Auto magazin

Osmi rođendan Kijine fabrike u Slovačkoj

Osmi rođendan Kijine fabrike u Slovačkoj
20.11.2014.
Proizvodnja preko plana

Ovih dana se navršava osam godina od otvaranja Kijine prve fabrike u Evropi koja se nalazi u slovačkom gradu Žilina. Maksimalni kapacitet fabrike je 300.000 vozila godišnje, a prošle godine su ga, zahvaljujući radom i subotom, premašili za 15 hiljada. Ove godine bi trebalo da se proizvede ukupno 319.000 vozila

20141111_121540 (Medium)

Svaki dan u ovoj fabrici, koja je jedna od najmodernijih automobilskih fabrika u svetu (trenutno može da se pohvali sa 344 robota koji se koriste u pogonu za izradu karoserija), proizvedu 1.350 vozila. Svaki sat radnici proizvedu šezdesetak vozila, a o impozantnosti ovih brojki, gledajući iz naše perspektive, dovoljno govori podatak da će se u našoj zemlji ove godine prodati oko hiljadu “kija”. To znači da za nepunih 17 časova proizvedu dovoljnu količinu za celogodišnju prodaju u Srbiji.

Nakon završetka svake od tri smene metodom slučajnog uzorka bira se jedna karoserija na kojoj se u posebnoj prostoriji vrše višečasovna laserska merenja kvaliteta obavljenih radova u 120 tačaka. U slučaju da se otkriju najmanja odstupanja od idealnih mera, sve karoserije iz te serije se vraćaju u pogon i otklanjaju nedostaci. Nakon završetka proizvodnje svako pojedinačno vozilo se nakon pregleda u nekoliko najvažnih tačaka (svetlosne grupe, kočnice, nepromočivost kabine…) vozi i na testni poligon kako bi se proverile vozne karakteristike.

Kia je, osim vozila u Žilini, proizvela i 490 hiljada benzinskih (1.4 i 1.6 CVVT) i dizel (1.6 CRDi i 1.7 CRDi) motora i jedini je proizvođač motora u ovoj zemlji. U Slovačkoj su prošle godine ukupno proizveli oko milion vozila, što je postavlja na mapu najvećih evropskih proizvođača automobila. Osim Kije, tu su još Folksvagen i Peđo, koji obavljaju samo sklapanje vozila.

Ono što najbolje odražava ekonomičnost ove gigantske investicije (Kia je do sada u fabriku uložila oko 1,4 milijarde evra) je činjenica da u Žilini ne proizvode vozila koja stoje na zalihama, jer svaka proizvedena “kija” već ima svog distributera i većinom poznatog kupca. Glavna tržišta su Rusija, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Španija.

20141111_130123 (Medium)

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ovo je izuzetno dobra vest. Znak da se i Srbija približava rastućem trednu u proizvodnji [...]

Da li ima ko da zna da mi napravi elektronski karburator za golfa2 [...]

Dali imate i polovne automobile. Opel corsa 3 vrata sa automatskim menjacem. Koja je cena [...]

Kaže se čuvene firma za autopresvlake a niko nije čuo za njih. O presvlakama i [...]

Da li toyota ima neki jeftiniji model N1, na primer yaris ili tako nešto, može [...]

Displej, tj digitalni kokpit ne odaje utisak premiuma, vec naprotiv, deluje jeftino, crna amorfna plasticna [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad