Predstavljamo: Courchevel 1850

Prve snežne pahulje i čuveni francuski rizort Kuršvel. Kada se nalazite u ski centru koji posećuje svetska elita to ne može biti nikako drugačije osim praznik za sva čula Courchevel, Francuska Specijalno za Auto magazin Žiga Colja, SAGA Institute

Otvaranje nove skijaške sezone. Samo da uspemo da sletimo na majušnu pistu jedva nešto dužu do 500 metara. Ipak našim bronzanim Pilatusom „12 C“ upravlja posebno sertifikovani i iskusni pilot. Smeo manevar i slećemo tačno u 14 časova  40 minuta. Ni tren kasnije nego što su nas očekivali. Na pisti okupanoj suncem čeka nas vozač iz hotela Sant Rok, a uz njega i čaša šampanjca u znak dobrodošlice.

magazinauto.com Courchevel predstavljamo

Maleno mesto nalazi se u srcu Ronskih Alpa u Francuskoj. Tačnije u regiji koja je svetu poznata kao Tri doline koja je najveće povezano skijaško područje na svetu.

Postoje tri mesta sa istim imenom Kuršvel a razlikuju se samo po broju pored imena koje označava nadmorsku visinu na kojoj se nalazi. Naj elitniji je Kuršvel 1850 i drugačije ga zovu i zimski Sen Trope.

magazinauto.com Courchevel predstavljamo

Na Top 10 listi najskupljih mesta na sveru Kuršvel 1850 zauzeo je šestu poziciju. Kao rizort Kuršvel nastaje za vreme Drugog svetskog rata i zanimljiv je po tomo što je sagrađen od nule, odnosno ski centar nije pravljen oko već postojećeg naselja.

Za svoju gurmansku avanturu možete odabrati bilo koji restoran jer čak je sedam njih zajedno skupilo  jedanaest Mišelinovih zvezda.  Osamnaest hotela ima kategoriju pet zvezdica, a šarmantni butici nose natpise najluksuznijih svetskih brendova.

magazinauto.com Courchevel predstavljamo

Dva kilometra puta do mesta koje će nam biti konačište prelazimo u „nisanu GT-R“, koji ni čim ne posustaje za plejadom hiper-automobila parkiranih ispred Sent Rok hotela. Više nego srdačna dobrodošlica – na ulazu naš čeka generalni direktor Valeri Mansis lično da pozdravi pozdravlja i otvori nam vrata vrata Svetog Roka.

Hotel u  alpskom stilu na četiri sprata sa 14 apartmana 5 soba i dva stana nazvanih „Ljubav“ i „Rok“. Naš stotinu kvadratnih metara velik apartman sa kaminom u dnevnom boravku ostavio nas je bez daha.

magazinauto.com Courchevel predstavljamo

Tek što smo se raspakovali i napravili kratku šetnju po suncem okupanom Kuršvelu, čekala nas je večera u hotelskom restoranu. Još jedna eksplozija na naša čula. Ali ni ne pomišljajte da se veče tu završilo, do sitnih jutarnjh sati plesali smo, verovali ili ne, kao u nekoj srpskoj kafani, na stolovima.

 

Ipak smo uspeli da posle burne noći ustanemo na vreme i stignemo na skijašku lekciju  sa ESF instruktorkom Silvi Murat. Tačno  u 9:30 ujutro. Isrpljeni, odlučili smo da pauzu napravimo u gotovo kultnom resturano ovog gradića.

magazinauto.com Courchevel predstavljamo

Svesni da nas i popodne čekaju bele staze, odlučili smo da se malo ugrejemo čašom vina iz ekskluzivne ponude njihovog vinskog podruma. Očekivano, račun je pozamašan.

Dani su munjevito prolazili. Nismo propustili da se svakodnevno opuštamo u spa centru našeg hotela, ali i u Goji Spa hotela K2 samo nekoliko ulica dalje. Da cam šapnemo – kreme na bazi kavijara koje proizvodi La Prair čine čuda za kažu.

magazinauto.com Courchevel predstavljamo

Planovi za večer uključili su i  posetu restoranu japanske kuhinje Bizan. Šef Toshiro Kuroda, suši samuraja pripremio nam je jela dostojna inauguraciji japanskog cara. Kakvo božansko iskustvo je ovo bilo. Čak i direktor hotela Alps Grand sa kojim smo podelili ove slasne zalogaje Filip Smekens divio se umeću svog šefa kuhinje.

Poslednje večeri završili smo u Belini baru, gde smo gustirali koktele spremljene umešnom rukom Alana D. Prvi jutarnji zraci kupali su našu srebrnu pticu koja nas je vratila u stvarni svet. Ako imate novca, mnogo novca,  nipošto ne propustite ovu snežnu čaroliju.

magazinauto.com Courchevel predstavljamo

Razmaženi do maksimuma
Ukoliko se umorite od šetnje ili šopinga dovoljno je da pokažete hotelsku karticu i vozač će doći po vas da vas odveze na zeljenu destinaciju.Na listu flote “šatlova” koja vas prevozi nalaze se “mercedes S klase”, “porše kajen”, Audijevi “A8” i “Q7”, BMW “serije 7”.

Kuršvel je oaza na čiji luksuz se morate navići. Kada završite šoping u nekom od brendiranih butika iz njega izlazite praznih šaka, jer će vaše kese i kutije biti dostavljene u hotelsku sobu.

magazinauto.com Courchevel predstavljamo

Elitne cene
Svesni ste da ovakva količina ekstravagancije poprilično i košta. Jedan dan polupansiona u hotelu Sveti Rok košta 630 evra. Tretman u Goji spa centru u trajanju od 80 minuta 250 evra, a dan sa instruktorkom skijanja 390 evra. Degustacija u japanskom restoranu Bizan je tričavih 290 evra.

Ako ste član britanske kraljevske porodiče ili velika zvezda svetskog šu biznisa, a to i jesu gosti Kuršvela, za vas je to prava sitnica. Zar ne?

magazinauto.com Courchevel predstavljamo

U Top 10
Majušni aerodrom u Kuršvelu smatra se jednim od najopasnijih na svetu. Na pistu koje je duga 537 metara mogu da slete samo najiskusniji piloti, sa malim avionima klase Cesna  ili helikopterima. Pista je pod nagibom od 18,6 stepeni, nije osvetljena, a kontrola leta ne postoji pa je po lošem vremenu i magli jednostavno neupotrebljiva.

Aerodrom Kuršvel nekoliko puta se našao i na filmskom platnu, a svakako je najpoznatija scena iz čuvenog Džejms Bond serijala – Sutra ne umire nikad.

magazinauto.com Courchevel predstavljamo

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring