Počelo je! Mercedes S-Klase je prvi na svetu sa 3. nivoom autonomne vožnje

1

Uz doplatu od 5.950 evra, kupci Mercedesa S-klase od sada mogu da uživaju u trećem nivou autonomne vožnje, što podrazumeva da ne moraju više da drže ruke na volanu, ali ni nogu na gasu i kočnici.

Nova funkcija „Drive Pilot” dostupna je i za električnu limuzinu EQS, gde ova opcija košta 8.840 evra.

Proizvođač automobila iz Štutgarta je tako prvi proizvođač na svetu koji je ponudio legalno upotrebljiv sistem za autonomnu vožnju trećeg nivoa.

“Drive Pilot” se može aktivirati na odgovarajućim deonicama autoputa – trenutno 13.191 kilometar širom Nemačke – pritiskom na dugme na volanu.

U početku, upotreba je zakonski dozvoljena samo do brzine od 60 km/h, mada je sistem bezbedan i pri većim brzinama.

Najvažnija funkcija je rasterećenje vozača u saobraćajnoj gužvi: dok vozilo samo upravlja, koči i ubrzava, ljudi mogu trajno skrenuti pažnju sa onoga što se dešava na putu.

Aktivnosti poput čitanja novina ili spavanje, s druge strane, nije dozvoljeno, jer vozač mora odmah da preuzme volan kada sistem prestane da radi – na primer, zato što se brzina vozila ponovo povećava preko unapred definisane vrednosti.

Visoko automatizovana vožnja na nivou 3 je preliminarna faza za potpuno automatizovani automobil na nivou 4.

Na ovom nivou, vozilo vozi potpuno nezavisno i takođe može da bude na putu bez živih putnika – važno za rad robotaksija, na primer.

U cenovniku S-klase, koja košta najmanje 100.500 evra, Drive Pilot nikako nije najskuplji artikal.

Kupci moraju da izdvoje više para, na primer, za felne od 20 inča, koje koštaju više od 6.000 evra. Skuplji su i razni dizajnerski paketi…

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring