Auto magazin

Osmi rođendan Kijine fabrike u Slovačkoj

Osmi rođendan Kijine fabrike u Slovačkoj
20.11.2014.

20141111_121540 (Medium)

Svaki dan u ovoj fabrici, koja je jedna od najmodernijih automobilskih fabrika u svetu (trenutno može da se pohvali sa 344 robota koji se koriste u pogonu za izradu karoserija), proizvedu 1.350 vozila. Svaki sat radnici proizvedu šezdesetak vozila, a o impozantnosti ovih brojki, gledajući iz naše perspektive, dovoljno govori podatak da će se u našoj zemlji ove godine prodati oko hiljadu “kija”. To znači da za nepunih 17 časova proizvedu dovoljnu količinu za celogodišnju prodaju u Srbiji.

Nakon završetka svake od tri smene metodom slučajnog uzorka bira se jedna karoserija na kojoj se u posebnoj prostoriji vrše višečasovna laserska merenja kvaliteta obavljenih radova u 120 tačaka. U slučaju da se otkriju najmanja odstupanja od idealnih mera, sve karoserije iz te serije se vraćaju u pogon i otklanjaju nedostaci. Nakon završetka proizvodnje svako pojedinačno vozilo se nakon pregleda u nekoliko najvažnih tačaka (svetlosne grupe, kočnice, nepromočivost kabine…) vozi i na testni poligon kako bi se proverile vozne karakteristike.

Kia je, osim vozila u Žilini, proizvela i 490 hiljada benzinskih (1.4 i 1.6 CVVT) i dizel (1.6 CRDi i 1.7 CRDi) motora i jedini je proizvođač motora u ovoj zemlji. U Slovačkoj su prošle godine ukupno proizveli oko milion vozila, što je postavlja na mapu najvećih evropskih proizvođača automobila. Osim Kije, tu su još Folksvagen i Peđo, koji obavljaju samo sklapanje vozila.

Ono što najbolje odražava ekonomičnost ove gigantske investicije (Kia je do sada u fabriku uložila oko 1,4 milijarde evra) je činjenica da u Žilini ne proizvode vozila koja stoje na zalihama, jer svaka proizvedena “kija” već ima svog distributera i većinom poznatog kupca. Glavna tržišta su Rusija, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Španija.

20141111_130123 (Medium)

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

O Miodragu mogu samo da kažem da je genije kada su u pitanju uređaji na [...]

Škoda ima puno zanimljivih i korisnik rešenja. Sjajno izgleda onaj poklopac za vetrobansku tečnost. Jedino [...]

Skoro niko leti ne iznajmljuje vozilo ukoliko nema klimu. Važi i za mala i za [...]

Imam Alfa romeo 166 2.4 restajling pali mi se lapica motora , a u vožnji [...]

U pravu ste. Hvala što nas pažjivo pratite i hvala na ukazanoj grešci! Veliki pozdrav od [...]

"Na primer, osnovna verzija ima mogućnost punjenja samo na AC punjaču, ali ne i na [...]

Preuzmite Auto magazin za android