Porodično stablo Opel Astre Sports Tourer

Da li ste znali da je "opel kadet" karavan (CarAvan - auto sa prostranošću vena-kombija) prvi nemački automobil sa ovakvim oblikom karoserije?

Opel je u Evropi već počeo da prima pordžbine za novu “astru karavan”, odnosno “sports turer”, što je zvaničan naziv.

Sve je počelo 1963. godine kada je “opel kadet A” predstavljen kao prvi karavan, ne samo Opela već nemačkih proizvođača uopšte. Imao je reativno veliki prtljažnik i čak treći red sedišta, tako da je komforno moglo da se preveze šestoro ljudi.

auto magazin srbija opel astra sports tourer opel astra K karavan opel kadett
Opel Kadett A Caravan 1963-1965

Posle tri godine provedene na tržištu, prodato je 650.000 primeraka karavana, čemu je doprinela i pojava “kadeta B” 1965. godine. Praktično polovina svih karavana je bila namenjena izvozu, koji su stigli do 120 zemalja širom sveta.

auto magazin srbija opel astra sports tourer opel astra K karavan opel kadett
Opel Kadett C Caravan 1973-1979

“Kadet C” je usledio 1973. i pravio se sve do 1979. godine, dostižući ukupnu cifru od 3,8 miliona karavana. Poslednji “kadet” karavan, kod nas poznatiji kao “suza”, pojavio se 1984. godine.

auto magazin srbija opel astra sports tourer opel astra K karavan
Opel Kadett D Caravan 1979-1984

Ta generacija je osvojil i titulu Automobila godine u Evropi. Imao je koeficijent otpora vazduha od 0,35 Cd i ubrzo je postao najprodavaniji “kadet” svih vremena sa prodatih 3.779.289 primeraka.

ten-generations-of-opel-compact-station-wagons-

“Astra” je nasledila “kadet” 1991. godine, sa brojnim poboljšanjima i bezbednosnim unapređenjima, kao što su predzatezači pojaseva. Druga generacija “astre”, koja se pojavila 1998. godine, dobila je potpuno galvanizovanu karoseriju, ali i sportsku verziju karavana “OPC”, koji se pojavio na putevima 2002. godine.

auto magazin srbija opel astra sports tourer opel astra K karavan

Najnovija u nizu, “astra K”, dobila je svoju generaciju nedavno, sa premijerom održanom u Frankfurtu u septembru mesecu. Mi smo imali privilegiju da je među prvima provozamo na putevima Portugalije a detaljnu reportažu o ovom modelu možete da pročitate u najnovijem izdanju Auto magazina, koje je uveliko na kioscima širom Srbije.

auto magazin srbija opel astra sports tourer opel astra K karavan

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring