Opel Mokka

Kompaktni automobil sa dovoljno prostora za porodicu, SUV pun karaktera, auto kojim možete da se upustite u avanturu, odvezete na more, ili parkirate pred omiljenim kafićem. Pet u jednom - nova "opel moka" Hamburg, Nemačka Od specijalnog izveštača, Ivan Katunac

Rubrika je objavljena u Auto magazinu broj 53, novembra 2012. godine

Promocija “opel moke” je krajem oktobra na Severnom moru, kraj Hamburga. -Ko želi da ide?- glasilo je pitanje u redakciji. Niko nije skočio, svi znamo da je tamo u ovo doba godine niska temperatura i jaki vetrovi. – Samo ponesite dobre cipele i sve će biti u redu – uveravali su nas domaćini. Zašto da ne, idemo da se upoznamo sa malim SUV-om, automobil koji po definiciji ima puno karaktera i namenjen je aktivnim ljudima spremnim za avanturu. Severno more je idealna pozornica za promociju “moke”.

Moka je vrlo sposoban terenac - vožnja po plaži Severnog mora ne predstavlja problem
Moka je vrlo sposoban terenac – vožnja po plaži Severnog mora ne predstavlja problem

Kada smo sleteli u Hamburg, dočekala nas je kiša. Ipak, imali smo sreće, kako smo se vozili ka odredištu, malom mestu na obali mora, tako su se oblaci sklanjali pred nama i pomaljalo se sunce. Kada smo stigli u mesto gde nam je bila baza za promociju “moke”, primetili smo da niko ne pije kafu, već samo čaj. Šalu na stranu, domaćini su nam objasnili da je ime “moka” snažna asocijacija na kafu, pošto mali SUV ima iste odlike kao zrno kafe – iako je mala, sposobna je da izazove snažne emocije.

Novi “opel” spada u segment SUV-ova B segmenta koji je nedavno oformljen i nalazi se u velikoj ekspanziji. Karoserija duga oko 4,2 metra dizajnirana je elegantno, ali i snažno i dinamično. Upotrebljena je većina detalja koji karakteriše aktuelne opelove modele, poput maske hladnjaka, i profila na poklopcu motora. Snažan profil na boku auta, trodimenzionalna zadnja svetla “V” oblika, zaštitna ploča na donjem delu branika i petokraki naplaci od 18 inča zaokružuju sportsko – elegantni izgled.

Sa dužinom od 4,2 metra lepo kombinuje prostor u kabini i lakoću vožnje po gradu
Sa dužinom od 4,2 metra lepo kombinuje prostor u kabini i lakoću vožnje po gradu

Kabina pre svega deluje kao da potiče iz automobila premijum segmenta, zahvaljujući dizajnu i kvalitetu materijala. Lučna komandna tabla koja se nastavlja na obloge vrata oslobađa dosta prostora za vozača i suvozača. Prednja sedišta su odlično anatomski profilisana i svojim izgledom, ali i načinom na koji drže telo u krivini više odgovaraju nekom sportskom modelu, nego SUV-u. Međutim, kvaliteta nikada dovoljno, tako da su ovako konstruisana sedišta uvek dobro došla.

Opel insistira na kvalitetu materijala i završnoj obradi
Opel insistira na kvalitetu materijala i završnoj obradi

Prostora na zadnjoj klupi ima dovoljno za dva visoka putnike, pod uslovom da prednja sedišta nisu pomerena maksimalno u nazad. Klupa je visoka, a položaj sedenja je prilično uspravan. Mnogi porodični ljudi vole ovakvu postavku sedišta pošto smatraju da je najlakše smestiti decu u sedišta u ovakvoj vrsti automobila. Da je “moka” dobar izbor za mlade porodice potvrđuje i prtljažnik od 362 litra koji može da se poveća obaranjem klupe na 1372 litra. U kabini se nalazi čak 19 manjih, ili većih pregrada za ostavljanje sitnica.

