Auto magazin

Pre 70 godina obnovljena proizvodnja VW Bube

Pre 70 godina obnovljena proizvodnja VW Bube
30.12.2015.

Folksvagen ove nedelje proslavlja silazak prve “bube” sa proizvodne linije u Volfsburgu. Istorija ovog automobila zapravo počinje pre 1945. godine, kada je Hitler naredio da se konstruiše narodni auto koji je dobio naziv “KdF-Wagen“. Do kraja rata, napravljeno ih je svega 630 primeraka.

S obzirom da je fabrika u Volfsburgu bila orijentisana na namensku proizvodnju, američka vojska je zauzela aprila 1945. godine i nadležnost prepustila britanskim vojnim vlastima već juna meseca.

Svega mesec dana kasnije, major Ivan Hirst, koji je inače rukovodio fabrikom, dobio je porudžbinu za proizvodnju 20.000 primeraka “tipa 1”. Tako je prva posleratna “buba” napravljena ubrzo posle Božića 1945.

auto magazin srbija vw buba 70 godina

S obzirom da je proizvodnja izvršena pod britanskim nadzorom, Folksvagen naglašava da je sastavljanje prvih primeraka bilo improvizovano, čime se i pod tako teškim uslovima ograđuju od lošeg kvaliteta izrade.

Zbog nedostatka odgovarajućih materijala i brojnih uticaja rata, napravljeno je svega 55 primeraka do kraja 1945. Tokom sledeće dve godine, iz sličnih razloga, proizvodnja je bila ograničena na oko hiljadu komada.

Uprkos brojnim početnim problemima, Folksvagen je odao priznanje Britancima za transformaciju fabrike iz vojne u civilnu namenu. Glavni fokus je bio na poboljšanju kvaliteta i podizanju dilerske mreže. Britanci su se potrudili i da obezbede izvoz a tom prilikom, u saradnji sa holandskim prodavcem “bube”, nastao je i čuveni “transporter T1”, odnosno “tip 2”.

Volkswagenwerk GmbH vraćen je u nemačke ruke oktobra 1949. godine a čuvena “buba” je postala svetski hit sa proizvedenih 21 miliona primeraka.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija

Sli ni tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

prelistaj

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Prelepi i preveliki [...]

Volvo je bio iostao u vrhu po brizi o bezbednosti svih učesnika saobraćaja. a biciklisti [...]

Postovanje... Interesuje me presvlake za BMW 525 karavan 2008..imam kozu pa leti je nepodnosljivo...(k alitetan [...]

Izgleda malo nabudženo, ali ovakvi automobili psotaju popularni. Veliko bogatstvo opreme mu daje atkrativnost, ali [...]

Lepo izgleda pogotovo u ovoj kombinaciji boja [...]

preuzmite auto magazin za android

Translate magazinauto.com

Preuzmite Auto magazin za android

Translate »