Auto magazin

Oproštajna vožnja: Mazda RX-8

Oproštajna vožnja: Mazda RX-8
08.05.2015.

Test “mazde RX-8” objavili smo u Auto magazinu broj 46, marta 2012. godine

U vreme kada je dugme kojim uključujete klima uređaj u automobilu, o nekim ozbiljnijim komponentama da ne pričamo, konstruisano tako da bude tek dovoljno kvalitetno da ne odskače od konkurencije, kako bi se uštedeo i deo centa u ceni, Mazda se isticala svojim sportskim modelom “RX-8” koji je konstruisan kao ni jedan drugi!

auto magazin magazinauto.com mazda rx-8 poslednja vožnja

Mazda RX-8 ne može da se kupi nova već nekoliko godina

Naime, to je poslednji i trenutno jedini automobil na svetu koji ima neobični, vrlo efikasni rotaconi “vankel” motor. Od 2003. godine, ovaj automobil je bio poslednji bastion entuzijazma i hrabrosti u auto industriji. Sa žaljenjem smo primili vest da ova legenda odlazi u penziju.

Uvoznik Mazde za Srbiju tom prilikom priredio prilično neobično druženje. Pozvao na je da se oprostimo od legende onako kako joj najviše pristaje – na trkačkoj stazi, čisto za naše zadovoljstvo. Nakon kraćeg upoznavanja sa autom i stazom, predali su nam ključeve i rekli “uživajte”!

auto magazin magazinauto.com mazda rx-8 poslednja vožnja

Pamtimo je po izuzetnoj upravljivosti i balansu

Pretpostavljamo da mnogi od vas nisu imali prilike da se sretu sa najneobičnijim motorom ikada konstruisanim, “vankelom”.

Nećemo se previše baviti njegovim radom, o tome je bilo dosta reči ranije, ali želimo još jednom da vas upoznamo sa njegovim delom.
Iz relativno skromne realne radne zapremine od 2,6 litara razvija 231 konjsku snagu pri visokih 8200 o/min i maksimalni obrtni moment od 215 Nm pri 5500 o/min.

Na prvi pogled ovo ne deluje previše ubedljivo za jedan ozbiljan sportski automobil, što “mazda RX-8” svakako jeste.

Odgovor na ovu dilemu dolazi već nakon jednog kruga na trkačkoj stazi.

U pravom japanskom maniru, srž “mazde” je u harmoniji, u precizno podešenom balansu između snage, upravljivosti i nivoa prijanjanja, što pruža kompletan adrenalinski udar.

Koliku brzinu pokazuje instrument na kraju pravca postaje sasvim nebitno. Naravno, daleko od toga da je “RX-8” spor, do “stotke” stiže za 6,4 sekunde, a maksimalna brzina iznosi 235 km/h.

Kada sednete u bogato profilisana, nisko postavljena sedišta i vežete pojas, osećate se spojeni sa automobilom. Atmosfera je prilično intimna; stakla su mala, a prostor za noge je prilično skučen, pre svega zahvaljujući visokom centralnom tunelu koji se prostire celom dužinom kabine.

Mali, debeo točak upravljača je na idealnoj poziciji i prosto se lepi za dlanove. Ručica menjača ima tek petnaestak centimetara i cela stane u šaku. Brutalno je precizna, prilično čvrsta i traži odlučnu, brzu ruku i dobro složen međugas.

Kad sve izvedete kako treba, osećaj je vrhunski, gotovo trkački, uz snažno mehaničko “klang” i iz menjača, i iz diferencijala.

Upravljanje je posebna priča. Ogibljenje jeste tvrdo, ali nije brutalno, kao recimo kod “reno klija sport” sa “kup” šasijom.

auto magazin magazinauto.com mazda rx-8 poslednja vožnja

Upravljač je vrlo precizan i komunikativan

Auto se pomalo naginje u krivinama, ali to ni malo ne remeti preciznost upravljača, ili njegovu volju da se ustremi ka temenu krivine. Ono što ovako podešeno ogibljenje daje, je odličan osećaj za ono šta se dešava sa prijanjanjem točkova preko volana, ali i osećaja na sedištu.

Takođe, nešto mekše (ili manje trkačko) ogibljenje dozvoljava da auto na granici limita ne popusti naglo, već da pređe u blago i konstolisano proklizavanje, pa kako se ko snađe, bilo driftom sa sva četiri točka, atraktivnim zabacivanjem zadnjeg dela, ili “amatreskim” guranjem nosa ka spoljnom delu krivine.

I prilikom oštrog preterivanja, elektronika odlično kontroliše auto i ne dozvoljava baš preveliko otklizavanje, što možda nije neophodno na stazi, ali ćete itekako znati da cenite u svakodnevnoj vožnji.

Jedina stvar koja vas može iznenaditi je kočenje motorom pri velikim obrtajima. Naime, ako prilikom menjanja brzina na niže samo pustite kvačilo bez međugasa, kočenje motorom će blokirati zadnje točkove, a auto će prilično nezgodno zaplesati.

auto magazin magazinauto.com mazda rx-8 poslednja vožnja

Mazda je poslednja koja je imala hrabrosti da prkosi konzervatizmu

Zbog svoje konstrukcije, “vankel” motor se ne ponaša kao bilo kakav klasični motor. On prima gas toliko munjevito da bukvalno ne možete da stignete da pratite iglu obrtomera, koja bez problema skače preko podeoka koji označava devet hiljada obrtaja.

Na stazi se pokazalo da nema baš previše vremena za gledanje u instrument i da je mnogo korisniji zvučni signal koji vas nekoliko stotina obrtaja pre limitera upozorava da spemite narednu brzinu. Motor je elastičan kao kvalitetna žvakaća guma i u brzim krivinama možete da se spustite i ispod tri hiljade obrtaja u jednom, ili dva stepena prenosa višim od onoga što brzina nalaže.

auto magazin magazinauto.com mazda rx-8 poslednja vožnja

Zadnja vrata se otvaraju u kontra smeru

Zvuk je nešto što, na žalost, ne možemo lako da vam opišemo, a izuzetno je ubedljiv. Na nižim obrtajima, ili prilikom turiranja u mestu zvuči neki neki vrlo friziran V8 motor, dok se prilikom forsaža i na maksimumu obrtaja javlja vrlo moćnom metalnom kakofonijom i režanjem, ili, kako je jedan kolega vickasto primetio, zvuči kao ogromni industrijski mikser.

Nakon “mazde RX-8” ostaće velika rupa na tržištu. Naravno, biće i drugih sportskih automobila, međutim, gorak ukus u ustima ostaje zbog toga što se sužava krug kreativnog razmišljanja i slobode u razvijanju novih tehnologija i alternativa svemu što je mejnstrim.

Nadamo se da će Mazda ipak smoći (finansijsku) snagu i ipak nam predstavi neki auto sa “vankel” motorom, kojim će nastaviti vrlo uspešnu, višedecenijsku tradiciju.
Ivan Katunac

auto magazin magazinauto.com mazda rx-8 poslednja vožnja

Sedišta pružaju odličnu potporu, ali nisu neudobna

Mazda RX-8
Motor: Zapremina 2616 ccm, snaga 170 kW/231 KS pri 8200 o/min, obrtni moment 215 Nm pri 5500 o/min, menjač 6 stepeni manuelni
Dimenzije: 4460/1770/1340mm, međuosovinsko rastojanje 2700mm, prtljažnik 290l, rezervoar 65l, pneumatici 225/45 R18, masa 1315kg
Performanse: maksimalna brzina 235 km/h, ubrzanje 0-100 kmh 6,4s, potrošnja 10,8/12,8/14,8 l/100 km

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Kakav interesantan ditajn. Citroen u poslednje vreme rastura sa izgledom svojih modela. Kao što je [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Preuzmite Auto magazin za android