Auto magazin

Ovo je potpuno novi Ford Galaxy

Ovo je potpuno novi Ford Galaxy
07.04.2015.
Komfor na prvom mestu

"Ford galaksi" četvrte generacije je pred nama. Iako veoma podseća na prethodnika, u pitanju je potpuno nov automobil koji je nasledio stilske karakteristike sa modela "S-maks".

“Ford galaksi” većina ljudi pamti od samog početka, kada je pre dvadeset godina razvijen zajednički u saradnji sa Folksvagenom a rezultat saradnje je bio i bratski “VW šaran”, odnosno “seat alhambra”.

auto magazin ford galaxy

Već duže vreme “galaksi” nema nikakve veze sa Folksvagenom, već je rezultat samostalnog rada Fordovih stručnjaka.  Pred nama je nova, četvrta generacija koja dizajnerski dosta podseća na prethodnu, mada u Fordu naglašavaju da je auto potpuno nov i da je ideja bila da već na prvi pogled bude prepoznatljiv.

auto magazin ford galaxy

Kao i ostali modeli Forda, “galaksi” može da se pohvali prednjom maskom po ugledu na modele Aston Martina, koji je takođe u vlasništvu Forda, pa otuda nema prepreka u pogledu specifični dizajnerskih citata.

auto magazin ford galaxy

“Galaksi” je MPV sa sedam sedišta a novina je to da se sedišta u potpunosti mogu preklopiti odnosno podići električnim putem. U odnosu na prethodnika unutrašnjost je nešto povećana. Putnici u drugom i trećem redu sedišta sada imaju nešto više mesta za glavu.

auto magazin ford galaxy

Od novotarija izdvajamo i otvaranje zadnjih vrata na struju i to tako što je dovoljno da vozač mahne nogom ispod zadnjeg branika. To je posebno zgodno kada su ruke pune; auto prepoznaje da je ključ u dometu vozila i otvara prtljažnik bez traženja ključa po džepu ili tašni.

auto magazin ford galaxy

Novi “galaksi” pokretaće nekoliko motora. Turbo-benzince predstavljaju 1,5 i 2,0 sa 160, odnosno 240 “konja”. DIzelaš zapremine 2,0 litre raspolaže sa 120, 150 i 180 konjskih snaga, a verzija istog motora sa dve turbine postiže 210 KS i maksimalnih 450 Nm obrtnog momenta.

auto magazin ford galaxy

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]