisanja, inženjeri su se trudili da ga učine efikasnim u svim aspektima. Tako je ovo motor sa najmanjim odnosom mase po jedinici snage sa 1,4 kilograma po kilovatu snage.

Zahvaljujući common rail sistemu poslednje generacije koji radi pod pritiskom od 2.000 bara, koji je u stanju da ima do deset ubrizgavanja goriva u jednom radnom taktu, ovaj dizelaš ima vrlo visok maksimalni pritisak u cilindru od 180 bara.
Povećanju efikasnosti doprinose i pumpa ulja koja ima dva moda rada u zavisnosti od broja obrtaja, kao i pumpa rashladne tečnosti koja može da se isključi kada njen rad nije neophodan.

[ot-caption title=”Olakšano upravljanje mobilnom telefonima” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/03/013_MERIVA_2014.jpg”]

Opel meriva

model 1,4      1,4 turbo        1,4 turbo        1,3 CDTI        1,7 CDTI        1,6 CDTI

snaga (kW/KS)         74/100           88/120           103/140         70/95  81/110           100/136

dimenzije (mm)         4300/1912/1615

zapremina prtljažnika (l)      400/1500

maksimalna brzina (km/h)   177     188     196     168     178     197

ubrzanje 0-100 km/h (s)       14,0    11,3    10,1    13,8    12,9    9,9

prosečna potrošnja (l/100 km)       6,0      5,9      6,3      4,5      6,1      4,4

[ot-caption title=”U Srbiji košta od 12 hiljada evra” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/03/J2A2040+.jpg”]

1 KOMENTAR

  1. U poređenju sa Merivom A, Opelov minivan druge generacije je bliži kompaktnim automobilima, pa čak i stvarnim minivanovima. Automobil ima dimenzije 429 cm i širine 182 cm i 264 cm međuosovinski razmak (nekoliko cm više nego kod Astre IV hatchback). Veličina automobila se odlično oseća u inteligentnom i transparentnom enterijeru punom neobičnih, praktičnih rešenja. Opel Meriva B je konačno dobila jače (preko 100 konjskih snaga), takođe i turbo motore, iako nije bilo sportske verzije OPC-a. 2013. godine prednji i zadnji deo automobila su modernizovani i dodat je novi 1.6 CDTI dizel.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring