Ovo je potpuno nova Honda HR-V e:HEV

1

Honda je upravo održala zvaničnu premijeru potpuno nove generacije modela HR-V. Ovaj krosover je specifičan po mnogo čemu, a najviše po svojoj hibridnoj tehnologiji.

e:HEV oznaka govori da je to zapravo električno vozilo, odnosno da se za pogon koriste čak dva elektro-motora, dok je benzinac zapremine 1,5 litara agregat koji proizvodi struju. Ali, ne uvek!

Za vožnju su predviđena tri režima rada koja se biraju potpuno automatski u skladu sa zahtevima vozača i uslovima vožnje.

U cilju maksimalne efikasnosti, prvi mod je isključivo električni. Dakle, po gradu i na magistrali Honda će ići samo na struju dok ima dovoljno energije u baterijama. Kada se isprazne, aktiviraće se hibriudni mod, odnosno benzinac koji će ih dopunjavati i auto će i dalje ići samo na struju.

Međutim, kada se vozi velikim, konstantnim brzinama, auto tada pogonske točkove pokreće benzinac. Inače, ukupna snaga sistema je 131 konjska snaga i 253 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Honda HR-V e:HEV

Oba elektro-motora čine jednu celinu sa benzincem koji ima atkinsonov ciklus. Zapravo, jedan elektro-motor služi za pokretanje, dok drugi ima funkciju generatora struje.

Možda sve ovo zvuči previše komplikovano, ali zapravo je situacija vrlo zanimljiva. Po gradu i zonama gde je dozvoljena samo nulta emisija izduvnih gasova, vi ste legalni, jer se vozite samo na struju. Kada želite da krenete na duži put, nemate problem sa autonomijom baterija, već je dovoljno da svratite na pumpu i natočite benzin.

Inače, vozaču su na raspolaganju Sport, Normal i Econ mod, kao i “B” režim za situacije kada se spuštate nizbrdo a želite da kočite motorom, odnsono da maksimalno koristite rekuperaciju i vraćanje struje u bateriju. Pritom, može da se podesi i nivo rekuperacije, odnosno intenzitet kočenja elektro-motorom.

U odnosu na prethodnu generaciju, nova Honda HR-V ima nešto elegantniju figuru, pre svega zbog povećanja odstojanja od tla za 10 mm, uz istovremeno spuštanje linije krova za 20 mm. Točkovi prečnika 18 inča su standard, pa i to utiče na atraktivniju pojavu.

Honda HR-V e:HEV

Novi HR-V može da se pohvali i većom kabinom, posebno na zadnjim sedištima koja su ionako bila među najprostranijima u klasi. Sada nude dodatnih 35 mm za kolena, uz povećanje nagiba naslona za još dva milimetra.

Zadržana su i čuvena magična sedišta, što znači da donji deo možete da podignete i preklopite tako da dobijate kompletan prostor od poda do krova za prevoz visokih predmeta, na primer, cveća.

Honda HR-V e:HEV

Novi sistem za električno otvaranje vrata prtljažnika omogućava i njihovo automatsko zatvaranje kada auto “primeti” da se ključ odmakao, odnosno vozač sa punim rukama.

[vc_video link=”https://youtu.be/UlWCPWjmBb0″]

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring