Auto magazin

Piaggio X10 350 Executive

Piaggio X10 350 Executive
23.01.2014.
Zlatna sredina

Novi "X10" zamenio je model "X 7" koji je svoju premijeru imao ne tako davne 2008. I dok se prehodnik proizvodio u verziji od 250 ccm, " X10" se nudi sa motorima od 125, 350 i 500 "kubika", a srednja verzija je upravo ono što će ispuniti većinu želja svog vlasnika

Ovaj motor se prodaje u nekoliko verzija opreme, a mi smo vozili najbogatiji egzekjutiv Ovaj motor se prodaje u nekoliko verzija opreme, a mi smo vozili najbogatiji egzekjutiv Pre četiri godine, zapremina skutera od 250 ccm bila je neprikosnovena. Oni proizvođači koji koji taj trend nisu ispratili osetili su ozbiljan pad u prodaji. Međutim, samo par godina kasnije otišlo se korak dalje, te su ozbiljni “igrači” na tržištu plasirali motore od 300 i 350 “kubika”. Ono što je važno kod “X10” je da je nasledio dobru genetiku od predhodnika, “sedmice”, a u novu deceniju uneo sve ono što je neophodno novim generacijama vozača, putni računar i dva moda vožnje; sport, koja dodaje snagu i pojačava performanse i eko, koji brine o što nižoj portošnji goriva.

Dva režima vožnje, sport i eko Dva režima vožnje, sport i eko

“X10” je zančajno porastao u odnosu na svog predhodnika, kako dimenzijama tako i u snazi motora. Dok je “sedmica” sa svojih 250 ccm imala 20 KS, “desetka 350” ima čak trinaest više, 33,3 KS i obrtni moment od 32 Nm koji se češće mogu sresti na skuterima veće zapremine. Prema našoj proceni ovo će biti najprodavanija verzija ovog skutera.

 

Ako uporedimo sa četvorotočkašima “X10” dođe kao SUV, robusan, snažan, moćan a u isto vreme elegantan i savremen. Vozi se glatko i momentalno odgovara na komande ručice gasa. Položaj za volanom je jednostavno – kraljevski, a ovo je termin koji koji retko koristimo ukoliko ne govorimo o velikim drumskim ktstaricama. Boravak na putevima van grada pruža neverovatnu udobnost, a pri tome nemate osećaj da vam tamo nije mesto, naprotiv, baš tu “X10” pokazije svu svoju snagu i umeće.  Nemojte pomisliti sa je u gradu nešto drugačije. Iako povelik, nema nikakav problem u pronalaženju prostora između automobila, kako bi se provukao do prvog mesta na semaforu. Jednostavno, Pjađo je napravio jedan veoma dobar skuter koji trenutno nema premca u klasi premijum GT-a.

Metalni umetak se proteže celom dužinom motora Metalni umetak se proteže celom dužinom motora

Dizaj je tipičan italijanski, onaj koji izmamljuje uzdahe. Dok smo se vozili gradskim ulicama ponosni vlasnici “beverlija”, koji je naprodavanij Pjađo skuter kod nas,  su nas zavidno gledali, jer pored nas njihov ljubimac izgleda prilično jednostavno i svedeno. “X10” je napravljen kombinacijom mekih linija koje presecaju atraktivni detalji koji odišu dinamičnošću i daju jednu sportsku notu. Tu je i od nedavno neizostavni detalj na Pjađomodelima; metalni umetak koji se prteže celom dužinom motora i pravi jedan pažljivo koncipiran kontrast sa ostatkom jednobojne oplate i prozirnim bočnim štitnicima od vetra.

Prtljažnik ispod sedišta je obložen - dostojno premijum klase Prtljažnik ispod sedišta je obložen - dostojno premijum klase

Vožnja predstavlja pravo zadovoljstvo uz vrhunsku udobnost. Sedište je nisko i veoma dobro postavljeno u odnosu na upravljač, sa potporom za leđa. Međutim iako niže nego kod ostalih skutera ni izuzetno visoki vozači neće imati nikakav osećaj nelagodnosti čak ni pri dužim putovanjima. Suvozačevo sedište je takođe veoma udobno, a ako baš tražimo tražimo “dlaku u jajetu” ovde ćemo je naći. Zbog pozamašne širine pripadnice lepšeg pola mogu imati problem kad sedaju na suvozačevo sedište ukoliko nose suknju (što na skuterima često viđamo), jer na opšte zadovoljstvo prisutnih, suknju moraju malo da podignu. Zahvaljujući velikom vetrobranu i bočnim oplatama zaštita od vetra je veoma dobra. Verzija koju smo vozili, nazad ima dvosmerni hidraulični amortizer koji je podesiv u četiri pozicije, pa ga upotpunosti može prilagoditi svojim potrebama i stilu vožnje.

Sistem za proklizavanje (ASR) se može isključiti Sistem za proklizavanje (ASR) se može isključiti

Imali smo stvarno ekskluzivnu priliku da prvi “X10” koji je stigao u Srbiju dobijemo na test. Iako smo imali prilike da se upoznamo sa njegovim karakteristikama na papiru, svakodnevno nas je sve više oduševljavao tokom nekoliko dana vožnje kroz Beograd i okolinu. U ekzekjutiv verziji “X10” košta 6.600 evra, a dostupne boje su svetlo i tamno siva, crna, bela i ponoćno plava kao kao na testiranom motoru.

Putni računar je retkost na skuterima pa čak i premijum klase. Pored prosečne potrošnje (izražene tipično italijanski - u kilometrima po litru), pokazuje trenutnu potrošnju, prosečnu brzinu, napon akumulatora, najveću ostvarenu brzinu... Putni računar je retkost na skuterima pa čak i premijum klase. Pored prosečne potrošnje (izražene tipično italijanski - u kilometrima po litru), pokazuje trenutnu potrošnju, prosečnu brzinu, napon akumulatora, najveću ostvarenu brzinu... ABS nije standard ni na supersportskim motociklima, te se i ovde nalazi u opremljenijoj verziji. Uz njega ide i ASR sistem koji sprečava proklizavanje pogonskog točka prilikom kretanja i naglog ubrzavanja ABS nije standard ni na supersportskim motociklima, te se i ovde nalazi u opremljenijoj verziji. Uz njega ide i ASR sistem koji sprečava proklizavanje pogonskog točka prilikom kretanja i naglog ubrzavanja Veoma nam se dopalo dizajnersko rešenje svetlosne grupe, sa nestandardna dva dnevna fara po bokovima i dugim svetlom u sredini. Projektorski far dugog svetla je okružen atraktivnom LED trakom dnevnog svetla Veoma nam se dopalo dizajnersko rešenje svetlosne grupe, sa nestandardna dva dnevna fara po bokovima i dugim svetlom u sredini. Projektorski far dugog svetla je okružen atraktivnom LED trakom dnevnog svetla

 

Nela Tasić

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]