Izbor boja u kabini uveliko može da promeni doživljaj automobila
Izbor boja u kabini uveliko može da promeni doživljaj automobila

“Opel moka” je vrlo dobro opremljen. Na spisku opreme se nalazi čak 8 vazdušnih jastuka, “isofix” kopče na dva zadnja sedišta, ABS, BAS, ESP+, Hil start asist, Hil disend kontrol. Uz doplatu dobijaju se i nova generacija “opel aj” sistema koji prepoznaje saobraćajne znake na razdaljini od 60 metara, uređaj koji vas opominje da ste izašli iz svoje saobraćajne trake, kao i sistem koji vas upozorava na mogućnost frontalnog sudara. U vožnji će vam još pomagati i adaptivni farovi sa funkcijom automatske kontrole dugih svetala, kao i kamera za vožnju u nazad.

Opel nije štedeo prilikom sastavljanjanja spiska osnovne i dodatne opreme
Opel nije štedeo prilikom sastavljanjanja spiska osnovne i dodatne opreme

Za upoznavanje sa novim modelom, odabrali smo benzinsku turbo verziju sa pogonom na svim točkovima. Nemačka obiluje kvalitetnim putevima, a njen sever divnom prirodom. Organizatori su nam odabrali odličnu, dugačku rutu, kombinaciju magistralnih i seoskih puteva, kao i auto-bana bez ograničenja brzine, tako da smo mogli da testiramo auto u različitim saobraćajnim situacijama.

“Moka” deluje vrlo ozbiljno, stabilno i udobno. Turbo benzinac se bez problema nosi sa karoserijom do oko 170 km/h, a za postizanje maksimalne brzine od oko 190 km/h potrebno je malo strpljenja. Uz šestostepeni manuelni menjač i odličnu elastičnost motora, ni jednog trenutka nećete doći u problematičnu situaciju, pa čak i ako riskantno pretičete. Pri velikim brzinama, bilo je potrebno malo korigovati pravac pri naletima olujnih vetrova koji sada haraju obalom Severnog mora.

Nešto tvrđe ogibljenje odlično se snalazi prilikom brze vožnje po dobrom kolovozu
Nešto tvrđe ogibljenje odlično se snalazi prilikom brze vožnje po dobrom kolovozu

Ipak, sve to bez ikakve drame, ili umanjenje bezbednosti, što je za svaku pohvalu kod ovoliko visoke karoserije. Sistem za prenos snage na svim točkovima vrlo blago i neprimetno angažuje zadnje točkove, taman toliko da zaustavi proklizavanje prednjih i spreči podupravljanje. Na vlažnom i ledom pokrivenom asfaltu imali smo prilike da se uverimo u njegov kvalitet.
Sledeći dan uzimamo dizel varijantu sa prednjim pogonom.

Odmah se primeti da je ovaj model mekši i prijatniji za vožnju od “4×4” verzije. Dizel motor ima maksimalni obrtni moment od 300 Nm i vrlo je lak i prijatan za vožnju. Ipak, nešto je bučniji na velikim brzinama.
“Opel moka” uskoro stiže na naše tržiše, gde ga očekuje konkurencija u vidu “škode jeti”, “nisan džuka” i “micubišija ASX”. Od svih njih se razlikuje svojom koncepcijom i dizajnom, tako da smo sigurni da će pronaći svoje kupce.

Zadnja osovina verzije sa pogonom na svim točkovima
Zadnja osovina verzije sa pogonom na svim točkovima

Tri motora u ponudi
“Opel moka” je napravljena na novoj mehaničkoj platformi, s tim što ima zajedničkih komponenti sa drugim Opelovim modelima. U SUV se ugrađuju tri motora, atmosferski benzinac od 1,6 litara sa 115 KS, turbo benzinac zapremine 1,4 l sa 140 KS, kao i 1,7l turbo dizel sa 130 konjskih snaga. U zavisnosti od verzije, pogon može biti samo na prednjim točkovima, ili na sva četiri točka. Novi 4WD sistem teži samo 65 kilograma i u redovnoj upotrebi snagu prebacuje na prednje točkove. Kada se javi proklizavanje, i do pola raspoloživog obrtnog momenta se automatski i trenutno prebacuje na zadnju osovinu.

_T6R0467

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring