Peugeot 208 HYbrid Air 2L concept

Za nešto manje od mesec dana Pežo će u Parizu zvanično predstaviti "pežo 208 hibrid". Pre njega mogli smo da vidimo u Ženevi "208 hibrid FE koncept" koji je predstavljen prošle godine. Novi model predstavlja evoluciju. Od prethodnog koncepta je lakši za još sto kilograma, tako da ukupno ima masu od 950 kilograma zahvaljujući upotrebi aluminijuma i kompozitnih materijala

Za nešto manje od mesec dana Pežo će u Parizu zvanično predstaviti “pežo 208 hibrid”. Pre njega mogli smo da vidimo u Ženevi “208 hibrid FE koncept” koji je predstavljen prošle godine. Novi model predstavlja evoluciju. Od prethodnog koncepta je lakši za još sto kilograma, tako da ukupno ima masu od 950 kilograma zahvaljujući upotrebi aluminijuma i kompozitnih materijala.

Auto pogoni klasični 1,2 litarski motor sa tri cilindra i 82 KS. Zanimljivo je to što je u jednom rezeroaru benzin a u drugom komprimovani vazduh. U stvari, komprimovani vazduh se nalazi u dva rezervoara. Prvi je niskog pritiska i smešten je ispod prtljažnika uz samu zadnju osovinu, sa ulogom ekspanzione komore. Drugi je u motorskom prostoru sa hidrauličnim sistemom koji čine motor i pumpa.

Auto magazin Peugeot 208 hybrid 2

Auto može da ide samo na komprimovani vazduh u “er” (Air) modu ili samo na benzin, kada ga pogoni benzinski motor. Moguć je i kombinovani mod u kome vozilo koristi oba izvora energije.

Pežo je morao da ugradi i specijalnu transmisiju sa automatskim menjačem koja prenosi snagu na pogonske točkove iz jednog i drugog motora.

Kao i kod hibrida sa baterijama, rezervoar sa komprimovanim vazduhom se dopunjava u toku vožnje – dok se vozi sporo ili delimično koristeći energiju trocilindričnog benzinca. Koja god da se metoda koristi, maksimalan pritisak u rezervoaru se veoma brzo dostiže – za svega deset sekundi.

Svi ovi napori Pežoa su nastali kao odgovor na zahtev francuske vlade da do 2020. godine domaći proizvođači konstruišu auto koji će u proseku trošiti svega 2,0 l/100 km.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Prethodni tekst
Sledeći tekst

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring